I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Gimnazijalka osvojila treće mesto na Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika

Aleksandra Stankov, učenica četvrtog razreda Zrenjaninske gimnazije ostvarila je zavidan uspeh na Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika osvojiviši treće mesto. Na ovom prestižnom takmičenju koje organizuje Državni institut ruskog jezika „Puškin“ u Moskvi,  učestvovalo je 140 učenika iz 34 države, Zrenjaninka je pokazala zavidno znanje i bila jedini predstavnik Srbije sa ostvarenim plasmanom.

Aleksandra Stanković i prof. Irina Ubović

Kada je Aleksandra Stankov saznala da je dobila poziv za finale, počele su pripreme, koje su bile duge, temeljne i naporne. Naglasila je da profesorki Irini Ubović duguje veliku zahvalnost jer je puno radila sa njom i pripremila je na najbolji mogući način.

– Od početka sam znala da je takmičenje teško, da je konkurencija jaka, ali odlučila sam da dam sve od sebe. Nisam se nadala previše da se ne bih razočarala. Kada su među nagrađenima izgovorili moje ime, bila sam presrećna, svesna da je to veliki uspeh. Podrška i čestitke kako profesora, tako i drugova, učinile su moju sreću još većom. Najveće zadovoljstvo je ipak naći se među ljudima koji govore divnim ruskim jezikom, upoznati ih, sprijateljiti se sa njima. Sami ispiti su bili stresni, ali nakon toga imali smo vremena za druženje i razgledanje prelepe Moskve – kaže Aleksandra Stankov.

PerSu marketi

Od kako je zavolela ruski jezik, san joj je da studira u Moskvi. Osim samog rezultata, ovo takmičenje pomoglo joj je da donese presudnu odluku vezanu za buduće školovanje.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Uvek me je plašila udaljenost od roditelja i prijatelja, kao i to da li ću se snaći u tom ogromnom gradu. Nakon ovog iskustva, više nema sumnji. Naravno da će mi biti teško, ali ovo putovanje pomoglo mi je da shvatim da je baš to ono što želim. Planiram da upišem ruski jezik na Institutu ruskog jezika na kom se odvijalo finale ovog takmičenja. Želja mi je da dovedem znanje ruskog do savršenstva – rekla je Aleksandra Stankov.

Profesorka Irina Ubović istakla je da je Međunarodna olimpijada najprestižnije svetsko takmičenje iz ruskog jezika sa dugom tradicijom od 1972. godine.

– Prvo se učestvuje na kvalifikacijama, zatim je usledilo polufinale na kojem je učestvovalo više od 1600 takmičara, a samo 140 je pozvano u Moskvu, tako da je već naći se na tom spisku bio veliki uspeh. Početkom novembra smo saznali da je Aleksandra pozvana i imali smo mesec dana intenzivnih priprema. Ona je jako savesna, radna i odgovorna učenica, a njen trud se na kraju isplatio. Takmičenje je vrlo složeno, sastoji se iz pisanja eseja, dva usmena ispita i zahteva praktično znanje jezika. Aleksandra je osvojila treće mesto što je jako veliki uspeh jer je takmičenje međunarodno i na najlepši način predstavila Srbiju, svoj grad, ali i svoju školu. Zahvalila bih se predstavnicima ZREPOK-a koju su omogućili kupovinu avionskih karata – izjavila je Irina Ubović.

Male mogućnosti za učenje ruskog jezika i pored interesovanja dece

– U Zrenjaninskoj gimnaziji trenutno 204 učenika pohađa ruski jezik što je najviše u Srbiji, a nažalost ni u jednoj drugoj osnovnoj školi u gradu deci se ne pruža mogućnost učenja ruskog jezika. Broj dece koji u gimnaziji pohađaju ovaj jezik, pokazuje da interesovanje postoji – smatra profesorka Irina Ubović.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh