I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Galeb nekretnine: Najveći broj stanova kupuje se putem kredita, gotovina je retka

Mišljenja o stanju na tržištu nekretnina razlikuju se u zavisnosti od agencije ili investitora koji grade nove stanove. Jedni su mišljenja da bi u narednom periodu vrlo lako moglo da dođe do povećanja cene kvadrata, dok drugi kažu da se to neće desiti. U agenciji „Galeb nekretnine“, koja u Zrenjaninu posluje od 1997. godine, kažu da su ponuda i potražnja osnovna pravila koja određuju cene i prodaju nekretnina.

– Na prodaju utiče sama ponuda koja u Zrenjaninu nije toliko adekvatna i ne prati potražnju kupaca. I dalje je najzastupljenija kupovina stanova putem stambenih kredita. Procentualno gledano, oko 70% kupaca uspe da priušti sebi nekretninu putem kredita. U nekim periodima je taj procenat i veći. Činjenica je da su uslovi za stambene kredite povoljniji u odnosu na ranije godine. Međutim, nema svežeg novca na tržištu koji se pojavljuje i bitno utiče na povećanu potražnju za stanovima. U našem gradu se kupuju nekretnine od 30-35.000 evra, i sve preko te sume se ređe prodaje. Retko banke i odobravaju kredite preko 50.000 evra za kupce u Zrenjaninu. Ukoliko bi se pooštrili uslovi za kredite, onda bismo se suočili sa činjenicom nesavršenog stanja tržišta, jer gotovine nema, odnosno novog novca. Slažem se i sa opštim mišljenjem da otvaranje novih firmi u Zrenjaninu utiče povoljno na kupovnu moć, ali ne u toj meri da se može reći da vlada jagma za nekretninama, i da se one prodaju skoro pa neograničeno. Nije nastala toliko velika promena, kaže za portal I love Zrenjanin Ivan Erski, vlasnik agencije „Galeb nekretnine“.

Naš sagovonik navodi da u narednom periodu ne očekuje povećanje cene stanova. Ukoliko do toga i dođe, ono neće biti drastično.

PerSu marketi

U Zrenjaninu je malo investitora koji grade nove stanove, a cena kvadrata u novoj gradnji poslednjih godina kreće se u proseku od 750 do 950 evra, pokazuju podaci ove agencije. Na tržištu nekretnina izdvojila se posebna grupa kupaca, onih koji su iz udaljenijih sela, a posao su pronašli u novim fabrikama, najčešće stranih investitora. Na taj način dolazi do priliva stanovništva koje odlučuje da svoje stambeno pitanje reši kupovinom nekretnine u gradu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Nema drastične razlike u onome što kupci traže. Interesovanja ima i za kuće i stanove, ali moram naglasiti da se traže manje kvadrature. Kada je reč o stanovima, vrlo su tražene garsonjere i jednosobni stanovi. To je uvek deficitarno i uvek se traži. Za sve što je veće po površini, vlada manje interesovanje, pogotovo za trosobne, da ne pričamo o većim stanovima. Što se tiče kuća, prošla su ona vremena kada su se gradile kuće od 300 i više kvadrata. Sada se traže kuće u proseku do 100, maksimum 150 kvadrata. Ono što je takođe bitno pri kupovini stanova jeste način grejanja. S obzirom na to da su cene daljinskog grejanja u poslednjih par sezona visoke, kupci gledaju tu stavku – da li stanovi poseduju delitelje toplote koji im omogućuju da prostor ne greju onda kada u njemu ne borave. Kod novogradnje se naročito gleda da li je grejanje rešeno kroz sistem toplotnih pumpi, jer se ta investicija kroz par godina isplaćuje i nakon toga su troškovi podnošljivi, kaže Erski.

Najtraženije lokacije su one u kojima je izgrađena kompletna infrastruktura – naselja 4. Juli – D3, Mala Amerika i deo Bagljaša oko ulice osnosno naselja Brigadira Ristića. Za kupovinu kuća interesantna su starija naselja u blizini centra. Iako novija naselja poput Putnikova i Berberskog važe za lepo uređena, za njih se odlučuju oni koji mogu da se oslone na sopstveni prevoz, svesni činjenice da u tim delovima grada nema dovoljno razvijene infrastrukture koja je na dohvat ruke.

dav

Gledano u odnosu na pojedine gradove u Vojvodini, cene u Zrenjaninu su prihvatljive. Subotica je tako doživela sličnu ekspanziju na polju potražnje za nekretninama, s obzirom na to da je u tom gradu takođe pokrenut značajan ciklus otvaranja fabrika stranih investitora, što se svakako pozitivno odrazilo na kupovnu moć i standard stanovništva.

Aktuelnu ponudu „Galeb nekretnina“ pogledajte OVDE

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh