I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Gest vredan poštovanja – dela preminulog Zorana Grmaša poklonjena biblioteci

Sedam dela slikara i grafičara Zorana Grmaša, odnedavno krase zidove Naučnog odeljenja, Gradske narodne biblioteke. Većina slika je iz njegovog ciklusa „Taboo“, od koji je jedna, „Grafika broj 9“, nagrađena, od strane galerije „La vista“, iz Novog Sada. Dela su prvobitno bila predviđena za prodaju, ali je supruga autora odlučila da ih pokloni.

„Želeli smo da oplemenimo zidove našeg odeljenja. To su morala da budu svedena dela, da nije nametljiv kolorit, jer je čitaonica u pitanju, da ne odvlače pažnju. Naše odeljenje je zavičajno, pa smo želeli da to bude i zavičajni autor. To je suzilo našu potragu na autore koji se bave grafikom, ili se služe svedenim bojama. Dela Zorana Grmaša odavno znamo, i poštujemo njegov rad. Iz poštovanja prema Zoranu, koji je preminuo 2017. godine, želeli smo da probamo da otkupimo njegova dela. Njegova supruga je bila obaveštena o našem interesovanju. Prijavili smo se na konkurs za „Finansiranje i sufinansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti“. Dela za koja se konkuriše, ne smeju biti starija od pet godina. Nažalost, nismo prošli na konkursu.“ – izjavila je rukovodilac Naučno zavičajnog odeljenja biblioteke Nataša Stoiljkovski.

Grafike na poklon

Nakon što je supruga Zorana Grmaša saznala da nisu uspeli na konkursu, pozvala je Natašu, i saopštila da će ih pokloniti. Na taj način će dela njenog supruga uvek biti na zidovima, i neće pasti u zaborav.

I Taxi Zrenjanin

„Razlog moje odluke je prvenstveno humanističke prirode. Bilo mi je drago, kada sam čula za inicijativu, a i bila sam počastvovana i zahvalna, što se bibliotekari interesuju za dela mog supruga. Kada sam saznala da konkurs nije uspeo, nije mi dugo trebalo da se odlučim na ovakav potez. Odlučila sam da grafike poklonim, i da dela mog supruga krase zidove biblioteke. U pitanju je prelep prostor, i čitaoci treba da uživaju u tome. Želela sam da ga dodatno ulepšam radovima svog supruga.  Želela bih da doniram još njegovih dela institucijama u Zrenjaninu. Čim prođe neka retrospektivna izložba, onda ću imati jasniji pregled stvari. To je ono što čekam.“ – izjavila je supruga preminulog umetnika Kristina Jovičić Grmaš.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zoran Grmaš

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh