I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Građani podneli tužbu zbog splavova na gradskom jezeru

Građani koji podržavaju inicijativu „Stop splavovima na zrenjaninskim jezerima“ podneli su Osnovnom sudu u Zrenjaninu tužbu kojom se zahteva raskid Ugovora između preduzeća Vode Vojvodine Novi Sad i Nikole Novakovića, vlasnika budućeg splava.

jezero
Radna grupa „Stop splavovima“ koju je formirala mesna zajednica „Mala Amerika“, na čijoj se teritoriji nalazi jezero, saopštila je da su u prethodnih pet meseci zahteve građana potpuno ignorisali i predstavnici gradske uprave i rukovodioci javno-komunalnih preduzeća.

Kako su naveli, problem je nastao zbog odluke gradskih o korišćenju obale i vodnog prostora na unutrašnjim vodama na teritoriji grada Zrenjanina i plana za postavljanje plutajućih objekata na „Jezeru 3“ o kojem nije sprovedena javna rasprava.

„Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukuture, kao ni Pokrajinski sekretarijat za privredu nisu dali zakonom zahtevanu saglasnost na pomenute odluke. Lokalna samouprava grada Zrenjanina u postupku odlučivanja prekršila je i brojne odredbe Zakona o zaštiti životne sredine“, saopštili su članovi Radne grupe.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Aktivnosti građanske inicijative „Stop splavovima“, ističu, biće nastavljene sve dok sporne odluke o splavovima ne budu stavljene van snage i dok se ne počne rešavanje problema koji, kako smatraju, suštinski ugrožavaju kvalitet života u Zrenjaninu.

Oni nisu isključili ni mogućnost obraćanja međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava i životne sredine.

Skupštinska odluka o postavljanju splavova doneta je u aprilu, a od tog momenta građani su u nekoliko navrata organizovali proteste jer, između ostalog, smatraju da je ona sporna na više nivoa i da je sporna i cela procedura njenog donošenja.

Pored toga, smatraju, splavovi će služiti za nečije bogaćenje i pri tom narušavati građanski mir, iako je vlasnik budućeg splava Nikola Novaković u nekoliko navrata izjavljivao da splav neće biti noćni klub, da neće biti preglasne muzike i da će biti poštovani svi zakonom predviđeni uslovi i kada su u pitanju bezbednost ljudi, ekologija, pa i poštovanje ambijentalne celine.

Izvor: Beta

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh