I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Trojica uhapšena zbog zloupotreba u vezi sa fabrikom vode u Zrenjaninu

Uhapšene su tri osobe koje su osumnjičene za zloupotrebe u vezi sa ugovorom za prečišćavanje pitke vode za Grad Zrenjanin. Njima je određeno zadržavanje do 48 sati.

U saopštenju MUP-a se navodi da su uhapšeni I. D. (67), bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije i bivše odgovorno lice JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, i G. T. (48), zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Takođe, uhapšen je N. O. (69), odgovorno lice beogradskog preduzeća „Synertech“ i bivše odgovorno lice novosadske firme „Gruppo Zilio“ i njenog beogradskog ogranka „Gruppo Zilio SPA“.

PerSu marketi

„Sumnja se da su se N. O., kao odgovorno lice preduzeća  ‘Synertech’, i I. D., u svojstvu pomoćnika gradonačelnika, početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke dogovorili sa predstavnicima privrednog društva ‘Gruppo Zilio SPA’ iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin, čime su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom“, navodi se u saopštenju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kako se sumnja, nakon konkursa, G. T. je u svojstvu odgovornog lica zrenjaninskog JKP „Vodovod i kanalizacija“, potpisao Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin sa grupom ponuđača koju čine privredna društva „Gruppo Zilio SPA“ ogranak u Beogradu, „Gruppo Zilio“ iz Novog Sada i „Synertech“ iz Beograda.

Navedeno je da je taj ugovor u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi.

„Sumnja se da je na ovaj način G. T. izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja“, saopštava MUP.

Dodaje se da, budući da je firma ‘Gruppo Zilio SPA’ izašla iz posla i prepustila ga firmi ‘Synertech’, nije imala pravo da povuče bankarske garancije

„Međutim I. D. se tereti da je 30. juna 2016. godine zaključio aneks ugovora o javnoj nabavci, čime je izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu ‘Gruppo Zilio’ izdatu na iznos od 546.336 evra, iako su uslovi za realizaciju bankarske garancije bili ispunjeni, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja“, precizirao je MUP.

Ističe se da se N. O. sumnjiči da je 17. maja 2019. godine primio iznos od 67.500.000 dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Republike Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, kao i radi puštanja istog u rad.

Od toga je deo u iznos od 21.341.649,50 dinara utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva čime je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh