I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Najnovije vesti

I ove godine u Belom Blatu Festival kobasica – prijavite se

Članovi Udruženja kuvara amatera, negovatelja starih običaja i zaštitnika životne sredine u saradnji sa Mesnom zajednicom Belo Blato 13. februara organizuju tradicionalni, treći po redu Festival kobasica.

festival-kobasica

Organizatori će takmičare, goste i zainteresovane građane dočekati  sa domaćom rakijom i tradicionalnim doručkom – pečenom džigericom, slaninom, u luku dinstanom svežem krvlju, kiselim kupusom i pekarski hlebom.

Festival će početi od 8 sati dolaskom takmičara, nakon čega će od 11h početi takmičenje u pravljenju i punjenju kobasica. Od 11 sati i 30 minuta počeće takmičenje za izbor najboljih domaćih rakija, a od 13h ocenjivanje predatih pečenih kobasica. U 15 sati proglašenje pobednika i uručenje nagrada.

Fordomanija

Udruženja i ekipe, koje žele da se takmiče u pravljenju i pečenju kobasica, moraju da broje od četiri do šest člana, a zadatak će im biti da od dobijenih 5 kg mesa žiriju predaju 30 cm pečene i 30 cm sveže kobasice.  Žiri će tokom festivala ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja.Domaćini će učesnicima obezbediti meso, creva za kobasice i stolove, dok će takmičari poneti mašinu za mlevenje mesa, posude za meso, alat za punjenje kobasica, začine, dekoraciju za sto i neizbežnu domaću rakiju.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Kotizaciju za učešće na ovogodišnjoj manifestaciji, koja iznosi  3000,00 dinara,  takmičari treba da uplate na žiro račun Udruženja amatera kulinara, negovaoca starih običaja i zaštitnika životne sredine na broj 310-0000000211294-32 sa naznakom donacija za festival kobasica. Prijave sa nazivima ekipa mogu da se predaju do 6. februara kod Ištvana Požara, na broj: 0600204967, ili u vidu poruke na Facebook stranici beloblatskog Udruženja.

Prisutni će tokom festivala moći da kupe sveže i pečene kobasice,  tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, rakiju i vino, kao i da probaju domaće kolače, pravljene po receptima naših baka.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh