I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Drugi pišu

Građani podneli tužbu zbog splavova na gradskom jezeru

Građani koji podržavaju inicijativu „Stop splavovima na zrenjaninskim jezerima“ podneli su Osnovnom sudu u Zrenjaninu tužbu kojom se zahteva raskid Ugovora između preduzeća Vode Vojvodine Novi Sad i Nikole Novakovića, vlasnika budućeg splava.

jezero
Radna grupa „Stop splavovima“ koju je formirala mesna zajednica „Mala Amerika“, na čijoj se teritoriji nalazi jezero, saopštila je da su u prethodnih pet meseci zahteve građana potpuno ignorisali i predstavnici gradske uprave i rukovodioci javno-komunalnih preduzeća.

Kako su naveli, problem je nastao zbog odluke gradskih o korišćenju obale i vodnog prostora na unutrašnjim vodama na teritoriji grada Zrenjanina i plana za postavljanje plutajućih objekata na „Jezeru 3“ o kojem nije sprovedena javna rasprava.

„Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukuture, kao ni Pokrajinski sekretarijat za privredu nisu dali zakonom zahtevanu saglasnost na pomenute odluke. Lokalna samouprava grada Zrenjanina u postupku odlučivanja prekršila je i brojne odredbe Zakona o zaštiti životne sredine“, saopštili su članovi Radne grupe.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

Aktivnosti građanske inicijative „Stop splavovima“, ističu, biće nastavljene sve dok sporne odluke o splavovima ne budu stavljene van snage i dok se ne počne rešavanje problema koji, kako smatraju, suštinski ugrožavaju kvalitet života u Zrenjaninu.

Oni nisu isključili ni mogućnost obraćanja međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava i životne sredine.

Skupštinska odluka o postavljanju splavova doneta je u aprilu, a od tog momenta građani su u nekoliko navrata organizovali proteste jer, između ostalog, smatraju da je ona sporna na više nivoa i da je sporna i cela procedura njenog donošenja.

Pored toga, smatraju, splavovi će služiti za nečije bogaćenje i pri tom narušavati građanski mir, iako je vlasnik budućeg splava Nikola Novaković u nekoliko navrata izjavljivao da splav neće biti noćni klub, da neće biti preglasne muzike i da će biti poštovani svi zakonom predviđeni uslovi i kada su u pitanju bezbednost ljudi, ekologija, pa i poštovanje ambijentalne celine.

Izvor: Beta

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh