I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Godinu dana prodavnice i edukativnog centra za dijabetičare u Zrenjaninu

U opštini Zrenjanin je zvanično registrovano 10000 obolelih od dijabetesa dok je od 180 dece do 18 godina  a čak se i radjaju bebe sa ovim zdravstvenim problemom izjavio je prilikom današnjeg sastanka sa predstavnicima 7 gradova i društva za borbu protiv dijabetesa Lazar Erne idejni tvorac i autor projekta specijalizovane prodavnice i edukativnog centra za dijabetičare i gojazne osobe koje je kao prvi i jedini u našoj zemlji otvoren prošle godine.

Sastanak je organizovan na njegovu i inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo a sve sa ciljem upoznavanja sa pozitivnim efektima ovog projekta. Cilj nam je da se animiriaju lokalne samouprave i da se ovaj model proširi na čitavu Vojvodinu u kojoj je registrovano 250 000 stanovnika obolelilh od šećerne bolesti sa tim da je po nekim procenama broj duplo veći jer mnogi ni neznaju da su bolesni, rekao je Atila Čengeri pokrajinksi sekretar za zdravstvo.

Zrenjaninska prodavnica i edukativni centar imaju nekoliko izuzetnih efekata za stanovnike grada uposlene su tri osobe sa tendencijom da se broj zaposlenih poveća, cene proizvoda i opreme za dijabetičare suč 20 do 30 % niže i vrše se redovne konsultaacije i edukacije za koje je zadužen stručni tim lekara iz ove oblasti predvodjen doktorom predsednikom udruženja Ozrenkom Veselinovićem.
U okviru centra funkcioniše i zdrava kuhinjica gde dijabetičare i članove njihovae porodice uvodimo u nov način ishrene a radimo i kućnku dostavu jer 10 % ljudi nisu  u mogućnosti da dolaze jer su slepi ili su im zbog bolesti amputirane nove, nastavlja Erne.
Prilikom današnjeg obilaska prodavnice i edukativnog centar tamo smo zatekli Ljubicu Milankov. Ona kaže da je dugogodišnji dijabetičar i da često dolazi u prodavnicu kao i da je zadovoljna tim što konačno sve može da pronađe na jednom mestu.
Zabrinjavajući podatak je i taj da na teritoriji Vojvodine od posledica dijabetesa godišnje umirre 2 500 ljludi i da je ova bolest poprimila epidemiološki karakter.
Od predstavnika gradova i udruženja iz Vojvodine saznajemo da su u Kovinu i Bačkoj Palanci već završeni priprremni radovi za otvaranje prodavnica i edukativnih centara po modelu ovog zrenjaninskog a sve uz podršku njihovoih lokalnih samouprava koje su u obavezi da im obezbede prostor i materijalna sredstva. Planirano je  da do kraja aprila budu otvoreni u svih 7 gradova.
Tekst i fotografije : Maja Pandurov

I Taxi Zrenjanin
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh