I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Građani se žale na nehigijenu, iz „Čistoće“ ukazuju na neadekvatno odlaganje otpada

Svake godine u letnjem periodu javljaju se problemi sa odlaganjem i odnošenjem smeća iz gradskih i seoskih sredina. I dok se građani i meštani žale da ekipe „Čistoće i zelenila“ za sobom ostavljaju razbacano smeće i nered nakon pražnjenja kontejnera, u tom preduzeću ukazuju i na propuste građana, odnosno na neadekvatan način odlaganja kućnog smeća i kvarljivih namirnica.

Tako se u danima sa najvišom temperaturom u gradskim naseljima mogu videti kontejneri iz kojih curi tečnost, koja osim ružne slike, uzrokuje i neprijatne mirise.

Nije retkost ni da sakupljači sekundarnih sirovina nakon pretraživanja kontejnera, ostave sadržaj razbacan van njih.

– Ekipe našeg preduzeća, zadužene za odnošenje i deponovanje komunalnog otpada, susreću se sa različitim načinima odlaganja otpada. Ponekad to bude uredno odložen otpad u kontejnerima ili kantama, a neretko se desi da je otpad neadekvatno odložen, odnosno rasut oko sudova za odlaganje. Takođe, dešava se da građani otpad odlažu i na mestima koja nisu predviđena za to, pa tako dolazi do stvaranja mini divljih deponija, sa kojima imamo veliki problem, kaže Danijela Tančić iz JKP „Čistoća i zelenilo“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Na pitanje da li ekipe odmah nakon pražnjenja kontejnera čiste i okolni prostor, u ovom preduzeću kažu da radnici istog dana uređuju problematična mesta. Problem koji nastane curenjem ostataka namirnica, u velikoj meri uzrokuju građani, odlaganjem istih u neadekvatne kese.

– Otpad, pogotovo onaj koji je lako kvarljiv, a tu podrazumevamo razno voće, povrće, ostatke hrane, građani prvo treba da odlože u adekvatne kese, a potom u kontejner za odlaganje kućnog otpada. Ukoliko se otpad ne odloži na adekvatan način, brzo dolazi do širenja neprijatnih mirisa, tečnost curi iz kontejnera i sve to doprinosi da kontejnerska mesta budu neuredna. Površine oko kontejnera, peru se kvartalno u naseljima kolektivnog tipa  stanovanja u cilju što intezivnijeg održavanja čistoće na ovim površinama, s obzirom na to da se zbog povišenih temperatura stvaraju neprijatni mirisi i prljavština koja nastaje od rasutog smeća, kaže Danijela Tančić.

Pored kvarljivih namirnica, u kontejnere za kućni otpad građani bacaju i baštenski otpad, šut, stari nameštaj i belu tehniku koji spadaju u kabasti otpad. Ta vrsta otpada odlaže se u veće, namenske kontejnere koji se dva puta godišnje, u proleće i u jesen, postavljaju u svakom naselju. Bez obzira na pravila i mogućnosti, stari nameštaj i dotrajalu tehniku ipak možemo videti pokraj klasičnih kontejnera u svako doba godine. Deo građana odbija da prihvati činjenicu da je gradska deponija otvorena u periodu od 7 do 19 časova, i da je odlaganje otpada besplatno.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh