I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

I škole u Zrenjaninu sutra u štrajku – časovi 30 minuta

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije održaće sutra, prvog dana nove školske godine, štrajk u vidu skraćenih časova od po 30 minuta, u obe smene. Sindikat prosvetnih radnika Banata koji je članica Unije, realizovaće štrajk u svih 36 škola-članica na teritoriji Grada Zrenjanina. Pored toga, istog dana u podne biće održan protest prosvetara ispred prostorija Školske uprave.

Kako kažu u Sindikatu prosvetnih radnika Banata, postoji više zahteva. Pre svega da se povuče po njima sporni zakon o zaposlenima u javnom sektoru, jer, kako kažu, „nije povoljan po prosvetne radnike i ne rešava probleme koje imaju“. Drugim zahtevom štrajkači traže da se popravi materijalni položaj prosvetnih radnika, odnosno da se sa Vladom Srbije potpiše protokol kojim bi se sadašnji položaj popravio. Treći zahtev je da se povuku preporuke ministra koje, kažu, dovode do toga da se povećava broj tehnoloških viškova.

-Zakon o platama u javnom sektoru ne poboljšava materijalni položaj prosvetnih radnika, a na to se Vlada Srbije obavezala još 2015. godine kada je sa sindikatima potpisala sporazum o rešavanju spornih pitanja. U tom sporazumu je pisalo da će se doneti zakon kojim se regulišu plate u javnom sektoru i da će se on primenjivati od 1.1.2016. godine. Jedan deo tog zakona je donet, drugi deo se donosi sada, međutim on ne rešava ništa bolje za prosvetne radnike. Tim zakonom je predviđeno da plate ostanu zamrznute na nivou na kom se sada nalaze. Naše plate su sada 17% ispod republičkog proseka. Smatramo da u onim organizacijama u kojima ima toliko visokoobrazovanih stručnjaka, ta plata treba da bude znatno veća. Prosek u prosveti je preko 75-80% visokoobrazovanog kadra, i takva plata koja se isplaćuje je nešto što je sramno. Od 100 delatnosti za koje se vodi prosečna zarada, prosveta se nalazi na 53. mestu, i smatram da je to velika sramota za državu u kojoj živimo, kaže predsednik Sindikata prosvetnih radnika Banata u Zrenjaninu, Zvonimir Jović.

PerSu marketi

Obrazlažući treći zahtev, Jović kaže da je ministar doneo uputstvo o minimalnom broju đaka koji se mogu upisati u jedno odeljenje, što dovodi do zatvaranja oko 800 odeljenja i do stvaranja novih tehnoloških viškova.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Do sada je bila praksa da se odeljenja formiraju u prvom razredu osnovne, petom razredu i prvom razredu srednje škole. Međutim ministar je tu praksu promenio i naložio da se, ukoliko dođe do smanjenja broja učenika, odeljenja spajaju u višim razredima, kao i u srednjim školama. Ono što je zakonom propisano jeste maksimalan broj učenika u jednom odeljenju a to je 30, a minimalni broj propisuje sam ministar, svojim uputstvom. Nažalost, ministar je to doslovce shvatio i počeo je da spaja odeljenja. Mi bismo razumeli da treba da se uradi racionalizacija tamo gde su direktori izmišljali odeljenja, prikrivali, ali jednim svojim potezom kažnjavati ljude koji su radili pošteno – nije u redu. Ministar ne poštuje zakon. Krenite po zrenjaninskim školama i videćete da postoje odeljenja sa 32-33 učenika. To bi po zakonu trebalo da budu dva odeljenja, ali ministar to ne odobrava. Znači, jedan kriterijum je kada treba uskratiti pravo, drugi kada treba proširiti pravo prosvetnih radnika, kaže Jović.

Na pitanje šta će se dešavati dalje, Jović kaže da sve zavisi od Vlade Republike Srbije, odnosno od toga da li će ministar prosvete ozbiljno shvatiti pretnje štrajkača, da li će Vlada povući zakon o javnom sektoru ili ne.

-Sve naše reakcije zavisiće od njihovih poteza. Ako zakon o zaposlenima u javnom sektoru ipak bude u proceduri, odnosno pred usvajanje, mi ćemo organizovati proteste, ozbiljnije štrajkove, sve dok ljudi ne svate da se ne bunimo bez veze. Mi se godinama borimo, a sada su oni spremini da tim zakonom ukinu plodove naše borbe, poručio je predsednik Sindikata prosvetnih radnika Banata u Zrenjaninu.

Škole članice Sindikata prosvetnih radnika Banata pogledajte OVDE

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh