I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Gordana Nadaždin: Biti privatnik je velika odgovornost, ali i izazov

Gordana Nadaždin, rođena Delić, je iz Banatskog Dvora, a živi u Zrenjaninu. Ima 58 godina, udata je i majka dve ćerke. Po zanimanju je ekonomista, a po opredeljenju, kaže, knjigovođa. Više od 30 godina radila je upravo na poslovima knjigovodstva i računovodstva. I to i u velikom društvenom preduzeću i u preduzetničkoj radnji. Juna ove godine, konačno se, objašnjava, odlučila da uz pomoć sredstava za samozapošljavanje pokrene sopstveni posao i otvori knjigovodstvenu agenciju. Šta je znala o privatnom poslu, a šta je i pored višedecenijskog iskustva učila u hodu pitali smo Gordanu Nadaždin, vlasnicu knjigovodstvene agencije Putokaz kra.

Nekome je dovoljno da ima ideju i da se odmah okuša u privatnom biznisu, a nekome za otvaranje sopstvene firme, ipak, treba vremena.

„Juna ove godine sam, uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje koja mi je odobrila subvenciju za samozapošljavanje, registrovala sopstvenu preduzetničku radnju – knjigovodstvenu agenciju. Po zanimanju sam ekonomista, a po opredeljenju knjigovođa. Stekla sam više od 30 godina radnog iskustva isključivo u poslovima knjigovodstva i računovodstva. Prvi deo radnog veka radila sam u privredi u velikom društvenom preduzeću od oko 450 zaposlenih i u jednoj velikoj preduzetničkoj radnji koja se bavila uvozom cveća iz inostranstva, veleprodajom i maloprodajom. Dodatni posao sam, kratko vreme imala u jednoj knjigovodstvenoj agenciji. Poslednjih 20 godina radila sam  u jednoj ustanovi u budžetu. Tu sam se specijalizovala za vođenje budžetskog računovodstva, a takođe i knjigovodstva za udruženja građana“, počinje priču Gordana Nadaždin, vlasnica knjigovodstvene agencije Putokaz kra.

I Taxi Zrenjanin

Gordana Nadaždin

Gordana Nadaždin je ušla u privatne vode kada je imala više od 30 godina radnog staža

„Februara prošle godine ostala sam bez posla kao tehnološki višak u ustanovi u kojoj sam radila. To je bio okidač da počnem da razmišljam o otvaranju sopstvene knjigovodstvene agencije. Mada je ta ideja u meni postojala i tinjala ceo radni vek. Međutim, nikada nisam imala hrabrosti da napravim odlučujući korak i upustim se u taj poduhvat. Septembra 2019. donosim konačnu odluku da otvorim sopstvenu knjigovodstvenu agenciju i da konkurišem za subvenciju kod NSZ. Problem je bio što u trenutku donošenja odluke nisam imala nikakvo predznanje o privatnom poslu. Oslanjajući se na veliko iskustvo u struci, ljubav prema ovom poslu i svoju upornost u radu upustila sam se u tu avanturu. Podnela sam zahtev, dobila subvenciju i juna ove godine registrovala agenciju“, objašnjava naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Iako je imala dugogodišnje iskustvo, o pisanju biznis plana Gordana Nadaždin na početku nije mnogo znala

Tek kada se nađete u situaciji da ideju prenesete na papir shvatite koliko je to zahtevan posao.

„Kad sam krenula u pripremu dokumentacije za podnošenje zahteva za subvenciju shvatila sam da o pisanju biznis plana ne znam ništa iako sam u poslu učestvovala nebrojeno puta u izradi poslovnih planova, raznim analizama (finansijski izveštaji, ostvarenja planova…), izradama završnih računa… Nije isto raditi plan i analizu u firmi gde već postoje utabane staze poslovanja, gde se radi u timu ili praviti biznis plan za sopstveni posao koji je u začetku“, kaže Nadaždin.

„Da bi bio dobar i da bi ispunio svoju svrhu biznis plan zahteva da prilikom njegove izrade sagledate stvari iz svih mogućih uglova. Tu su potrebe tržišta, konkurencija, proizvod ili usluga, cene, reklama i marketing, finansijski aspekt… Iskreno u prvom momentu izrada biznis plana mi je izgledala kao „nemoguća misija“. Ali mi je isto tako bilo jasno da moram sama da ga uradim, jer je u pitanju moj posao. Jedino tako mogu da znam odakle krećem, kuda idem i kako ću tamo stići. Shvatila sam u momentu da bez dobrog biznis plana nema ni dobrog i uspešnog posla“, priseća se naša sagovornica.

Obuke NSZ su više nego korisne za početnike

Da bi se dobila subvencija države neophodno je proći obuku za razvoj preduzetništva u NSZ ili nekoj drugoj odgovarajućoj organizaciji.

„Ja sam se prijavila u Nacionalnu službu za zapošljavanje. S obzirom na to da obuka traje samo 2 radna dana nisam imala neka velika očekivanja od nje u smislu da ću nešto veliko naučiti za tako kratko vreme. Međutim, od prvog momenta predavanje mi je izgledalo vrlo zanimljivo i korisno. Pažljivo sam propratila celo predavanje. Imali smo priliku da slušamo predavače, a isto tako i da pitamo sve što nam nije jasno i da dobijemo odgovore. Prvog dana predavanja obrađeno je zaista mnogo tema i pitanja neophodnih svakome ko pokreće svoj privatni posao. Počev od priprema za ulazak u biznis, vrste privrednih subjekata u pravnom smislu, izvora finansiranja, poreza i doprinosa… Drugog dana obuke izrađivali smo biznis plan“, objašnjava Nadaždin.

„Meni je predavanje bilo toliko zanimljivo da sam čak zamolila predavače, ako je moguće, da me ubace u neku grupu kad bude prostora da ga ponovo odslušam. Tako da sam posle nekih mesec dana, a u toku izrade mog biznis plana ponovo propratila predavanje sa istom pažnjom kao prvi put. Ovom prilikom bih želela da se javno zahvalim odličnim predavačima na obuci. I to gospođici Sonji Radun ispred NSZ i gospodinu Dejanu Nenadoviću ispred Regionalnog centra Banat. Obuka mi je bila od velike pomoći, pre svega, oko uvođenja u posao, izrade biznis plana, a zatim i svega ostalog. Preporučila bih svakom ko kreće u sopstveni privatni posao ili se već nalazi u njemu, a ima nedoumica i dilema, da prođe tu obuku. Vrlo je korisna. Nije gubljenje vremena. U svakom slučaju mislim da svakom može da pomogne“, ističe naša sagovornica.

U izradi biznis plana treba biti maksimalno objektivan

Biznis plan je, simbolično rečeno, zvezda vodilja u poslovanju preduzeća.

„Kao što sam već rekla na samom početku, za mene je izrada biznis plana izgledala kao „nemoguća misija“. Nakon završene obuke shvatila sam da taj plan treba meni, a ne nekom drugom. Da može da mi pomogne da izbegnem greške. Da shvatim dobre strane svog budućeg posla, a isto tako i moguće prepreke u obavljanju tog posla. Shvatila sam da je vrlo važno maksimalno biti objektivan u izradi biznis plana. I na to sam obratila posebnu pažnju prilikom rada na njemu. Nije bilo baš lako i jednostavno obaviti taj posao, ali nakon završene obuke u svakom slučaju je postalo jednostavnije i „izvodljiva misija“. Trudim se da se u vođenju agencije što više držim biznis plana“, kaže Nadaždin.

„Međutim, s obzirom na to da sam u posao ušla u toku pandemije virusa korona koja je mnogo uticala na rad celokupne privrede, a kamoli na nas koji smo početnici u poslovanju, to je prilično uticalo i na ostvarenje mog biznis plana u smislu dobijanja novih klijenata što je veoma važna karika u ostvarenju biznis plana. Ova situacija koju niko nije mogao da predvidi pokazuje da je izrada plana uvek lakši deo posla od njegove realizacije“, dodaje naša sagovornica.

250.000 dinara je dovoljno za započinjanje posla koji ne zahteva velika ulaganja

Realizacija biznis plana treba da postepeno, deo po deo.

„Realizacija biznis plana korak po korak će u nekim delovima biti laka, a u nekim vrlo teška. Izazovi i nepredviđene situacije su sastavni deo života i samog posla. Zato treba biti spreman, izdržati i prevazići ih. Zato se ovom priliko obraćam i poslodavcima, pre svega, onima koji shvataju značaj moje struke u njihovom poslovanju i koji imaju poverenje u iskustvo. Dozvolite da budemo putokaz ka ostvarenju Vašeg cilja! Ovo je slogan knjigovodstvene agencije Putokaz Kra. Radim sve vrste knjigovodstvenih usluga. Od vođenja poslovnih knjiga, do pojedinačnih, jednokratnih usluga, obračuna zarada, naknada, izrade pravilnika, ugovora i ostalih akata, sravnjivanje poreskih kartica…“, objašnjava vlasnica ove agencije koja se nalazi u ulici Koče Kolara.

Za pokretanje posla naša sagovornica je dobila 250.000 dinara subvencije.

„Subvencija nije velika, ali ni mala. Barem za moju delatnost gde sa manje uloženog novca može da se pokrene posao u odnosu na neke druge delatnosti. Od dobijenog novca sam kupila osnovnu opremu za početak obavljanja delatnosti i pokrivala tekuće troškove. Zasad nisam ulagala svoj novac, niti koristila bankarske kredite“, objašnjava Nadaždin.

Prednosti i mane privatnog biznisa iz ugla Gordane Nadaždin

Nakon prvih meseci iskustva Gordana kaže da biti privatnik nije uopšte lako.

„To je velika odgovornost, ali i veliki izazov. Prednosti privatnog posla su to što si sam svoj gazda, nemate šefa nad glavom, radite posao koji volite, nemate određeno radno vreme. Uz to, fleksibilnost malih firmi je  veća od velikih. Nedostaci privatnog posla su to što se od privatnika uvek traži i očekuje, privatnik kad ode na bolovanje nema nadoknadu, kad ode na godišnji odmor nema platu. PRIVATNIK ZA SVE MORA DA SE IZBORI SAM – ništa mu neće pasti na gotovo i najčešće je to rad bez radnog vremena“, objašnjava naša sagovornica.

„Ipak moja poruka svima koji se razmišljaju da uđu u privatne vode je da ukoliko imaju dobru ideju, jasan cilj, ukoliko znaju to da rade i, pre svega, ako vole to da rade da ne razmišljaju previše. Ako su finansije problem postoje i razni državni fondovi, subvencije i pomoći da se posao pokrene. Iako je teško, jer sam kažem započela posao u vreme pademije, nisam se ni u jednom momentu pokajala što sam otvorila privatnu agenciju. Zrenjanin ima puno knjigovodstvenih agencija, ali ja smatram da za dobru uslugu uvek ima mesta. Trudiću se uvek da, pre svega, kvalitetom usluge obezbedim svoje mesto na tržištu,  a zatim i povoljnim cenama koliko je to moguće uz neizbežan marketing“, zaključuje na kraju razgovora Gordana Nadaždin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh