I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Godina 2014. biće najtoplija do sada ?

Naučnici veruju da će 2014. biti najtoplija godina ikada zabeležena na Zemlji, zato što je El Ninjo, globalni atmosfersko-okeanski fenomen, izgleda spreman da izbaci ogromne količine toplote u atmosferu.

visoke-temperature

El Ninjo predstavlja snažna temperuturna talasanja na površini Istočnog Pacifika, koja imaju veliki uticaj na vremenske prilike i mogu napraviti klimatski haos širom sveta.

Nemački naučnici smatraju da je inače moguće da se prognozira ponašanje El Ninja godinu dana unapred, međutim, kako je temperatura vode pod uticajem vetrova koji duvaju preko ekvatora, prognoze su ograničene na šest meseci.

PerSu marketi

Oni tvrde da je njihov metod precizno predvideo odsustvo ove pojave u protekle dve godine, pa je vrlo verovatno da će se ostvariti njihovo predviđanje da se El Ninjo očekuje krajem 2014.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Mišljenja među stručnjacima ove oblasti su podeljena, pa kalifornijski klimatolog Tim Barnet tvrdi da su te metode zastarele i da su se koristile 80-tih i 90-tih, dok australijski klimatolog Endrju Votkins veruje da šansa da se El Ninjo pojavi sasvim sigurno postoji, ali ne bi mogao da tvrdi da će se zaista desiti.

Ono oko čega su se svi naučnici složili jeste mišljenje da će Zemlja svakih deset godina biti pogođena razornim sušama i nezapamćenim požarima, šanse da ta godina bude baš 2014. je navodno 75 odsto.

Autor: avaz.ba  Foto : 058.ba

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh