I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Gimnazijalka Milica Jocić apsolutna pobednica Olimpijade ruskog jezika u Moskvi

Učenica Zrenjaninske Gimnazije Milica Jocić osvojila je titulu apsolutnog pobednika 15. Međunarodne Olimpijade iz ruskog jezika održane od 4. do 8. decembra u Moskvi.

Takmičenje sa tradicijom dugom 45 godina organizuje Državni institut ruskog jezika «Puškin» uz podršku Ministarstva prosvete Ruske Federacije, Međunarodne asocijacije predavača ruskog jezika i Rossotrudničestva. O značaju koji ruska država pridaje ovom takmičenju dovoljno govori i prisustvo ruskog vicepremijera, zamenika ministra prosvete i drugih visokih državnika na otvaranju. Posebno je interesantna činjenica da se takmiče predstavnici 30 zemalja među kojima je i SAD, Vijetnam, Mongolija i druge.

Milica Jocić znanjem ruskog jezika oduševila i najstrože profesore

Milica Jocić koja trenutno pohađa III-10 razred Zrenjaninske gimnazije najpre je uspešno prošla kvalifikacije i polufinale  i time stekla pravo da sa profesorkom Irinom Ubović učestvuje na finalnom takmičenju u Moskvi.

PerSu marketi

U kategoriji učenika koji uče ruski kao strani jezik u kojoj se takmičila Jocićeva učestvovalo je 100 takmičara iz 30 zemalja. Takmičenje se sastoji od dva usmena ispita i pisanja eseja. Na prvom usmenom ispitu proverava se znanje o Rusiji iz oblasti poput geografije, istorije, kulture, umetnosti, nauke, tradicije, običaja i sl. Drugi ispit je obuhvatao izradu testa, vođenje dijaloga prema zadatoj situaciji i posebno zahtevnu spontanu, nepripremljenu konverzaciju sa članovima žirija. Baš u tom najtežem delu Milica je prema rečima profesorke Ubavić sve, pa i najstrože profesore svojim znanjem oborila s nogu i uz već pokazano briljantno znanje u prethodnim kategorijama zasluženo osvojila pehar apolutne pobednice. Uz to  je nagrađena i stipendijom za studije u Rusiji.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Osim samim takmičenjem i Rusijom oduševljena sam i prilikom da sa svima komuniciram isključivo na ruskom jeziku i to bez ikakvih prepreka, što je meni potvrda mog znanja. Pored toga  stekla sam brojna poznanstva sa ljudima iz celog sveta.

Ljubav prema jezicima i medicini

Milica Jocić već nam je u ranijem intervjuu pričala o svojoj ljubavi prema Rusiji, Moskvi, uopšte prema svemu što ima slavenski duh i emociju. Zato nam je njeno briljiranje u ruskom jeziku i društvenim naukama pomalo čudno spojivo sa velikom željom da upiše medicinski fakultet i to na hirurgiji.  – Poznato je da su neki veliki ruski pisci bili i lekari. Nekako se posao lekara koji je pod konstantnim stresom najbolje slaže sa umetnošću kao što je književnost koja pruža mogućnost, kreativnog izražavanja, maštovitosti i opuštanja – kaže Milica.

Što se tiče stipendije videću da li ću je i kako iskoristi jer se ona odnosi na studije društvenih nauka ali imam još godinu dana da razmislim – dodala je ova darovita i svestrana učenica.

– Milica je postigla uspeh ne samo za Zrenjaninsku gimnaziju i grad Zrenjanin, već i za državu Srbiju i zbog toga smo neizmerno ponosni. Odlazak na  takmičenje u Moskvu omogućili su lokalna samouprava kao i preduzeće „Bioelektrik“ – kaže direktor gimnazije Milan Radaković.

prof. Irina Ubović, Milica Jocić i direktor Milan Radaković

U Zrenjaninskoj gimnaziji ruski jezik uči oko 200 đaka, što je u procentima najviše u Srbiji. – Sa druge strane deca do srednje škole nemaju mogućnosti da u bilo kojoj  osnovnoj školi uče ovaj jezik koji je po pitanju zaposlenja, usavršavanja i napredovanja jednako bitan ako ne i bitniji u ovom delu Evrope  od engleskog i drugih jezika – kaže profesorka Irina Ubović.

 

Otkup gvožđa
Kremanska voda
Halo Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh