I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

IN MEMORIAM: Preminuo glumac Sava Damjanović (1928 – 2019)

U petak, 27. septembra, u 91. godini, preminuo zrenjaninski i jugoslovenski glumac Sava Damjanović. Pored briljantnih bravura na sceni Pozorišta „Toša Jovanović“, Sava Damjanović bio je i njegov dobar dugogodišnji upravnik u dva mandata, 1968‒1969. i 1970‒1978.

Prema pisanju književnika Stanka Ž. Šajtinca, Sava Damjanović se, pored nekolicine drugih upravnika, smatra jednim od najzaslužnijih za najveće domete zrenjaninskog Pozorišta. Došavši na čelo kuće, uspešno je obavio podmlađivanje i popunu ansambla. Obezbedio je stanove za glumce, i niz godina održavao visok nivo pozorišne produkcije. Njegov scenski lik se može videti još samo na pohabanim pozorišnim fotografijama. U umetnosti pokretnih slika od zaborava ga čuvaju sekvence iz serija i filmova koje je snimio.

Glumac i dramski umetnik

Sava Damjanović rođen je 27. januara 1928. godine u Drvaru (Bosna i Hercegovina, Jugoslavija). Ostvario je niz izuzetnih glumačkih uloga u pozorištu, na televiziji i na filmu.

Igrao je u seriji „Osma ofanziva” (1979), i filmovima „Pop Ćira i pop Spira“ (1957),„Nizvodno od sunca” (1969), „Sutjeska” (1973), „Široko je lišće” (1981). U zrenjaninskom Pozorištu, radio je kao dramski umetnik od 1951. godine, pa sve do penzionisanja. I nakon odlaska u penziju pojavljuje se na Dramskoj sceni igrajući u predstavama.Upamćen je po glumačkoj minijaturi („Pa izvolʼte u Sakule“, 1971), Nikoletina („Doživljaji Nikoletine Bursaća”, 1958), Danilo Lisičić („Ja, Danilo”, 1964), Mane („Zona Zamfirova”, 1964), Vilhelm Sajler („Komandant Sajler”, 1967), Gorčin („Pelinovo”, 1975)…

PerSu marketi

Prema rečima književnika Zorana Slavića, glumac Sava Damjanović bio je prototip teatarskog romantizma. Ispunio je svoju životnu i umetničku sudbinu isključivo pozorištem. On likovima iz dramske literature nije prilazio sa distance,naučeno, već se jednostavno u njih utapao i uranjao. Raspolagao je retkim darom da nestajući u ponoru zadatog lika u isti mah zadrži neophodnu „šaku sopstvene soli“ – da ostane ličan i različit igrajući Engleza, Lalu ili Nemca, „umirući’”, smejući se ili kao ljubavnik zavodeći device i udate žene. I važno je istaći: sve je to radio instinktom, sledeći nemušti jezik izvornog, elementarnog talenta...

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Sava Damjanović biće sahranjen u ponedeljak u 15 časova na Novom groblju u Zrenjaninu, a komemoracija će biti održana istog dana u 13 časova u velikoj sali Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh