I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Gradska narodna biblioteka i Narodni muzej Zrenjanina doprinose poboljšanju položaja slepih i slabovidih lica

Slepa i slabovida lica u našem okruženju svakodnevno su izložena raznim poteškoćama. Jedna od većih poteškoća predstavlja nedostatak reljefnih staza za kretanje i zvučne signalizacije u saobraćaju, neobezbeđeni pristup javnim institucijama, nedostatak informacija dostupnih na Brajevom pismu u okviru istih, a treba dodati i problem visokih cena razvijene tehnološke opreme koja ovim osobama može da omogući jednostavnije funkcionisanje u životu.

Međutim, u gradu Zrenjaninu postoje nekoliko institucija, koje su u poslednjih nekoliko godina dale nesebičan doprinos za poboljšanje položaja slepih i slabovidih lica, kako bi širokoj javnosti objasnili da su i oni bitan deo naše zajednice.

Jedna od takvih je i Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”, koja sa Međuopštinskom organizacijom slepih i slabovidih lica grada Zrenjanina gaji dugogodišnju uspešnu saradnju.

I Taxi Zrenjanin

-Bliža saradnja započeta je izdavanjem jedne brošure pod nazivom  “Ne tako, nego ovako” 2015. godine, kojoj postoje praktični primeri i saveti kako osobe koje mogu da vide, u nekim konkretnim situacijama mogu da pomognu osobama koje ne vide. Takođe, proteklih godina mnogo je pažnje posvećeno edukaciji o svakodnevnici i problemima slepih i slabovidih lica, počevši od razgovora i upoznavanja dece osnovnoškolskog uzrasta sa članovima Saveza. Posete školama veoma su zainteresovale naše najmlađe sugrađane, imali su mnogo pitanja i zapažanja, što je bio znak da su i  Gradska narodna biblioteka i Savez na dobrom putu da suzbiju predrasude i negativne reakcije usled neznanja. Pored toga, snimljene su i  “Varoške vinjete” Miodraga Grubačkog u izdanju biblioteke u audio formi – rekla je za naš portal bibliotekarka, Jelena Đorđević Perc.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

PROŠLE GODINE IZDATE ZVUČNE KNJIGE ZA DECU I OMLADINU

Uz stručnu pomoć Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih lica, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”, prošle godine je objavila u okviru svoje izdavačke produkcije, šest zvučnih knjiga – tačnije, štampana izdanja dobila su i svoju audio formu, kako bi bila dostupna i deci sa oštećenim vidom, kao i mladim osobama koje imaju teškoće u praćenju štampanih tekstova.

 -Od ideje do same realizacije, „Biblioteka za slušanje“ je u potpunosti zrenjaninski projekat. Tim ljudi, koji je stvorio ovu ediciju pokazao je da se i bez oslanjanja na institucije van našeg grada, može realizivati kompletan proces stvaranja zvučnih knjiga: od čitanja, snimanja, montaže, produkcije, štampe na Brajevom pismu, do supervizije od strane krajnjih korisnika i edukatora Brajevog pisma – rekla je Đorđević Perc prilikom predstavljanja ovog projekta.

 Ediciju „Biblioteka za slušanje“ čini šest audio knjiga za decu koje su nastale od aprila 2017. do aprila 2018. godine uz podršku Grada Zrenjanina i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.  Projekat je osmišljen kao neprofitabilan: zvučne knjige mogu se slušati i preuzeti sa sajta biblioteke: http://www.zrbiblio.rs/index.php/sr-YU/zvucne-knjige

KRAJEM 2018. GODINE OTVOREN “ZVUČNI KUTAK” ZA SLEPE I SLABOVIDE SUGRAĐANE

Nakon objavljivanja audio knjiga, stvorila se mogućnost da se u okviru Gradske biblioteke oformi “Zvučni kutak” namenjen slepim i slabovidim licima. Kutak je otvoren zahvaljujući sredstvima Ministarstva pravde Republike Srbije i sadrži potrebnu opremu za slušanje audio knjiga i njihovo pozajmljivanje.

-U okviru “Zvučnog kutka”, slepa i slabovida lica mogu slušati audio knjige preko “Dejzi čitača”, a knjige mogu i pozajmljivati. Čitava baza audio knjiga dostupna je kako u biblioteci, tako i u prostorijama Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih, tako da osobe sa oštećenim vidom mogu da odaberu odakle će ih pozajmiti. Samim dolaskom i pozajmljivanjem audio knjiga iz baze biblioteke, oni postaju i naši članovi, bez potrebe prethodnog učlanjenja – dodaje bibliotekarka.

U okviru Kutka, u narednim mesecima planirani su brojni sadržaji, sa akcentom na različitim vidovima edukacije, kako slepih i slabovidih, tako i videćih osoba. Takođe, u ovom prostoru održavaće se i književni programi i radionice.

-Važno je naglasiti, da svi korisnici biblioteke mogu pozajmiti , pored štampanih izdanja, i audio knjige. Postoji mogućnost iznajmljivanja USB –a  sa željenim naslovima, prebacivanje audio knjiga na USB uređaj koji korisnik donese sa sobom ili, pak, pozajmljivanje CD-a. Na Dečjem, Pozajmnom odeljenju i u Klubu knjige, korisnici mogu dobiti i ovu vrstu usluge kao i potrebne informacije. Iako je pred početak letnjih odmora primetno bilo pojačano interesovanje za audio knjige i kod korisnika kojima je slušanje audio knjiga  jedini način čitanja, ali i kod korisnika koji pozajmljuju i štampana izdanja, sigurni smo da će ovaj fond, koji je još uvek u povoju, dobiti u narednim mesecima i više korisnika i biti još bolje opremljen audio izdanjima – dodaje na kraju Jelena Đorđević Perc.

AUDIO-VIDEO VODIČ NA TABLET UREĐAJIMA ZA SLEPA I SLABOVIDA LICA U NARODNOM MUZEJU ZRENJANIN

Audio-video vodič kroz stalnu postavku, koji je instaliran na tablet uređajima, u Narodnom muzeju Zrenjanin dostupan je od decembra 2014. godine i prilagođen je slepim, slabovidim, gluvim i nagluvim posetiocima na srpskom i engleskom jeziku. Osobe sa invaliditetom mogu koristiti vodič bez nadoknade.

-Vodič je rezultat timskog rada zaposlenih u Muzeju i dobre saradnje sa Međuopštinskom organizacijom slepih i slabovidih osoba i Udruženjem gluvih i nagluvih iz Zrenjanina, a naša ustanova je ovim projektom bila prva u Srbiji koja je svojim posetiocima ponudio ovakvu vrstu vodiča. Prednost, odnosno svrha vodiča je da posetioci mogu da prolaze kroz postavku svojim sopstvenim tempom i slušaju ili gledaju objašnjenja o eksponatima i priče o istoriji Srednjeg Banata. Izradu vodiča finansirala je međunarodna humanitarna organizacija – Fondacija “Stavros Niarchos”. S obzirom da je audio-video vodič razvijen u saradnji sa Međuopštinskom organizacijom slepih i slabovidih, osobe sa ovakvim smetnjama su svakako upoznate sa činjenicom da im je on u Muzeju dostupan i koriste ga pri poseti u društvu pratioca ili prilikom organizovane, grupne posete – saznali smo u Narodnom muzeju.

Na stalnoj postavci ove ustanove, takođe od 2014. godine, nalazi se i bronzana skulptura glave muškarca u prirodnoj veličini koja je dostupna za dodirivanje slepim, slabovidim licima, ali i svim onim posetiocima Muzeja kojima je čulo dodira bitno za prikupljanje informacija o obliku i kompletnom doživljaju forme. Skulptura je rezultat projekta koji je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i koji doprinosi popularizaciji i promociji muzejskog nasleđa.

DECENIJSKA USPEŠNA SARADNJA SA ZRENJANINSKOM BIBLIOTEKOM i NARODNIM MUZEJOM

Prema rečima Nenada Vukeljića, predsednika Međuopštinske organizacije saveza slepih i slabovidih lica grada Zrenjanina, saradnja sa Gradskom narodnom bibliotekom i Narodnim muzejom je decenijska i ima potencijaal da se dalje razvija i širi.

-Imamo zajedniči cilj: da premanentno upoznajemo  javnost sa potrebama slepih i slabovidih osoba, uputimo i edukujemo, obezbedimo bolju kulturnu ponudu i stvaramo uslove da položaj slepih i slabovidih lica bude daleko bolji – ističe Vukeljić.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh