I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Građanski preokret: „Zrenjanin više nema apoteku koja dežura noću“

Zrenjaninsko udruženje „Građanski preokret“ ukazalo je danas na novonastalu situaciju u gradu, koja se odnosi na snabdevanje građana lekovima.

Ovo udruženje ukazalo je da je Zrenjanin nakon davanja koncesije Apoteci Janković, ostao bez apoteke koja je bila dežurna noću.

„Grad Zrenjanin je pre pet meseci novosadskoj „Apoteci Janković“ dao koncesiju za obavljanje farmaceutske delatnosti u Zrenjaninu narednih 15 godina. Privatni partner je tada preuzeo upravljanje nad 32 „državne“ apoteke. Decenijama je jedna od tih apoteka, popularno nazvana „centralna“ jer se nalazi u glavnoj gradskoj ulici, radila tokom cele noći. Ta praksa je sada ukinuta. Grad od preko sto hiljada stanovnika i čitav srednji Banat koji mu gravitira, a u kojem živi skoro četvrt miliona ljudi, više nema ni jednu apoteku koja dežura noću. Pacijenti kojima je potreban lek ili drugo farmaceutsko sredstvo od ponoći do jutra prinuđeni su da opsedaju Urgentni centar gradske bolnice ili Službu hitne medicinske pomoći. Gradska vlast nije umela da organizuje rad apotekarske ustanove na održiv način pa je posegnula za privatno-javnim partnerstvom. Možda će na taj način sačuvati radna mesta u „državnoj“ apoteci, ali javni interes očigledno nije adekvatno zaštitila“, navodi se u saopštenju „Građanske inicijative“.

I Taxi Zrenjanin

Podsećamo, koncesioni ugovor na 15 godina postignut je u februaru, sa zdravstvenim ustanovom “Apoteka Janković”. Godišnja koncesiona naknada iznosi 120.100 eur.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Gradonačelnik Čedomir Janjić prilikom odluke o davanju koncesije, početkom februara izjavio je:

– Mi smo uspeli da našu apotekarsku ustanovu održimo, uspeli smo da napravimo dobar projekat javno-privatnog partnerstva, suština je da sve apoteke ostaju da rade, i u gradu i u svakom naseljenom mestu, bez obzira na profit, nijedan radnik neće dobiti otkaz ako poštuje zakon o radu i nijedna plata neće biti manja. Očekujemo velika ulaganja i u opremu i u objekte, a od potpisivanja ovog ugovora i grad će prvi put imati nekih prihoda, od koncesione naknade koja ulazi u budžet Grada Zrenjanina – naglasio je on i dodao da se ništa od imovine ne prodaje, već da se nakon 15 godina sve vraća Gradu Zrenjaninu.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh