I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Iduće godine biciklom od Zrenjanina do Temišvara

Žitelji Zrenjanina idućeg proleća biciklom će moći da stignu do Temišvara, a i komšije iz ovog rumunskog grada, koji je vekovima istinska prestonica Banata, takođe će dvotočkašem jezditi do Zrenjanina.

Uspešno se sprovodi projekat razvoja turističkog potencijala Banata uz finansijsku podršku IPA fonda – programa prekogranične saradanje Rumunija – Srbija, u iznosu od 2.346.495 evra. Reč je o izgradnji biciklističke staze od Zrenjanina do Temišvara dužine 75 kilometara, a rumunski partneri – Županija iz Temišvara i tamošnja Slivna uprava za vode Banata – daleko su odmakli.

biciklisticka
Kako je na prezentaciji u Gradskoj kući u Zrenjaninu iznela Mihaela Madar, menadžer projekta, trenutno se asfaltira staza od Temišvara do rumunsko-srpske granice, duga 37 kilometara. Naša strana završila je stazu od Zrenjanina do Kleka (5 kilometara), a predstoji izrada studije izvodljivosti za produžetak staze do rumunske granice. Kada bude kompletno završena, trasa će se praktično celom dužinom ići nasipom uz kanal Begej i predstavljaće najkraću vezu između dva grada.

– Širina staze je dva metra, sa tri sloja podloge, na visini između 2,5 i 4,5 metra od rečnog toka. Radovi s rumunske strane počeli su u maju i dobro napreduju – zbog obaveze prema EU treba da budu završeni do decembra – kaže Mihaela Madar.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Drugi deo projekta obuhvata trasu od granice s Rumunijom do Kleka (33 kilometra). I ona gotovo u celini vodi duž rečnog nasipa, s tim što kod ustave „Šlajz“ skreće ka centru Kleka i uklapa se u već postojeću stazu.

Deo projekta u samom Zrenjaninu podrazumeva 1.600 metara duž Miletićeve ulice i oko 130 metara do šetališta pored jezera u centru grada. Time će biti spojene postojeće, već izgrađene trase od Zrenjanina do Kleka, a u perspektivi i do reke Tise kod Žabaljskog mosta. To bi predstavljalo jedinstvenu i atraktivnu biciklističku vezu od Begeja u Rumuniji do Tise u Srbiji – kaže Dušan Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, zadužen za projekat na našoj strani.

Staza između dva banatska grada treba da bude završena do marta 2015. Na prezentaciji u Zrenjaninu izneti su mnogobrojni razlozi opravdanosti njene izgradnje. Glavni cilj je da se poveća konkurentnost pograničnih regiona i unapredi turistička ponuda Banata.

– Stazu će godišnje koristiti više od 8.000 biciklista, a osim stranih turista pogodnost će imati i stanovnici mesta srednjeg Banata koji će imati bržu i bolju vezu sa Zrenjaninom. Zbog alternativne turističke veze, očekuje se razvoj poljoprivrede i malog preduzetništva – ističe Radišić, uveren da će i drugi projekti u okviru prekogranične saradnje sa Rumunijom doprineti efikasnijem korišćenju vodnog potencijala Begeja.

GRANIČNI PRELAZ

Na mestu prelaska državne granice (na samom Begeju u rejonu Novog Itebeja) biće instaliran odgovarajući granični prelaz. Pošto se radi o ulaznoj granici EU, bez obzira na to što je u pitanju biciklistička staza, prelaz mora ispoštovati standarde i procedure propisane zakonima Unije.

Izvor: novosti.rs/Sl.Pašić

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh