I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Humanost i nesebična pomoć – 140. rođendan organizacije Crvenog Krsta u Zrenjaninu (VIDEO)

Svečanom akademijom u NP „Toša Jovanović“ obeleženo je 140 godina postojanja i rada organizacije Crvenog Krsta u Zrenjaninu.

Ova ustanova punih 14 decenija nesebično i nenametljivo pomaže drugima, angažujući stotine volontera i darujući lokalnoj zajednici hiljade časova volonterskog rada. Slučaj je hteo da se ova godišnjica obeležava u godini kada se čitavo čovečanstvo suočava sa velikim izazovom, pandemijom korona virusa. Ova organizacija proslavljajući svoj 140. rođendan podseća na iskru humanosti koja traje i opstaje na vetrometini istorije, postojano održavajući nadu u čovečnost u teškim vremenima. – Praveći retrospektivu prošlosti dajemo svoje viđenje budućnosti ubeđeni da će se u njoj naći mesta za one kojima su humanost i ljubav prema bližnjem na prvom mestu – rečeno je u uvodu ove svečanosti.

Svečanoj akademiji prisustvovali su prof dr Dragan Radovanović predsednik CK Srbije, Ljubomir Miladonović gen. sekretar CK Srbije,  Dejan Ukropina predsednik CK Vojvodine, Boško Milašinović sekretar CK Vojvodine, Simo Salapura gradonačelnik Zrenjanina, Snežana Vučurević načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici organizacija CK drugih opština.

I Taxi Zrenjanin

Za proteklih 140 godina Crveni krst Zrenjanin delovao je u 10 različitih država, tri puta se menjao naziv grada, izmenilo se 50 gradonačelnika ili predsednika opštine. Nebrojeni su ratovi, bolesti, poplave, požari ili druge elementarne nepogode. Za svo to vreme u nebrojenim društvenim turbulencijama i promenama Crveni krst ostao je dosledan osnovnim principima međunarodne organizacije čije ime nosi, kao štu su humanost, dobrovoljnost i drugo.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Burna prošlost tokom koje je delovao Crveni krst u Zrenjaninu sažeta je u monografiji „Tradicija humanost 140 godina Crvenog krsta u Zrenjaninu“ autora dr Filipa Krčmara,  Aleksandre Tanasijević i Vesne Karavide

U foajeu NP „Toša Jovanović“ postavljena je i izložba o istorijatu organizacije Crvenog Krsta u Zrenjaninu

Članovi Crvenog Krsta Zrenjanin tokom istorije bili su i intelektualni i medicinski velikani među kojima i dr Jovan Stajić, dr Dimitrije Hristić, dr Bogdan Popović, dr Kornel Radulović, dr Aron Pešić, dr Miša Matić, dr Zoran Kamenković, dr Borislav Vukov, dr Borislav Borjanović. Među zaslužnim pojedincima van polja medicine su Timotej Rajić, Dragoljub Radanov Radičev, Đurica Milin, Sreten Glišić.  Njihova imena i pregoran rad u službi humanosti i pomoći bližnjima tokom decenija su upamćena ne samo u Zrenjaninu već i širom sveta.

Crveni Krst kroz istoriju

1858.  – osnovana jevrejska ženska zadruga za dobročinstvo u Velikom Bečkereku

1859.  – Bitka kod Solferina, rođena ideja o Crvenom krstu, u Velikom Bečkereku deluje Patriotsko društvo za pomoć tokom rata

1863.  – U Ženevi osnovan Crveni krst

1880.  – formiran Velikobečkerečki odbor Mađarskog zemaljskog društva za pomoć

1881.  – formiran Crveni krst zemalja Krune sv. Stefana (Ugarske)

1884.  – osnovana Velikobečkerečka dobrotvorna zadruga Srpkinja na čelu sa Emilijom Munčić

1891. Grof Erne Čekonić postaje predsenik Zemaljskog crvenog krsta Ugarske

1892. epidemija kolere u Ugarskoj, Crveni krst u Velikom Bečkereku otvara narodne kuhinje, osnovan Beli krst za nezbrinutu decu

1918.  – osnovano Društvo Crvenog krsta za Baranju, Bačku i Banat

1921.  – zalaganjem gradskog fizika dr Jovana Stajića, obnovljen rad Crvenog krsta u Velikom Bečkereku

1932.  – održan prvi samarjanski tečaj Crvenog krsta u velikom Bečkereku

1935. – prvi tečajevi dr Kornela Radulovića o borbi protiv tuberkuloze, dr Miša matić otvara Savetovalište za borbu protiv alkoholizma pri Crvenom krstu

1936.  – izgradnja Doma Crvenog krsta u Plankovoj bašti

3. januar 1937. Svečano otvaranje Doma

1938. – Sreski odbor CK Petrovgrad proglašen za najbolji u zemlji

1965. – velika poplava Begeja

2020. pandemija virusa Covid-19, proglašenje vanrednog stanja 15. marta

Zahvalnice predsednicima opštinske organizacije Crvenog Krsta Zrenjanin

Zahvalnicama za izuzetan doprinos radu i ostvarivanju ciljeva i zadataka organizacije Crvenog krsta u Zrenjaninu nagrađeni su nekadašnji predsednici ove organizacije. Dr Sava Belić obavljao je funkciju predsednika predsedništva opštinske organizacije CK  u periodu od 1978. do 1981. godine. Dr Đorđe Damjanov bio je predsednik organizacije od 1984. do 1988. godine. U tom periodu je izvršena i rekonstrukcija doma Crvenog krsta Zrenjanin. Mila Karamanić obavljala je dužnost predsednice u periodu od 1991. do 1994. godine. Dr Branka Grubač Olćan bila je na čelu organizacije CK od 1994. do 2001. godine. Zahvalnica je uručena i aktuelnoj predsednici CK Zrenjanin dr Sonji Kapeler Puškarić, čiji predani rad u ovoj organizaciji traje još od 1977. godine. U tom periodu u više mandata bila je predsednica skupštine kao i predsednica Upravnog odbora. Za svoj aktivizam i predani rad 2011. godine odlikovana je Medaljom Crvenog krsta Srbije.

Volonteri Crvenog krsta

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh