I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Gradska toplana spremna za početak grejne sezone

Od 15. oktobra i zvanično počinje grejna sezona. Početkom oktobra se uvek nekako postavlja pitanje da li su toplane u Srbiji spremne za zimu. Da li će potoršači imati tople stanove kada spoljne temperature budu niske? O tome da li je JKP „Gradska toplana“ Zrenjanin nabavila dovoljno energenata za predstojeću grejnu sezonu, šta se dešava sa dugom koji stanovništvo i privreda imaju prema ovom preduzeću, da li će biti toplih proba i šta prenos vlasništva nad distributivnom mrežom za prirodni gas na JP „Srbijagas“ znači za preduzeće, ali i stanovnike Zrenjanina razgovarali smo sa Melanijom Lojpur iz JKP „Gradska toplana“.  

I love Zrenjanin: Da li je Gradska toplana spremna za predstojeću grejnu sezonu?

Melanija Lojpur: JKP “Gradska toplana” spremno dočekuje grejnu sezonu 2019/2020, s obzirom da smo završili rekonstrukcije vrelovoda na dve lokacije na kojima smo imali radove tokom letnjeg perioda. Završena je rekonstrukcija vrelovoda u Baranjskoj ulici, kao i u centru grada na trasi od SŠ „Nikola Tesla“ do plućne bolnice dr Vasa Savić.

PerSu marketi

Takođe, tokom letnjeg perioda radilo se na redovnom održavanju i servisiranju pogona, kao i na održavanju toplotnih podstanica. Bili smo u obavezi i da baždarimo kalorimetre kojima je žig u isteku. Tako da je letnji period prošao u aktivnostima koje su priprema za grejnu sezonu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

I love Zrenjanin: Šta se trenutno radi kada je u pitanju sistem daljinskog grejanja?

Melanija Lojpur: S obzirom da je 01. oktobar, spremni smo za početak grejne sezone. Svi radovi vezani za pripremu sistema daljinskog grejanja su završeni. Zapunjene su sekundarne instalacije po zgradama. Takođe, zapunili smo i vrelovodni sistem. Pogon je spreman što znači da je završeno sve što je vezano za pripremu sistema daljinskog grejanja za predstojeću grejnu sezonu 2019/2020.

Od 2011. JKP “Gradska toplana” je skoro 65 posto mreže obnovila predizolovanim cevima

I love Zrenjanin: Da li ste tokom leta uspeli da ispunite planove koje ste imali kada je reč o obnovi toplotne mreže i šta je sve urađeno? Koliko su koštale ove investicije i zbog čega je bilo važno da se one sprovedu?

Melanija Lojpur: Rekonstrukciju vrelovodne mreže izvodili smo na dve lokacije. Prva lokacija je u ulici Baranjskoj gde smo rekonstruisali mrežu u dužini od 270m, dok je trasa rekonstrukcije u centru grada dužine 750m. Mašinsko-montažni radovi u centru grada su završeni. Ostalo je da se završe građevinski radovi, odnosno vraćanje terena u prvobitno stanje.

Vrednost radova koje smo izvodili na ovim lokacijama iznosi 28 miliona dinara. Investiranje u mrežu, odnosno u njenu rekonstrukciju, neophodno je kako bismo imali sigurno i stabilno grejanje tokom grejne sezone. Naime, JKP “Gradska toplana” od 2011. godine izvodi rekonstrukcije vrelovodne mreže, čime se omogućilo da blizu 65% mreže obnovi novim predizolovanim cevima.

I love Zrenjanin: Ima li dovoljno energenata za predstojeću grejnu sezonu?

Melanija Lojpur: JKP “Gradska toplana” kao primarni energent koristi prirodni gas, a isti kupujemo od JP “Srbijagas”. Ugovor za narednu godinu potpisan je sa ovim preduzećem, tako da smo obezbedili energent za grejnu sezonu koja je pred nama.

Dug privrede i građana prema JKP “Gradska toplana” iznosi 283,6 miliona dinara

I love Zrenjanin: Da li ste uspeli da smanjite potraživanja koja su na kraju prošle grejne sezone bila oko 350 miliona dinara? Ko je bio savesniji u otplati duga građanstvo ili privreda? Koliko Vam sada duguju građani i privreda i postoji li način da naplatite ta potraživanja?

Melanija Lojpur: Struktura dugovanja koju ćemo vam izneti najbolje će odgovoriti na vaše pitanje. Naime, građani na sistemu daljinskog grejanja duguju 166,6 miliona dinara – reč je o redovnom i utuženom dugu. Kada je reč o dugovanjima građana na sistemu distribucije prirodnim gasom ukupno dugovanje, dakle i ono redovno i utuženo, iznosi 74 miliona dinara. Pravna lica, odnosno poslovni korisnici duguju 43 miliona ukupno na obe delatnosti. Kada saberete ove iznose dolazimo do cifre od 283,6 miliona dinara. Što će reći da smo delom smanjili naša potraživanja prema građanima i privredi. Letnji period svakako koristimo da poboljšamo naplatu. S ozbirom na to da su računi niži tokom leta, što kupcima omogućava da izmire eventualna dugovanja iz zimskog perioda.

JKP “Gradska toplana” svakako ostavlja mogućnost potpisivanja sporazuma o isplati duga. Time se daje mogućnost da se veća dugovanja isplate u više rata, sa što manje opterećenja na kućni budžet naših kupaca. Što se tiče vašeg pitanja ko su savesnije platiše, moramo napomenuti da je naplata kod pravnih lica lakša s obzirom na to da je mnogo lakše isključiti kupca ukoliko ne plaća redovno svoje dugovanje.

Naplata duga preko izvršitelja povećava troškove

I love Zrenjanin: Koliko je nesavesnih platiša predato izvršiteljima i šta je pokazala dosadašnja praksa kada je reč o ovom načinu naplate potraživanja? Koliko je ona efikasna?

Melanija Lojpur: U februaru ove godine predali smo izvršiteljima 431 predmet za dug koji je iznosio 18,6 miliona dinara. Potom smo u avgustu predali predmete za 163 korisnika na dug od preko 6 miliona dinara. Reč je o dugovanjima za kupce na obe delatnosti. JKP “Gradska toplana” uglavnom predaje predmete u dva navrata tokom godine, kako bi se utužila visoka dugovanja i ona koja su pred zastarevanjem.

Naplata preko izvršitelja je efektna, ali to iziskuje veće troškove građana. Iz tih razloga u više navrata putem medija apelujemo na kupce da izmire svoja dugovanja i svakako ostavljamo mogućnost potpisivanja sporazuma o isplati dugovanja.

I love Zrenjanin: Da li se i koliko korisnika tokom leta isključilo sa daljinskog sistema za grejanje?

Melanija Lojpur: Po završetku grejne sezone isključilo se 25 korisnika sa sistema daljinskog grejanja. To su uglavnom individualne kuće, koje su bile priključene na SDG. Isključena je sve manje i manje, posebno u kolektivnom stanovanju. Još uvek je prisutna tendencija isključivanja individualnih kuća sa SDG-a upravo iz razloga što su gubici u mreži do samih kuća veći, što uslovljava i više račune.

Prenos vlasništva nad distributivnom mrežom za prirodni gas na JP “Srbijagas”

I love Zrenjanin: Šta prenos vlasništva nad distributivnom mrežom za prirodni gas na JP „Srbijagas“, a u cilju rešavanja duga koji je JKP “Gradska toplana” imala prema ovom javnom preduzeću, sada znači i za Gradsku toplanu i za građane Zrenjanina? Ima li razloga za brigu i za strah da gas eventualno neće stizati do potrošača ili je sasvim suprotno – da je ovo garant stabilnog snabdevanja?

Melanija Lojpur: Grad je doneo Odluku o predaji gasne mreže JP “Srbijagas” čime se rešava dug prema ovom preduzeću koji je nastao još tokom grejne sezone  2008/2009. Tada je došlo do korekcije cene prirodnog gasa za 60% , a grad tada nije odobrio zahtev za promenu cene toplotne energije. Cilj predaje gasne mreže JP “Srbijagas” je da se reši ovo dugovanje. Kao i da sistem distribucije prirodnog gasa bude sigurniji i stabilniji. Cilj predaje mreže je da se obezbedi tehničko-tehnološko jedinstvo distributivnog sistema. Da se distributivna mreža dovede u funkcionalno i bezbedno stanje, kao i da se podigne kvalitet iste na nivo saglasan tehničkim standardima u ovoj oblasti. To za same kupce na sistemu distribucije priodnim gasom znači da će imati jeftinije i sigurnije snabdevanje, koje će vršiti javno preduzeće koje za to ima sve uslove i resurse.

Cena toplotne energije nije menjana od 2015. godine

I love Zrenjanin: Da li je cena toplotne energije ostala ista kao prošle godine i koliko ona iznosi?

Melanija Lojpur: Izvorna cena isporučenog kilovat sata toplotne energije je ista od 2015. godine i ona iznosi 5,43 dinara. JKP “Gradska toplana” tražila je promenu cena, ali je lokalna samouprava to odbila. Tako su cene ostale na istom nivou kao i u grejnoj sezoni 2015/2016. Izvorna cena fiksnog dela je 29,76 dinara/m²/mesečno. Izvorna cena fiksnog dela za instalisanu snagu je 212,57 dinara za kilovat instalisane snage.

I love Zrenjanin: Hoće li Gradska toplana raditi tople probe od 1. oktobra ili će se čekati da se ispuni uslov da se odmah krene sa grejanjem, zbog naplate isporučene toplotne energije?

Melanija Lojpur: JKP “Gradska toplana”  već godinama započinje grejnu sezonu kada se za to stvore uslovi, koji su u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom grada Zrenjanina. Tople probe pre grejne sezone se ne praktikuju. Razlog je da ne bismo stvarali troškove koji idu na teret građana. Naša je obaveza da poslujemo domaćinski i da efikasno i ekonomično upošljavamo pogon tokom grejne sezone.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh