I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

TV duel: Vidaković i Grubački o promeni naziva grada

Vest da je Grad Zrenjanin prosledio Ministarstvu za lokalnu samoupravu inicijativu za promenu sadašnjeg naziva grada u Petrovgrad, uzburkala je lokalnu javnost i izazvala čak pozornost nacionalnih medija. U jutarnjem programu televizije Prva, debatu o tome hoće li najveći grad u Banatu ove godine vratiti naziv koji je nosio od 1935. do 1941. godine vodili su, Branislav Grubački, predsednik pokreta „Novi optimizam” i Dragan Vidaković, predsednik organizacije „Svetosavlje” i predstavnik Udruženja “Petrovgrad”.

Dragan Vidaković i Branislav Grubački

Branislav Grubački smatra da je reč o “inicijativi velikosrpskih krugova koji teže da sprovedu srbizaciju prostora na teritoriji Vojvodine koja je i pri ujedinjenju 1918. godine ušla u zajednicu kao poseban entitet”.

– Nemoguće je tako promeniti identitet grada bez referenduma, bez odlučivanja ljudi. Svakom društveno svesnom biću u Zrenjaninu je jasno da je u pitanju jedan politički i društveni spin da bi se skrenula pažnja javnosti sa pravih problema koji postoje u našem gradu, kao što je pitanje fabrike vode i velikog skandala po tom pitanju. Jasno je svakome da je to nešto što je neprihvatljivo za sve Zrenjanince – smatra Grubački.

I Taxi Zrenjanin

Organizacija „Svetosavlje” je jedno od osnivača udruženja Petrovgrad, a Žarko Zrenjanin, narodni heroj i organizator ustanka u Vojvodini tokom Drugog svetskog rata, nije čovek koga se inicijatori promene imena stide, tvrdi drugi gost emisije – Dragan Vidaković.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Kao pokrajinski sekretar Komunističke partije Jugoslavije koja je bila organizator Narodnooslobodilačkog pokreta, Žarko Zrenjanin je dao značajan doprinos u oslobođenju od fašističkog okupatora i to mi ne sporimo. Odgovornost komunista koji su posle Drugog svetskog rata zauzeli vlast, znamo koliko je velika.

Na pitanje da li u ovom momentu postoje mnogo veći problemi od imena grada, Vidaković odgovara da u Zrenjaninu sigurno postoje brojni problemi, medjutim, i da je samo ime veoma važno.

– Ovaj problem je preteča svih problema. Smatramo da je ovo jedan od problema i zbog toga što se nismo pogledali u ogledalo, nismo sagledali istoriju kako treba, ne vrednujemo je na pravi način, istakao je on.

GLEDAOCI GLASALI

Gledaoci su imali prilike da glasaju putem SMS poruka u toku trajanja debate. Ko je dobio više glasova, kao i tok debate možete pogledati u snimku, počev od 14. minuta OVDE,

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh