I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Imaju li „Dani piva“ budućnost?

„Dani piva“ su jedna od manifestacija u Srbiji koja se može pohvaliti tradicijom dugom 27. godina. Ipak u poslednje vreme ova fešta za koju Zrenjaninci žive, suočava se sa nekoliko ključnih problema.

Prvi „Dani piva“ održani su od 26. do 28. septembra 1986. godine, u vreme kada je Zrenjanin bio jedan od vodećih privrednih centara u ondašnjoj SFRJ. Uprkos konkurenciji i sličnim manifestacijama u okruženju, Zrenjanin i Turistički centar uspeli su, ipak, da stvore i održe svoj brend, o čemu je, svake godine svedočio sve veći broj posetilaca.

Prolazeći kroz uspone i padove, Zrenjanin i „Dani piva“ su ostali pre pet godina bez jednog od osnivača – Pivare, koja sada prolazi kroz stečajna iskušenja.

I Taxi Zrenjanin

Ove godine Dani Piva susreću su se sa još jednim ispitom oko pomeranja datuma koji je proizveden političkim sukobom bivše i sadašnje vlasti, a na teret fanova ove manifestacije i onih koji Dane piva vide kao šansu da zakrpe rupu u ruiniranim finansijskim sprudovima.

Ipak neizvesnost oko toga da li će Dana piva biti ili ne, dobra je možda i „word of mouth“ ili reklama od usta do usta. Činjenica je da će malo ko ostati ravnodušan prema ovoj manifestaciji uprkos pomeranju datuma i izbeći da se kao i svake godine sastane sa svojim najdražim prijateljima oko stola na kom se nalazi nekoliko točenih piva. Ipak, poslednjih godina čini se da se tradicija zloupotrebljava, ali i gore pomenut brend.

Ukoliko planiramo Dane Piva da nazivamo brendom neophodno je da se definiše prateći logotip odnosno znak koji će biti nedvosmisleno prepoznatljiv i primenjiv kao zaštitni znak, a u službi što boljeg identiteta.Vremenom turisti če poželeti da prepoznatiljiv vizuelni identitet nose na svojim majicama, šoljama i drugim promo materijalima od čega će takođe „kanuti neki dinar“.

Marketing često ostaje najintenzivniji isljučivo u Zrenjaninu iako manifestaciju, ruku na srce, svi Zrenjaninci pa i ceo Banat nestrpljivo isčekuju, te je u lokalu najmanje potreban. Nekada su Dani piva mnogima bili dobra promocija, što se naročito odnosi na političke strukture i njihove predstavnike koji su se najširim osmesima ponosno slikali na pivarskim štandovima.  Jele su se pljeskavice, točilo se pivo, provodilo se do zore. Tada su Dani piva bili korisni a danas-prepušteni Upravnim odborima i stranačkim akterima. Danas se za ovu manifestaciju ne živi kako je ranije bilo, već se samo gleda da se ispoštuje tradicija i kontinuitet u održavanju, da se na kalendaru manifestacija čekira : održano i 2012…..

Prošlogodišnji budžet ove manifestacije iznosio je blizu 20 miliona dinara, ipak nije osvanuo ni jedan bilbord u Srpskoj prestonici, a PR menadžer manifestacije ili nije postojao , ili je izbegavao da se pojavljuje na nacionalnim medijima pozivajući ljude u svoj grad – možda grešimo, ali mi ga nismo videli.

Pojačan nacionalni marketinški nastup ove manifestacije zasigurno bi rezultovao pojavljivanjem više pivara, ali i daleko većom posećenošću, jer malo ko ne zna šta su zrenjaninski Dani piva, i malo kome se ne sviđaju, ipak ako ih reklamnom pozivnicom ne pozovemo, ne trebamo se ljutiti ako nam ne dođu na gradsku proslavu.

Ljubitelji piva neretko su lošim odabirom izvođača od strane organizatora bili uslovno rečeno iznevereni. Sticao se utisak iz godine u godinu da zrenjaninski Dani piva ipak zaslužuju veća i harizmatičnija muzička imena koja će privući veću posetu, veće prihode zakupcima štandova, ali i bolji imidž.

Podsvesno, većina sugrađana smatra da iako smo ostali bez zvaničnog piva, a posećenost nije opadala, Dani piva imaju snagu da budu još veći, bolji i finansijski plodonosniji.

Ne cvetaju ruže ni beogradskom Beer Festu koji je podigao organizatorsku lestvicu na visok nivo, gde sve deluje šareno i divno, no ipak se sve svelo na medijsku „prašinu“ i osećaj u kojem – kako kažu neki od posetilaca za naš portal – događaj nema dušu.

Slično je i sa Velikogospojinskim danima gde se nalazi samo jedan stage sa velikim imenima i niz sporednih sadržaja što svakako nije dovoljno da se parira kakvim takvim, ali ipak našim najvoljenijim danima zlatnog pića. Ipak, neosporan je ogroman napredak koji su organizatori ove manifestacije za svega par godinapostigli.

Neko mišljenje koje dele zakupci štandova jeste da se Dani piva moraju otarasiti politike, te je neophodno formirati organizacioni odbor koji pre svega ima dugogodišnje iskustvo u  poslu organizacije dodađaja za sledeću godinu.

Vreme, kažu meterolozi, ove godine ide na ruku predstojećim Danima piva, te se uprkos prepolovljenom budžetu očekuje bolji program od prošlogodišnjeg po najavama Marice Kosanović VD direktora turističkog centra.

Manifestacije će biti, to je najvažnije. Ovogodišnji primer dovoljan je motiv nadležnima u organizaciji da se već u Januaru 2013 pozabave početnim konceptom dvadeset osmih dana piva kako bi ušli u jubilarne tridesete bez organizacionih grešaka.

I da se vratimo na naslov,

Dani piva imaju budućnost, naročito ukoliko se svaki Zrenjaninac i ljubitelj ove manifestacije postavi u ulogu pokretne reklame i time kao pojedinac doprinese u kampanji.

Blog : Mr. G

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh