I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

I oni su bili deo privredne manifestacije „ZrBizNet“ – zanatlije i proizvođači rukotvorina

Na privrednoj manifestaciji „ZRBIZNET“ održanoj tokom minulo vikenda, organizatori su pored predstavljanja i povezivanja malih, srednjih i velikih preduzetnika i kompanija, priliku da pokažu svoje radove i umeće pružili i ovdašnjim zanatlijama i raznim organizacijama koje se bave izradom i prodajom ručnih radova.

Pored raznih suvenira i ručnih radova, posetioci sajma su na štandovima zanatlija mogli između ostalog da vide umetnička dela tamošnjih slikara, da se upoznaju sa aktivnostima Udruženja i Kluba Žena iz više Mesnih zajednica, da probaju ukusne domaće slatke i slane specijalitete, ali i da saznaju više o firmi dveju sestara koje se bave izradom torti i kolača.

I Taxi Zrenjanin

Viorika Magda iz Ečke vlasnica je preduzetničke radnje za ručno tkanje i izradu suvenira. Dugi niz godina se bavi starim zanatima – tkanjem i pustovanjem vune, dok se u poslednjih nekoliko godina „oprobala“ i u izradama dekupaž slika, magneta, privezaka, torbi, i u mnogim drugim zanimljivim ručnim radovima.

Njeni radovi su nazvani „suveniri sa dušom“, jer su naši, iz Banata, jedinstveni, pravljeni od srca i iz duše svima onima koji umeju da cene kreativnost i tradiciju.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Viorika je aktivan član više udruženja u Aradcu, Mužlji, Kovačici i Ečki i dugogodišnji je učesnik domaćih i međunarodnih sajmova. Poznavaoci njenih radova, ali i svi posetioci raznih manifestacija oduševljeni su njenim suvenirima jer su mahom pravljeni od griza i salveta.

Najveću pažnju privlače takozvane „ukrasne tikve“. Na tikve se zalepi griz, nakon toga sledi lakiranje, da bi se na kraju pažljivo nanela salveta, odnosno da bi se uradila dekupaž tehnika.

Udruženja žena „Dositej” osam godina aktivno deluje unutar Mesne zajednice „Dositej Obradović“. Prema rečima predsednice Zorice Aleksić, prvobitni ciljevi Udruženja jesu očuvanje tradicije i kulturno-umetničkog stvaralaštva, kao i humanitarni rad.

Vredne članice su do sada učestvovale na mnogim humanitarnim akcijama, realizovale različite edukacije (dekupaž tehnika, pustovanje vune, slikanje na svili..), učestvovale na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama, a prošle godine su svoje rukotvorine predstavile i na manifestaciji Dani slovenske muzike i kulture u Moskvi.

Zahvaljujući lokalnoj samoupravi i dobronamernim ljudima, članice su prethodnih godina uspešno učestvovale na raznim izložbama gde su osvojile više desetina priznanja i nagrada za predstavljene slike u različitim tehnikama, rezbarena nojeva jaja, lutke u narodnim nošnjama, tradicionalni vez sa srmom, vezene stranice Miroslavljevog jevanđelja, goblene sa perlama, oslikane jastučnice na satenu, i za mnoge druge zanimljive radove.

U okviru prošlogodišnje izložbe u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, Udruženju je uručena specijalna Nagrada za očuvanje kulturne baštine i kreativni stvaralački rad, za promociju i afirmaciju ženskog stvaralaštva koju dodeljuje Srpska Kraljevska Akademija naučnika i umetnika.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh