I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Gradski dečiji hor Kulturnog centra apsolutni pobednik festivala FEDEHO

Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina proglašen je za najbolji hor i apsolutnog pobednika ovogodišnjeg dečijeg festivala FEDEHO, saopštila je ta institucija kulture.

VIII Regionalni festival horova dece i mladih FEDEHO 2019 održan je od 15. do 18. maja u Dečjem kulturnom centru Beograda. Nastupilo je 20 dečjih horova među kojima je Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina predvođen dirigentkinjom mr Senkom Milisavljević, ovenčan prestižnom nagradom.

-Program hora je vrlo pažljivo i mudro odabran, koncepcijski jako dobar, uz zastupljenost različitih žanrova muzike, blizak deci i efektan, kao i uvek. Prva numera se izvodila a kapela (bez instrumentalne pratnje) i to je bila kompozicija Nikole Srbina “Blagosloven jesi Hriste Bože naš” (Tropar na Duhove), za čije je izvođenje žiri dao i posebnu nagradu. Druga je bila umetnička dečja kompozicija “Đurđevdan” zrenjaninskog kompozitora Milete Grujića, na tekst Zrenjaninke Marine S. Grujić, za koju je naš hor nedavno snimio i spot, a koja je ostavila utisak i dubok emotivni doživljaj na stručni žiri. Treća kompozicija bila je obavezna, zadata kompozicija – “Ogrejala mesečina” profesora i etnomuzikologa Dimitrija Golemovića, koji je napravio od bugarske narodne pesme horsku kompoziciju. Sam kompozitor se izuzetno oduševio izvođenjem njegovog dela, a to je posebno važno da se kompozicija izvede baš onako kako ju je kompozitor zamislio i čuo u svojoj glavi kada ju je stvarao. Hor je to izveo na najbolji mogući način. Četvrta kompozicija bila je muzika iz Diznijevog crtanog filma “Mačke iz visokog društva” pod nazivom: “Svi bi hteli da su kao mi”, čiji je aranžman uradila profesorka i kompozitorka Dragana Damjan, a prilagođena je klavirskom izvođenju i flauti. Sve solo deonice iz kompletne orkestarske partiture izvela je vrhunska zrenjaninska flautistkinja mr Vesna Vučurević koja je brilijantno dočarala džez muziku u saradnji i uz korepetitorku Tinu Nikolovski koja je svojim besprekornim umetničkim izvođenjem zajedno sa 50-toro dece i dirigentkinjom izvela muzičku numeru kojom su poručile svima i poslale poruku Srbiji: “ Svi bi hteli da smo kao mi!“, kažu u Kulturnom centru.

I Taxi Zrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh