I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

I u uslovima vanrednog stanja Sigurna kuća radi 24 sata

Gotovo mesec dana u Srbiji je na snazi vanredno stanje. Nešto duže naša zemlja se bori sa epidemijom korona virusa. Čak i u ovim uslovima Sigurna kuća radi 24 sata u tri smene svih sedam dana u nedelji. Korisnici ove ustanove neće biti prepušteni sami sebi ni jednog sekunda ističu u Centru za pružanje usluga socijlane zaštite grada Zrenjanina – Most. Izvesno je da će oni koji se nalaze u Sigurnoj kući u Zrenjaninu tu ostati najmanje dok se stanje u zemlji ne stabilizuje. Nesvakidašnje okolnosti uticale su na to da se neka pravila i u ovoj instituciji izmene.

Bez obzira što je u zemlji na snazi vanredno staje Sigurna kuća radi redovno – 24 sata u tri smene.

“Normalno funkcionišemo uz dodatne mere zaštite od zaraze, a koje smo doneli 12.03.2020. godine. Sprovodimo sve dosadašnje aktivnosti i sadržaje u radu sa korisnicima, koje ne zahtevaju izlazak iz kuće. Sa ostalim službama, Centar za socijalni rad, sud, zdravstvene ustanve, kontaktiramo putem telefona i mejlova. Hranu i sredstva za higijenu nabavljamo jednom nedeljno, a lekove po potrebi. Boravak na svežem vazduhu omogućen je u dvorištu, kad god to korisnice požele. Trenutno imamo korisnike koji su u ustanovi od pre izbijanja epidemije. Izvesno je da će ostati u Sigurnoj kući dok se stanje ne normalizuje. Reč je o mlađim osobama i jednom detetu. Nemamo saznanja da naše korisnice boluju od nekih horničnih bolesti koje predstavljaju dodatni rizik za komplikacije u slučaju zaraze virusom Covid19”, kažu u Centru za pružanje usluga socijlane zaštite grada Zrenjanina – Most.

I Taxi Zrenjanin

Sigurna kuća u Zrenjaninu ima prostor za izolaciju novih korisnika

U slučaju potrebe za novim smeštajem, postupanje je identično kao i pre izbijanja epidemije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Pre prijema korisnika upućuje se prijava policiji, tužilaštvu odnosno Centru za socijalni rad koji pokreće sve službene radnje, procene i zahtev za prihvat. Različito je to što se sada korisnicima predočava da će prvih 14 dana provesti u izolaciji. Ono što bi bilo od izuzetnog značaja, jeste izveštaj infektologa o zdravstvenom statusu potencijalnog korisnika. Svesni smo kakvo bi to dodatno opterećenje bilo za zdravstvene radnike, ali bi s druge strane izbegli paniku sadašnjih korisnika, njihovu eventualnu zarazu, kao i zarazu osoblja, što bi to dovelo u pitanje rad Sigurne kuće. Odvojena je smeštajna jedinica, za izolaciju novoprimljenih lica i imamo još slobodnog smeštajnog kapaciteta, za zbrinjavanje žrtava nasilja po izlasku iz izolacije. Dakle, u Sigurnoj kući u Zrenjaninu još postoji mogućnost smeštaja manjeg broja žrtava, pod navedenim uslovima. I to onih za koje se proceni da su pod visokim rizikom od nasilja”, dodaju u ovoj instituciji.

“Do pooštravanja mera vremenske zabrane kretanja i širenja zaraze u više žarišnih mesta, nismo mesno ograničavali prijem korisnika. Međutim, sada smatramo da je više nego opravdano da se ograničimo na teritoriju grada Zrenjanina”, kažu u Centru za pružanje usluga socijlane zaštite grada Zrenjanina – Most.

U Sigurnoj kući se sprovode sve mere zaštite od korona virusa

Sigurna kuća u Zrenjaninu snabdevena je zaštitnim i sredstvima za dezinfekciju.

“Za sada smo snabdeveni, ali će nam uskoro zatrebati i rukavice i maske, kao i 70%-ni alkohol, kao najpouzdanije sredstvo za dezinfekciju. Propisane mere zaštite sprovode i korisnici i osoblje. Sa korisnicima se stalno razgovara o aktuelnoj situaciji. Zašto i kako možemo da se zaštitimo i zbog čega insistiramo na određenim merama i ponašanju. Vodimo i evidenciju koliko učestalo obavljamo određene zaštitne postupke. Na taj način ne dozvoljavamo ni sebi ni korisnicima da se opustimo, da zaboravimo da se odgovorno ponašamo i očuvamo zdravlje. Saradnja je za pohvalu, dobronamerne opomene se ne smatraju kritikom, a pohvale za razumno ponašanje se podrazumevaju”, ističu u ovoj instituciji.

“Korisnice se pridržavaju držanja distance. Manje vremena provode zajedno, svaka ima svoju spavaonu, a zajedničke prostorije se dodatno uređuju, vetre i dezinfikuju. Osoblje koje dolazi spolja predstavlja rizik za njih. Ali u kontaktu sa njima koristimo maske i rukavice. Razgovaramo na dovoljnoj udaljenosti da ne ugrozimo lični prostor korisnika”, kažu u Centru za pružanje usluga socijlane zaštite grada Zrenjanina – Most.

* fotografija iz faze opremanja stana

Zaposleni imaju znanje da prepoznaju simptome korona virusa

Sigurna kuća u Zrenjaninu ima ukupno sedam stručnih radnika i dva saradnika koji rade sa korisnicima ove ustanove.

“Nemamo zdravstvenog radnika, ali pojedini radnici su tokom obrazovanja sticali i znanja iz oblasti medicine. Nismo imali posebnu obuku za prepoznavanje simptoma virusa Covid19, ali smo prvih dana epidemije kontaktirali Zavod za javno zdravlje i dobili smo informacije o simptomima i o načinu postupanja u slučajevima sumnje na zarazu. Naravno, svakodnevno se o tome informišemo i preko medija”, zaključuju u ovoj instituciji.

Vanredno stanje ne znači da će se nasilje tolerisati. Naprotiv, iz Ministarstva unutrašnjih poslova se do sada više puta čulo da će vinovnici nasilja biti oštro kažnjeni. Istovremno žrtve nasilja će biti adekvatno i pravovremeno zaštićene. A jedan on načina da se one sklone od nasilnika jeste i prijem u Sigurne kuće koje se nalaze širom zemlje.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh