I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Ikona Svetog Ivana Nepomuka prvi put pred Zrenjanincima tokom Noći muzeja

Sveti Ivan Nepomuk je zaštitnik reka, ribara, mornara, mostova, mlinara, vodenica i svih gradova na vodi. Samim tim on je zaštitinik i Zrenjanina. Njegova skulptura nalazi se na zgradi Gradske kuće. Ikona Sv. Ivana Nepomuka, koja nije delo umetnika, već nekog iz naroda, čuva se u zrenjaninskom Muzeju više od osam decenija. Za sve to vreme posetioci ove institucije nikada nisu imali priliku da je vide. Ovoga vikenda, tokom Noći muzeja, ona je konačno prikazana publici. O tome šta prikazuje ikona, zbog čega je posebna i kojoj muzejskoj zbirci pripada razgovarali smo sa Ksenijom Mihić, kustoskinjom i etnološkinjom.

Ko je bio Sv. Ivan Nepomuk?

Sveti Ivan (Jan, Jovan) Nepomuk je nacionalni svetac Češke i grada Praga. On je zašitnik reka, ribara, mornara, mostova, mlinara, vodenica i svih gradova na vodi. Njegova grobnica se nalazi u katedrali Svetog Vida u Pragu. Ivan Nepomuk je rimokatolički svetitelj, ali ga poštuju pripadnici svih hrišćanskih crkava. On je mučenik tajne ispovedanja, bio je vikar i radio je na dvoru Vaclava IV. Kod njega su se mnogi ispovedali, pa i češka kraljica. Kada je kralj poželeo da sazna sve tajne ispovesti kraljice, Ivan Nepomuk je odbio da progovori. Zbog toga je ubijen, telo su mu spalili i bacilli sa Karlovog mosta u Vltavu. Ne zna se tačno da li je razlog njegovog tragičnog okončanja taj. Prema nekim izvorima Ivan Nepomuk je pokušavao da sačuva automomiju crkve od političkih malverzacija.

PerSu marketi

Iako je u zrenjaniniskom Muzeju od 1940. ikona Sv. Ivana Nepomuka je prvi put izložena ove godine  

Šta predstavlja ikona Sv. Ivana Nepomuka?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ikona predstavlja sliku na različitim vrstama materijala sa likom Isusa Hristosa, Bogorodice, svetitelja, scena iz Biblije ili istorije crkve. U hramovima su najčešće prikazivane ikone Isusa ili Bogorodice, kao i značajni događaji iz njihovih života. Kod pravoslavnog stanovništva ikone koje su držane u kući najčešće su bile slavske i na njima su predstavljeni svetitelji zaštinici porodice i kuće, dok su kod katoličkog naroda svetitelji bili zaštinici pojedinih zanimanja. Konkretno, ova ikona predstavlja lik svetitelja, u desnoj ruci drži Hristovo raspeće dok u levoj maslinovu granu. Ikona nije umetnička već je radio neko iz naroda.

Zbog čega je ona posebna?

U našoj zbirci su sve ikone izuzetne. Izvdojila sam ovu ikonu jer predstavlja Svetog Ivana Nepomuka koji je zaštitnik grada Zrenjanina. Takođe, katolička katedrala na trgu, koja je obnovljena u drugoj polovini 19. veka, nosi njegovo ime. Na fasadi Gradske kuće 16. maja 2008. godine, podignut je bronzani kip Ivana Nepomuka, dok je prva statua uništena odmah posle Drugog svetskog rata. Njegova statua gleda u reku Begej, a svetac je zaštinik reka, mornara, zaštinik od poplava. A Begej je ranije često pretio da poplavi grad.

arhivska fotografija

Koliko dugo je ova ikona u Muzeju?

Prema podacima muzejske dokumentacije ikona je poklonjena Muzeju 1940. godine.

Koliko često posetioci Muzeja mogu da vide ikonu?

Nažalost, posetioci Muzeja nisu nikada imali priliku da vide ovu ikonu.

Šta nam čitava zbirka ikona, a čiji je deo ikona Sv. Ivana Nepomuka, prikazuje?

Zbirka ikona Etnolškog odeljenja prikazuje kakvo je stanje ikona i odnosa stanovništva prema njima. One su imale značaj u porodičnoj slavi, u ličnim i grupnim ritualima tokom godišnjih običaja. Takve ikone, koje su izmeštene iz kuće i smeštane u muzej, predstavljaju identitski simbol ove sredine.

Zbirka u muzeju ima ukupno 17 ikona

Koliko ikona ukupno broji zbirka i na koji način su se one našle zajedno u zbirci?

Zbirka broji 17 ikona. One su se našle zajedno u zbirci jer su srodne, njihova funkcija je ista ili vrlo slična, i zbog toga su se klasifikovale u jednu zbirku.

Kako je došlo do spoja katoličkih i pravoslavnih ikona?

U našoj zbirci nikada nije ni bilo razdvajanja katoličkih i pravoslavnih ikona. Kao što znamo, Banat je multietnička i multikulturna sredina i vekovima su te ikone imale poseban značaj za stanovništvo bez obzira na konfesionalnu pripadnost.

Na koji način se i ova i ostale ikone u Muzeju čuvaju?

Sve ikone se čuvaju na isti način. Što se tehničkih mera zaštite tiče, one podrazumevaju preventivnu konzervaciju, konzervaciju i restaurizaciju, dokumentaciju i digitalizaciju. Preventivna konzervacija predstavlja obezbeđivanje mera čuvanje, rukovanje, pakovanje i transport predmeta. Konzervacija je hemijska i fizička stabilizacija čime se usporava ili otklanja dejstvo uzročnika propadanja, dok je restauracija niz postupaka čijim se delovanjem predmet vraća u originalno stanje. Muzejska dokumentacija predstavlja svu evidenciju koja predmet prati od ulaska u muzej. Digitalizacija jeste prevođenje podataka o predmetu sa analogne u digitalnu formu.

Da li je ikona očuvana u izvornom obliku ili je morala da bude obnovljena?

Da, ikona je u prvobitnom obliku. Zaista je očuvana, vidi se da je za vlasnika ona bila posebna. Za ovu Noć muzeja urađena je samo preventivna konzervacija.

Postoji li neka zanimljivost, anegdota, specifična priča vezana za ovu ikonu?

Ne postoji, jer je ikona zatečena u muzeju bez bližih podataka. Jedino znamo da je iz Banata. Dakle, ne postoji priča, bar je mi ne znamo.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh