I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Godinu dana Savetovališta za odvikavanje od pušenja u Zrenjaninu

Savetovalište za odvikavanje od pušenja u zrenjaninskom Zavodu za javno zdravlje počelo je sa radom tokom aprila meseca 2018.  Program u okviru Savetovališta pruža pomoć i podršku pri odvikavanju od pušenja, ali skreće pažnju i na važnost pravilne ishrane i fizičke aktivnosti.

U periodu od aprila do novembra prošle godine, u programu je učestvovalo 42 građana. Prosečna starost prijavljenih polaznika bila je 48 godina – najmlađi polaznik je imao 30, a najstariji 74 godine.

-Među prijavljenim pušačima za odvikavanje znatno je veći broj žena u odnosu na muškarce  i zaposlenih u odnosu na nezaposlene. Prema stručnoj spremi, najviše njih je bilo sa srednjom školom, zatim sa visokom, osnovnom i višom školom. Među učesnicima bilo je i onih, kojih su pušenje počeli sa svega 11 godina, a „pušački staž“ bio je u proseku 30,5 godina. Bitno je istaći činjenicu, da je veliki broj polaznika imao pokušaje prekida pušenja i pre nego što se prijavio za program odvikavanja – rekla je za naš portal dr Jelena Medić Simovljević, specijalista socijalne medicine.

PerSu marketi

Ona je dodala, da je blizu 2/3 polaznika prestalo da puši nakon petodnevnog  programa Savetovališta i da su žene bile uspešnije u prestanku pušenja u odnosu na muškarce.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Nakon završetka ovog programa, veliki broj polaznika je izjavio da je način rada dobar ali bi mogao da traje duže. Usluge koje pruža Savetovalište su besplatne i to je veoma značajno za osobe koje se bore protiv zavisnosti od nikotina. Veliki broj polaznika je izjavio da im je savet „sada neću zapaliti“ najviše koristio, odnosno, ohrabrenje da žive u sadašnjem trenutku – naglasila je na kraju dr Medić Simovljević.

Grupe se formiraju jednom mesečno, a zakazivanje se može izvršiti putem brojeva:

-023/ 566-345, lokal 140;
-062/ 8082-199 Predrag Spajić;

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh