I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

„Gruppo Zilio“ o čekanju dozvole za početak rada fabrike vode

Kompanija „Gruppo Zillio“ kojoj je poveren posao podizanja postrojenja za preradu pijaće vode u Zrenjaninu, oglasila se danas po pitanju čekanja neophodnih dozvola za početak rada.

Obraćanje ove kompanije prenosimo u celosti.

„Rešenjem od 13/11/2017 Ministarstvo zdravlja je odbilo našu zalbu na rešenje Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo od 12/10 da nismo stranka u postupku i da nemamo pravo da se bavimo delatnošću prečišćavanja pitke vode. Ovim rešenjem praktično je blokiran rad fabrike vode iako je izvršena tehnička kontrola objekta, izvršena su sva merenja i analize vode koja su pokazala da su svi parametri zadovoljavajući i u skladu sa propisima o higijenskoj ispravnosti vode. Jedino što nam nedostaje da dobijemo upotrebnu dozvolu je sanitarna kontrola idejnog projekta, odnosno samog objekta.

Dopisom od 28/09/2017 Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na jasan način tumači da shodno zakonu o komunalnim delatnostima član. 5 stav 2 nije propisan način na koji će vršilac komunalne delatnosti, u ovom slučaju JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin, organizovati sve navedene procese u vršenju komunalne delatnosti, te isto tako zakon nije isključio mogućnost postojanja podizvođača u obavljanju neke od faza ove delatnosti (što bi u konkretnom slučaju bila Gruppo Zilio doo.) u smislu pružanja tehničko- tehnološke usluge tretmana vode za piće), kao i dopisa istog Ministarstva od 27/12/2017. godine u kome se navodi da jedino pomenuto Ministarstvo ima prava određivanja nadležnosti vršenja komunalne delatnosti, odnosno vršenje nadzora. Jasno i nedvosmisleno je odgovoreno na naše pitanje da je isključivo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nadležno za ovaj delokrug aktivnosti određenim u zakonu o Ministarstvima (Službeni Glasnik RS br 44/14, 14/05, 54/15 i 96/15 i dr. zakon62/17).

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

Pogrešnim tumačenjem zakona o sanitarnom nadzoru, zakona o ministarstvima i zakona o komunalnim delatnostima, ministarstvo zdravlja je proizvelo posledicu da potpuno završena, moderna fabrika sa dokazanim parametrima ne može da isporučuje čistu vodu građanima Zrenjanina, i paradoksalno, time produžava ugrožavanje javnog zdravlja građana koji nastavljaju da koriste vodu koja nije za piće.

Kako bi se rešio ovaj problem (na koji zajedno sa građanima Zrenjanina čekamo duže od 4 meseca jer je od 26/08 fabrika spremna da počne sa radom) zatražili smo pomoć od Predsednice Vlade dopisima od 06/12/, 12/12/, 21/12 i 26/12 na koja odgovor jos uvek čekamo. U međuvremenu smo zajedno sa našim inostranim partnerima odlučili da zatražimo i pomoć Predsednika Republike, jer je potpuno van svakog razuma da građani imaju fabriku vode a da im se zbog birokratije, onemogućava da piju čistu i ispravnu vodu.

Zajedno sa lokalnom samoupravom i JKP Vodovod i kanalizacija pokušavamo da ovaj administrativni problem uz pomoć Vlade Srbije rešimo i da najzad građani dobiju higijenski ispravnu pitku vodu, na koju čekaju više od 14 godina“.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh