I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

U Srednjobanatskom okrugu od HIV infekcije preminulo 10 osoba

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, volonteri Crvenog krsta Zrenjanin su u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Zrenjanin, srednjom Medicinskom školom i Domom zdravlja „dr Boško Vrebalov”, održali edukativno predavanje na temu „HIV/AIDS i ostale polno prenosive infekcije”.

HIV/AIDS i dalje predstavlja glavni zdravstveni izazov u celom svetu, pri čemu se procenjuje da je više od 35 miliona ljudi umrlo od ovog virusa, od kojih je oko milion izgubilo bitku sa ovom bolešću tokom 2016. godine.

Govoreći o podacima koji se odnose na Srednjobanatski okrug, načelnik epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje, dr Radivoj Filipov izneo je podatak da je HIV infekcija do sada potvrđena kod 25 osobe, od kojih je nažalost deset preminulo.

PerSu marketi

U toku ove godine u našem okrugu je registrovan jedan slučaj zaražavanja ovim virusom.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Zavod za javno zdravlje Zrenjanin će u okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a raditi produženo, tačnije od 7h do 20h, kako bi omogućili našim sugrađanima da se testiraju na HIV, hepatitis B i hepatitis C. Ovim putem pozivamo sve zainteresovane da provere svoje zdravlje besplatno – dodao je na kraju dr Filipov.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, od početka epidemije (1985. godine) do sredine novembra 2017. godine, u našoj zemlji je registrovano 3585 osoba inficiranih HIV-om, od kojih su 1884 osobe obolele od AIDS-a, dok je 1105 osoba umrlo od AIDS-a, a 111 inficiranih HIV-om  je preminulo od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa  HIV infekcijom. Među novodijagnostikovanim HIV pozitivnim osobama u periodu od januara do novembra 2017. godine, bilo je 25 puta više muškaraca u odnosu na žene.

Predavanje na temu „ HIV/AIDS i ostale polno prenosive infekcije” prisutnima je održala Snežana Pomorišac, edukovani volonter Crvenog krsta Zrenjanin.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh