I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Građani negoduju zbog „Vinexa“ i „Prekona“, odgovorni najavljuju skoro rešavanje problema

Tribina na temu zagađenja životne sredine u Lukićevu i MZ „Dositej Obradović“, održana je  u klubu „Dositej“ u zrenjaninskom naselju „Lesnina“. 

Na tribini su govorili Srđan Blagojević, Dušan Vukotić i dr Tomislav Stevanović, ekološki aktivisti iz Lukićeva.

Već duže vreme meštani Lukićeva tvrde da destilerija „Vinex“ zagađuje životnu sredinu u njihovom selu. Nadležni organi do sada nisu uradili gotovo ništa u vezi sa njihovim optužbama.  Iz destilerije se širi nesnosan smrad, meštani imaju probleme sa disanjem te optužuju ovu firmu da zagađuje životnu sredinu odlaganjem fabričkog otpada na plodne oranice i u obližnji kanal – rečeno je ovom prilikom na tribini.

PerSu marketi

Brojni učesnici u raspravi navodili su imena meštana koji su, prema njihovim tvrdnjama, imali ozbiljne zdravstvene probleme, a prikazani su i video snimci iz kojih se vidi kako se otpadne vode iz destilerije šire izvan lagune, u koju se inače odlažu. Istaknuta je i posebno zabrinutost budući da  se seoski bunar nalazi na samo oko dvesta metara od bazena sa otpadnom vodom iz destilerije, za koju oni tvrde da sadrži štetne materije. Dr Stevanović, koji je inače pedijatar, navodio je primere dece iz Lukićeva, koja boluju od astme i čije se stanje poslednjih godina pogoršava.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Dr Tomislav Stevanović

Tokom tribine za reč se javio i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji je pozvao prisutnog vlasnika “Vinexa” Gorana Ilića da on iznese svoje viđenje problema. Ilić je naveo da postoje neprijatni mirisi koji će biti uklonjeni kada bude počela sa radom bioelektrana čija izgradnja je, po njegovim rečima, u toku. Negirao je sve druge navode stanovnika Lukićeva, a njegov arogantan nastup izazvao je buru negodovanja u publici. Ilić je naveo da njegova firma proizvodi alkohol za medicinsku upotrebu i da nisu u pitanju nikakvi otrovi.

Na tribini je bilo reči i o problemu neugodnih mirisa iz zrenjaninske kafilerije. Srđan Prstojević iz firme „Prekon“ naveo je ovom prilikom da je u toku instalacija filtera i da će taj posao biti završen do kraja godine.

foto: zrenjaninski socijalni forum

Zrenjaninski socijalni forum zahteva da nadležni državni organi odmah ispitaju žalbe meštana Lukićeva i preduzmu sve neophodne mere na koje su po Ustavu i zakonima obavezni. Podsećamo da član 74. Ustava Republike Srbije glasi: – “Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine. Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu. “Ako neki privredni akter svojim poslovanjem na bilo koji način nanosi štetu zajednici u kojoj deluje, država i drugi organi javne vlasti su dužni da ga u tome spreče.

Zrenjaninski socijalni forum poziva sve građane da se solidarišu sa borbom meštana Lukićeva. Samo ujedinjeni građani mogu sprečiti pohlepne kapitaliste da zagađuju životnu sredinu i tako zagorčavaju život ljudima i nanose nenadoknadivu štetu Republici Srbiji. Profit ne sme biti iznad ljudi – navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh