I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Dr Slobodan Vukanić: Tri nove ginekološke metode dostupne ženama u Zrenjaninu

Medicina napreduje iz dana u dan. Nova otkrića omogućavaju bržu i lakšu dijagnostiku i kvalitetnije lečenje pacijenata. Ginekolog Slobodan Vukanić je prvi lekar u Zrenjaninu koji je počeo da primenjuje tri ginekološke metode koje se u svetu uveliko koriste. O kojim metodama je reč i zbog čega je važno gotovo svakodnevno pratiti nova dostignuća u medicini, razgovarali smo sa dr Vukanićem.  

Slobodan Vukanić

Trenutno radi u Domu zdravlja Zrenjanin, na mestu lekara ginekologa u Dispanzeru za žene. Pre toga, radio je u farmaceutskoj industriji KRKA i Pharmaswiss na pozicijama naučnog saradnika, saradnika za farmakoterapiju i kasnije rukovodioca za programe: antibiotici, ORL, oftlamologija i neuronauke. Nekoliko godina proveo je radeći poslove lekara u službi Hitne pomoći. Diplomu Medicinskog fakulteta nostrifikovao je 2011. godine na jednom od najprestižnijih evropskih univerziteta u Ljubljani sa maksimalnim brojem bodova, gde je proveo jedno kraće vreme. Na samom početku profesionalnog rada radio je manje od godinu dana u Kliničkom centru Vojvodine na odeljenju oftalmologije.

Slobodan Vukanić prvi lekar koji je u Zrenjaninu počeo da radi PRP, SIS i GBS bris

I love Zrenjanin: Šta podrazumeva Vaš naučno-istraživački rad u ginekologiji?

PerSu marketi

Slobodan Vukanić: Iako sam veoma zadovoljan poslom koji trenutno obavljam, jer mi pruža mogućnosti usavršavanja dijagnostike, dopada mi i se mogućnost da postignem više i da istražujem. Još kao student učestvovao sam u nekoliko naučno istraživačkih projekata, od kojih je najznačajniji bio projekat u okviru “Influenca centra Svetske zdravstvene organizacije“ pod direktnim nadzorom i rukovodstvom akademika prof. dr Vere Jerant Patić u detekciji tipa virusa influence. Učestvovao sam i u pisanju nekoliko radova na različite ginekološke teme sa doktorima iz klinike “Narodni front “ u Beogradu i VMA Beograd. Održao sam više desetina tematskih predavanja, uglavnom vezano za farmakoterapiju u kliničkoj praksi u više gradova Vojvodine. Posedujem internacionalnu licencu za učestvovanje u međunarodnim studijskim ispitivanjima lekova. Trenuto učestvujem u pisanju tri rada, u svojstvu autorstva prvog reda i koautorstva od kojih jedan rad sa mojom profesorkom iz Beograda.

I love Zrenjanin: Prvi ste lekar u Zrenjaninu koji je počeo da koristi tri nove metode. O kojim metodama je reč i zbog čega je svaka od njih značajna?

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Slobodan Vukanić: Boravak u većim klinikama, pre svega, u Beogradu u toku specijalizacije i kasnije kontinualno, kao i studijski boravci na klinikama za ginekologiju KC Maribor i Zagreb, učvrstili su me u temeljnim stavovima da je put do istine u medicini, pre svega, znanje i dobro poznavanje dijagnostike. Boraveći u velikim centrima dobio sam mogućnosti koje sam koristio da naučim neke nove metode, od koristi, pre svega, za samog pacijenta ili trudnicu. Tehnike i veštine rada kojima sam uspeo da ovladam trudim se da prenesem u našu sredinu. Metode koje dodatno radim za sada su PRP metoda, SIS i GBS bris.

Šta je PRP metoda?

PRP (skracenica od engl. Platelet Rich Plazma) je metoda regeneracije tkiva pomoću primene faktora rasta i matičnih ćelija sopstvene krvne plazme. Metoda je minimalno invazivna. U osnovi metode je moć faktora rasta i trombocita kako bi se stimulisale matične ćelije. One potom pomažu obnavljanje oštećene kože i sluzokože vagine i stvaranje kolagena čija obnova dovodi do vraćanja elastičnost zidova vagine, do stimulacije rasta pojave novih krvnih sudova koji povećavaju obnovu oštecenog tkiva i brišu znakove starenja. Koristi se kod Lichen sclerosusa, atrofije vaginalnih zidova i ožiljaka u predelu vagine – naročito nakon epiziotomije i rupture. Takođe, primenjuje se i kod sindroma labavih zidova vagine, spada vaginalnih zidova prvog stepena, početne nemogućnosti zadržavanja mokraće. Ova metoda se koristi i kod kozmetskih tretmana sužavanja vagine, pojačanja vaginalnih senzacija kada se tretman radi iskljucivo sa filerima hijalurona.

Šta je SIS?

SIS (Histerosonografija slanim rastvorom ili gelom) je nova ultrazvučna metoda kojom se pomoću injiciranog fiziološkog rastvora u šupljinu materice upotrebom tankog katetera bolje prikazuje unutrašnjost materice sa svim patološkim tvorevinama, ako postoje. U većini evropskih centara ova metoda je nezamenljiva i jedan od prvih koraka u lečenju steriliteta, nepravilnih krvarenja iz materice, polipa, mioma, hiperplastičnih i displastičnih promena materične sluznice i polipoze materice.

Šta je GBS bris?

Posebno želim da istaknem najjednostavniju, veoma bitnu, uslovno rečeno novu metodu. Ona se u našoj zemlji u klinickim centrima, ali i u regionalnim bolnicama, primenjuje već više od desetak godina. Radi se o skrining metodi  GBS bris! GBS je u stvari Streptococcus  grupe B. Bakterija koja se često nalazi u vagini i crevima zdravih žena – do 30%. Žene mogu biti nosioci ovih bakterija bez tegoba. Međutim,  prenos sa majke na dete prilikom porođaja može biti uzrok ozbiljnih bolesti sa neizvesnim ishodom. GBS je vodeći uzrok po život opasnih infekcija novorođenčeta kao što su sepsa, meningitis, upala pluća… Javlja se retko – 2 do 4 komplikacije na 1000 porođaja.

Ako je kod nas u stacionarnim uslovima na godišnjem nivou broj porođaja nešto preko 1.000, lako je izračunati koje koristi za opštu populaciju nosi ova jednostavna metoda.  U većem broju evropskih i svetskih smernica vođenja porođaja GBS bris je ušao u obavezne indikacije. Neposredno pred porođaj, majci se aplikuje antibiiotik u nekoliko doza i ne postoji dalja opasnost po bebu i majku.

I love Zrenjanin: Kakve su rezultate u svetu i Srbiji, gde se već primenjuju, dale ove metode?

Slobodan Vukanić: Medicina, nauka i tehnologija vrtoglavo napreduju. Nove metode su svuda u razvijenom svetu prepoznate kao veoma korisne i daju zapažene rezultate. To je rezultiralo i rezultuje njihovim uvođenjem u vodiče dobre kliničke prakse kao obavezne ili fakultativne metode.

Slobodan Vukanić: “Godine staža ne smeju da imaju veću specifičnu težinu od najsavremenijih naučnih stavova u medicini”

I love Zrenjanin: Vaše polje interesovanje jeste ginekološka endokrinologija. Zbog čega baš ova oblast i do kakvih ste saznanja došli?

Slobodan Vukanić: Endokrinologija je temelj bazične medicine samim tim i ginekologije, koja se bavi izučavanjem endokrinih žlezda, hormona i njihovog uticaja na organizam u celini i po sistemima. Endokrinologija se, takođe, bavi ispitivanjem, prevencijom, dijagnostikom i lečenjem poremećaja zdravlja i bolesti koje nastaju zbog neuravnoteženog dejstva pojedinih endokrinih žlezda ili oboljenja nastalih pod uticajem hormona. Bez temeljnog poznavanja endokrinologije nezamislivo je pratiti funkcije organizma u zdravlju i bolesti. Ono što skreće pažnju u našoj sredini, pre svega, kod trudnica, ali i žena različitih doba koje se javljaju na pregled najčešće zbog nemogućnosti zanošenja ili poremećaja menstrualnog ciklusa, jeste da sam dijagnostikovao po prvi put veliki broj poremećaja u radu štitaste žlezde, insuinske rezistencije, šećerne bolesti.

I love Zrenjanin: Medicina doživljava svoju ekspanziju u današnje vreme. Koliko je bitno i samo iskustvo lekara?

Slobodan Vukanić: Sa sve bržim napretkom medicine, tehnologije i nauke u celini, akcenat se stavlja na neprekidni rad na sebi i usvršavanja putem interneta i studijskih boravaka u centrima u zemlji i inostranstvu. Najveća prepreka napretku, postaje sujeta. To za posledicu ima nedostatak komunikacije među kolegama. Dolazimo u situaciju da mnogi mladi stručnjaci nemaju priliku da iskažu znanje skupljano sa svih meridijana, jer je internet svet pretvorio u globalno selo. Informacije su svima lako dostupne i na dohvat ruke. Potrebno je samo iskazati interesovanje. Kazem “samo“ a to daje nerealnu sliku, jer su, ipak, za to neophodni naporan rad i odricanje u sivoj svakodnevici koja svima nalaže imperative borbe za golu egzistenciju. Zbog toga, apelujem da godine staža ne smeju da imaju veću specifičnu težinu od najsavremenijih, “apdejtovanih” naučnih stavova.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh