I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Ambasada Poljske donirala sredstva Gerontološkom centru Zrenjanin

Projekat „Radna terapija korisnika Gerontološkog centra” čiji je cilj socijalna integracija osoba koje spadaju u ugrožene grupe, korisnici tog centra, ali i najstariji i najmlađi sugrađani, uspešno je realizovan u Zrenjaninu, u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske.

Tim povodom, Gerontološki centar Zrenjanin posetili su Ambasador Republike Poljske, Njegova Ekselencija Tomašo Njegođiš, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

gerontoloski centar

Ambasador Poljske kazao je da ta država, kroz brojne projekte pomaže Srbiji, kao što je to slučaj i u Gerontološkom centru u Zrenjaninu.

PerSu marketi

– Uglavnom su to projekti koji pomažu društvu. Ovde gde smo danas, pomogli smo starim osobama, a projekte smo realizovali i u školama, domovima zdravlja i bolnicama. Ovo je zapravo nastavak dobre saradnje Srbije i Poljske – rekao je ambasador Tomaš.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Direktorka centra, Tanja Živanov, objasnila je na koji način je u saradnji sa Ambasadom Poljske realizovan projekat „Radna terapija korisnika Gerontološkog centra”.

– Tokom nekoliko meseci koliko su trajale radionice, obuhvatili smo pored radne terapije i druženje, prisećanje na detinjstvo, razmenu iskustava penzionera sa Bagljaša i naših korisnika. Zahvaljujući donaciji Ambasade dobili smo stolarsku mašinu, sto za stoni tenis i 3 šahovske garniture, ukupne vrednosti 2.460 evra. Veoma sam zahvalna Ambasadi Republike Poljske i imam uverenje da je ovo tek početak saradnje, rekla je Živanov.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, rekao je da je jedna od obaveza Ministarstva briga o najstarijim građanima, i da će se u skladu sa tim potruditi da im obezbedi što bolje uslove za život.

– Najbolji način za pravi uvid u situaciju i uslove u kojima žive korisnici ovih ustanova, jeste lični kontakt sa njima. Trudimo se da ovim posetama tu komunikaciju i uspostavimo i želimo da kroz razgovor sa njima ustanovimo šta je to što ih muči i u čemu još možemo da im pomognemo – rekao je ministar Đorđević.

On se zahvalio Ambasadi Poljske na dosadašnjoj saradnji i istakao da će Ministarstvo zajedno sa Pokrajinskom Vladom pomoći u skladu sa svojim mogućnostima, svim ustanovama ovog tipa, kojima je pomoć neophodna kako bi njihovikorisnici živeli u boljim uslovima.

Predrag Vuletić je ukazao da je pokrajinska Vlada narednu godinu proglasila Godinom socijalne zaštite, a kada su investicije u pitanju, u proteklih 30 dana, u ustanove socijalne zaštite i one koje se bave smeštajem lica, uloženo je 44 miliona dinara za izradu projektno – tehničke dokumentacije.

– U Vojvodini ima 27 ustanova, a naš zadatak je da naredne godine sve one dobiju licencu za rad. Zahvaljujemo se i Ambasadi Poljske koja se uključila u lanac međugeneracijske saradnje i solidarnosti, istakao je Vuletić.

Zrenjaninski Gerontološki centar – reprezentativna ustanova ovog tipa

Govoreći o pomoći koju Grad Zrenjanin pruža ovoj ustanovi, gradonačelnik Janjić je rekao da se to čini kroz više projekata i u saradnji sa Centrom za socijalni rad.

– Imamo i Klub za stare u Ulici Nikole Pašića koji izuzetno dobro radi, a njihove članove videli smo i danas. Želeo bih da zahvalim ambasadoru Poljske koji nas je praktično okupio u ovom objektu koji je reprezentativan i na ponos svih Zrenjaninaca, ali, bez podrške Pokrajine i Ministarstva naš Gerontološki centar ne bi mogao ovako da izgleda. Siguran sam da ćemo ubuduće realizovati još zajedničkih projekata – kazao je gradonačelnik Janjić na kraju posete.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh