I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • Aviv Park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Dobre Vesti našeg grada

Grad Zrenjanin napokon dobija postrojenje za prečišćavanje vode

Gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov izjavio je juče da bi na proleće trebalo da počne gradnja postrojenja za prečišćavanje pijaće vode u tom gradu.

On je agenciji Beta rekao da je izgradnja fabrike vode „jedan od gorućih problema“ Zrenjanina i podsetio da je Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ krajem prošle godine objavilo tender za izgradnju tog objekta.

„Ima mnogo proceduralnih pitanja koja mogu da zakoče ovaj plan, ali ja ću dati sve od sebe da ih prevaziđemo jer iskreno verujem da ovoga puta možemo da rešimo taj problem. Fabrika vode za Zrenjanin je temelj za sve druge planove“, rekao je on.

PerSu marketi

Kako je ukazao Mihajlov, građani ne smeju više da budu izloženi riziku (zbog nekvalitetne vode), niti da plaćaju dodatne troškove za flaširanu vodu, a investitori zainteresovani za ulaganje u prehrambenu industriju, kojih ima i sa kojima se razgovara, moraju da budu sigurni da u Zrenjaninu imaju kvalitetnu vodu za proizvodnju.

„Upoznao sam nekoliko ozbiljnih investitora i njihove planove i proračune, imam ozbiljnu podršku stručnih ljudi iz Vodovoda, a sa planom sam upoznao i pokrajinskog i republičkog premijera. Oba premijerska kabineta su se složila da treba ući u tu priču“, rekao je on.

Zrenjaninci su kojima je razgovarao dopsnik agencije Beta su prema ideji o izgradnji postrojenja za prečisćasvanje pijaće vode prilično skeptični imajući u vidu da je do sada bilo nekoliko propalih pokušaja, a mnogi veruju da je izgradnja fabrike vode još jedno od predizbornih obećanja.

Mihajlov je ocenio da je to uvreženi stav srpske javnosti, ne samo u Zrenjaninu, već u zemlji uopšte i odbacio navode da je to predizborni projekat ističući da je bilo poterebno uraditi mnogo posla da bi se raspisao tender za izgradnju fabrike vode.

Pokrajinska sanitarna inspekcija je 16. januara 2004. godine zabranila za piće i pripremanje hrane vodu iz zrenjaninskog vodovoda zbog višestruko povećane koncentracije kancerogenog arsena, a tadašnja merenja pokazala su da se ovaj teški metal u zrenjaninskom vodovodu nalazi u čak desetostruko većoj količini nego što je propisano evropskim normama.

Zabrana vode za piće prinudila je Zrenjanince da kupuju flaširanu vodu ili da se snabdevaju sa eko česmi, ali ima i onih koji zbog navike ili loše finansijske ituacije još piju vodu iz zrenjaninskog vodovoda.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh