I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Igor Virijević: Svaki organizam različito reaguje na korona virus

Svakodnevno slušamo podatke o broju testiranih, obolelih, izlečenih i, na žalost, umrlih od posledica korona virusa. I pored toga što se sa pandemijom borimo već šest meseci i dalje ima onih koji su skeptici kada je u pitanju ova bolest. Na početku retko ko je znao osobu koja je obolela od virusa Covid19. Sada, međutim, sve je više nas koji poznajemo nekog ko se izlečio od korone. Među njima je i Igor Virijević, načelnik Odeljenja komunalne milicije, odbrane i vanrednih situacija i zajedničkih poslova. O svom iskustvu govorio je za portal I love Zrenjanin.

Igor Virijević

Drugi pik prvog talasa korona virusa dobro će zapamtiti Zrenjaninac Igor Virijević. Komunalna milicija zadužena je za kontrolu primene mera za sprečavanje širenja virusa Covid19. Pa su i komunalni milicioneri u većem riziku da dođu u kontakt sa obolelima. Međutim, načelnik ove službe kaže da ni dva i po meseca kasnije ne zna da li se korona virusom zarazio na poslu ili van njega.

“Onog momenta kada sam osetio prvu nelagodu, a to čak i nije bila neka visoka temperatura, možda 37,5, odmah sam se izolovao. Imao sam tu sreću što živim sam, pa sam to mogao da uradim. Majka je dolazila samo do vrata gde mi je ostavljala hranu. Prva dva tri dana sam jeo, a posle sam prestao i da jedem. Temperatura je sve vreme rasla. Kada su mi konstatovali obostranu upalu pluća znao sam i pre rezultata testa da je u pitanju korona. A ni sada ne znam gde sam se zarazio. Imam neke pretpostavke, ali ne mogu sa sigurnošću da kažem da je to zbog toga”, počinje priču Igor Virijević, načelnik Odeljenja komunalne milicije, odbrane i vanrednih situacija i zajedničkih poslova.

PerSu marketi

U prvih pet dana bolesti od korona virusa Virijević je smršao 15 kilograma

“Posle mene, još jedan momak iz okruženja je dobio koronu. Ostali nisu. Da li je taj momak dobio koronu od mene ili sam ja od njega, ili se svako nezavisno zarazio – ne znamo. U prvom talasu skoro nikog nismo znali ko je imao koronu, samo jednog čoveka. Sada već znamo dosta njih koji su preležali ovaj virus. Znamo i one koji se nisu izborili, na žalost”, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Virijević je u bolnici proveo 21 dan.

“Najiskreniji da budem meni nije izgledalo da je tako strašno. Međutim, stručnim ljudima koji su to pratili – doktorima, medicinskim tehničarima i sestrama je moje stanje izgledalo prilično loše. Bio sam vrlo blizu tome da me pošalju u Novi Sad. Činjenica je da svaki organizam koji je zaražen koronom drugačije reaguje. Kod mene u sobi je bilo 7-8-oro ljudi. Gotovo svi su bili bez osećaja za miris i ukus, a ja sam, sa druge strane, sve vreme imao osećaj i za miris i za ukus. Oni su imali jednostranu upalu pluća, a ja obostranu. Ti ljudi su kašljali, a ja se, sa obostranom upalom pluća, nisam ni jednom zakašljao. Tako, da organizam svaki potpuno različito reaguje na korona virus”, objašnjava svoje iskustvo Virijević.

“Ja nisam imao nikakve bolove. Samo sam bio iscrpljen od temperature koje je rasla iz dana u dan. To je ono što me je razorilo. Od momenta kada su mi skinuli temperaturu krenulo je na bolje. Bio sam iscrpljen još jedno 5 dana, izuzetno iscrpljen. U prvih 10 dana bolesti, oslabio sam 15 kilograma. I onda sam, kada sam se oporavio, polako to vraćao. Kada sam izašao iz bolnice, bukvalno sam iz dana u dan video kako se oporavljam. Jer sam bio zaista kao krpa isceđen, uprkos infuziji. Kako se organizam oporavljao, tako su se vraćali mišići”, dodaje naš sagovornik.

Lekovi i kozija surutka pomogli izlečenje pluća

Iako mu u trenucima bolesti nije izgledalo da je korona nešto strašno, Virijević objašnjava da snimci pluća pokazuju drugačije.

„Kažem, moje iskustvo je da to nije tako strašno. Ali, kada su mi na pokazali kako su mi pluća izgledala dok su bila bolesna i kako izgledaju sada kada su zdrava, zaista se vidi ogromna razlika. Na snimku zdrava pluća izgledaju crno skroz. Dok sam bio bolestan na snimku se videlo kako su pluća išpartana linijama. Kao da je neko lenirom špartao linije koje su se još granale. Bukvalno su mi oba plućna krila bila zahvaćena”, opisuje Virijević.

“Na kontroli doktor nije mogao da veruje kako izgledaju moja pluća nakon preležane korone. Ali, ja sam koristio što se kaže i babske recepte i terapiju koju su mi prepisali lekari. Pio sam jako puno vitamina, minerala i koziju surutku. Majka mi ju je pravila. Svakog pijačnog dana ona je kupovala kozije mleko od kojeg je pravila sir, a meni je davala da pijem surutku. Dnevno sam pio litar surutke. I jetru sam iščistio zahvaljujući tome. Jer puno se lekova dobija da bi se pobedila korona i zato jetra bude opterećena. Međutim, kozija surutka je dobra i za pluća i za jetru. Kada sam otišao na kontrolu lekar mi je rekao da je bio ubeđen da će mi ostati ožiljci na plućima i da ne može da veruje da su mi se pluća tako očistila”, dodaje naš sagovornik.

Čuvajte se, korona je mnogo opasnija od gripa

Nakon svega što je preživeo u poslenja dva i po meseca načelnik komunalne milicije Igor Virijević ima jasan savet i poruku za sugrađane, a to je da se sami maksimalno čuvamo korona virusa.

“Čuvajte se. Nosite maske, perite ruke, držite distancu. Korona zaista nije nimalo naivna bolest. Kažu da je kao grip. Nije. Mnogo je jače i opasnije od gripa. Ako osetite simptome odmah se javite lekaru i odmah snimite pluća. Ako dozvolite da se zapaljenje pluća razvije, mnogo ćete se teže izlečiti”, zaključuje na kraju razgovora naš sagovornik.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh