I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Godišnjim priznanjem u oblasti ravnopravnosti nagrađena Stojanka Lekić

Stojanki Lekić pokrajinskoj poslanici iz Zrenjanina  uručeno je  Godišnje priznanje u oblasti ravnopravnosti polova.

Ona je dobila priznanje za aktivizam u formiranju Ženske parlamentarne mreže u Skupštini Vojvodine, aktivnostima na osnaživanju žena iz različitih društvenih grupa, kao i za uspostavljanje i promovisanje mehanizama rodne ravnopravnosti u lokalnim samoupravama.

Čestitajući dobitnici priznanja, predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović  rekao je da reč ravnopravnost isključuje bilo kakvu vrstu diskriminacije, nipodaštavanja ili manjeg vrednovanja bilo koga i po bilo kojoj osnovi.

Fordomanija

„Samim tim, ta reč mora da bude – i jeste – jedno od glavnih utemeljenja svakog razumnog i normalnog ljudskog bića i svakog naprednog i demokratskog društva“, kazao je Mirović i dodao da je to više od svega drugog odnosi na ravnopravnost polova, odnosno rodnu ravnopravnost, koja je temeljno i trajno opredeljenje Pokrajinske vlade.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

On je naglasio da za ostvarivanje tog opredeljenja nisu dovoljni samo odgovarajući propisi ili formiranje institucija, već svakodnevno i odlučno delovanje svakog od nas, naročito u borbi protiv svih vrsta diskriminacije ili nasilja nad ženama kojih, još uvek nije sasvim lišeno ni društvo u kojem mi živimo.

Mirović je rekao da se vek unazad radilo na menjanju tog obrasca, i podsetio na činjenicu da je među delegatima Velike narodne skupštine održane u Novom Sadu 25. novembra 1918, na kojoj je doneta istorijska odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, bilo i sedam žena – Milica Tomić iz Novog Sada, Marija Jovanovića iz Pančeva, i Mara Malagurski, Anastazija Manojlović, Manda Sudarević, Katica Rajčić i Olga Stanković iz Subotice.

„To je bilo vreme kada je pravo glasa za žene bilo potpuno nepoznato ne samo kod nas, nego i u celoj Evropi. Zato ćemo u okviru obeležavanja tog velikog istorijskog događaja, stalno isticati i slaviti i tu njegovu važnu činjenicu“, kazao je Mirović.

Dobitnica priznanja Stojanka Lekić zahvalila se predsedniku Miroviću što ju je 2012. godine predložio za predsednicu Odbora za ravnopravnost polova, kada je počeo njen aktivizam u ovoj oblasti. Ona je izrazila zadovoljstvo što su je za priznanje nominovale oni sa kojima je aktivno sarađivala u proteklih šest godina – nevladine organizacije, udruženja, lokalni mehanizmi, odborničke mreže i drugi.

„Ovo priznanje je izazov i obaveza da i u budućnosti nastavim da radim na unapređenju položaja žena i na rodnoj ravnopravnosti“, rekla je dobitnica priznanja.

izvor: vojvodina.gov.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh