I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Gradska toplana: „U avgustu slanje opomena pred utuženje“

Građani Zrenjanina koji imaju neizmirena dugovanja za korišćenje daljinskog grejanja mogli bi u avgustu da očekuju opomene pred utuženje. Kako kažu u JKP “Gradska toplana” opomene pred utuženje šalju se dva puta godišnje.

Period prvog talasa epidemije koronavirusa i vanrednog stanja tokom kojeg je i platežna moć građana bila slabija neće uticati na opomene.

– S obzirom da će slanje opomena biti u avgustu mesecu, dugovanja na koja će se opomene odnositi ne zahvataju početak ove godine i period vanrednog stanja. Dugovanja za koja ćemo opominjati naše kupce odnose se na period prošle godine, kažu u JKP “Gradska toplana”.

I Taxi Zrenjanin

Po pitanju naplate tokom grejne sezone 2019/20 kod privrede je iznosila 91%, dok je naplata kod građana 78%.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

JKP “Gradska toplana” danas ima 7.722 korisnika (građanstvo) na sistemu daljinskog grejanja. Taj broj je manji u odnosu na period pre septembra 2014. godine kada je došlo do primene Tarifnog sistema koji podrazumeva naplatu utrošene energije, a ne napaltu po kvadraturi stambene jedinice kako je to bilo ranije.

– Pre primene Tarifnog sistema u septembru 2014. godine imali smo 7.879 korisnika – reč je o fizičkim licima, odnosno građanima. Razlika u broju korisnika pre i nakon primene Tarifnog Sistema nije velika, iako je bilo dosta isključenja tokom prethodnog perioda – posebno u prvim godinama primene TS-a. Ipak, bilo je i novih uključenja, a ne sme se zaboraviti da su najveći broj isključenih korisnika sa sistema daljinskog grejanja individualne kuće, koje su imale veliku potrošnju, objašnjavaju u Gradskoj toplani.

Rekonstrukcija većeg dela vrelovodne mreže doprinela je smanjenju gubitaka energije na mreži.

– Rekonstrukcija vrelovodne mreže uz podršku KfW banke, odnosno program KfW IV, počeo je 2013. godine i on je završen. Pre toga imali smo i program KfW III u kome je kredit ove banke omogućio izgradnju novog pogona JKP “Gradska toplana”.  Kada je o rekonstrukciji mreže reč, od blizu 37 kilometara mreže rekonstruisano je 65%, što je doprinelo sigurnom i stabilnom snabdevanju toplotnom energijom celog grada. Po pitanju gubitaka na mreži oni su smanjeni i to značajno. Naime, gubitak na mreži po pitanju energije smanjen za 7% u odnosu na period pre rekonstrukcije vrelovodne mreže. Takođe, gubici vode smanjeni za 2/3 – nekada smo na vrelovodnoj mreži tokom grejne sezone gubili i do 60.000 m³, dok gubitak sada po grejnoj sezoni iznosi oko 18.000 m³ vode, navode u “Gradskoj toplani”.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh