I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Gužve u autoperionicama, spira se saharski pesak (FOTO)

Veliki peščani oblak iz Sahare, koji je za vikend stigao do Evrope, na nekim mestima je u većoj ili manjoj meri „posetio“ i Srbiju, tačnije neka mesta u Banatu – navodi list Blic.

Čitaoci sa našeg područja najčešće su objavljivali snimke peščanih kovitlaca između Lazareva i Zlatice kao i kod Žitišta.  – Fenomen saharskog peska neće imati velikog uticaja na zdravlje ljudi, jer neće trajati dugo – naveo je je meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Goran Mihajlović u izjavi za RTS.

Posledice tog fenomena najvidljive su na automobilima, a verovatno i na terasama, vešu koji se suši napolju itd. Nije zato čudo što su danas autoperionice u Zrenjaninu bile okupirane vlasnicima limenih lepotana kojima je trebao „make up“.

PerSu marketi

Saharski pesak dospeo je do delova Evrope nošen velikim ciklonom koji je sa sobom povukao veću količinu peska nego što to mogu manji cikloni.  Afrički pesak pada po nama bar dva-tri puta godišnje, najčešće u proleće. Crvene čestice prašine dolaze iz pustinjskih regiona nošene vrućim vetrom kroz atmosferu, stotinama ili hiljadama kilometara pre nego što padnu na tlo. Jaki, južni vetrovi poguraće ogromne količine saharske prašine, uglavnom iz Alžira, ka severu. (izvor: Blic)

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Što se tiče neke eventualne štete ili značajnijih funkcionalnih problema na automobilu oni su beznačajni – rekao je za naš portal Zoran Kovačev vlasnik Auto servisa „Kovačev“. Svaki automobil opremljen je filterom za vazduh, manžentne na odgovarajućim mestima rade svoj posao i većih problema nema.

Neki portali preneli su da će prljavštine biti u vazduhu tokom cele ove nedelje

Jedino što vlasnike može da nervira je prljavština, a ona se lako rešava u autoperionici – zaključuje Kovačev.

Sitan pesak nošen vetrom može da izazove tek manje probleme sa podizanjem stakala, a može i da nanese minimalne ogrebotine boje. Vozači koji su se juče zatekli na putevima svedočili su i o zvukovima koje pesak nošen vetrom uzrokuje pri sudaru sa karoserijom što su najčešće opisivali kao pucketanje.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh