I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Mladi talenti oduševili publiku na prvom „Franc List Festu“ (VIDEO)

Mladi talenti klasične muzike iz cele Evrope oduševili su publiku koja je juče tokom celog dana u Kaštelu Ečka uživala u njihovim nastupima.

Prvi „Franc List Fest“ održan je 6. oktobra u Balskoj sali Kaštela Ečka, na istom mestu na kom je pre tačno 200 godina nastupao i slavni kompozitor Fran List. Upravo taj detalj iz istorije poslužio je kao jedan od povoda da se baš na ovom mestu rodi jedna ovako značajna manifestacija.

Festival je otpočeo nastupom mladih talenata Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina i Muzičke omladine Beograda a tokom celodnevnog programa muzičari su izvodili numere Fran Lista na svojstven način, što je dalo posebnu notu ovom festivalu.

I Taxi Zrenjanin

-Divno je videti da ovoliki broj ljudi sedi i uživa toliko sati uz klasičnu muziku, to je znak da je ovaj festival bio potreban i ujedno je ovo motivacija da sledeće godine bude još bolji. Ovo je zaista optimistično i hvala vam što ste ovde, izjavio je jedan od organizatora festivala, Robert Čoban.

Jovanka Višekruna Janković, publici predstavljena kao selektor prvog „Franc List Festivala“ nije krila oduševljenje pri obraćanju publici.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Velika je sreća biti na mestu na kojem je jedan od najvećih kompozitora i pijanista nekada svirao. Sam taj osećaj je dovoljan da čovek oseti nešto posebno. Nadam se da će ovaj festival zauzeti značajno mesto na evropskoj mapi festivala. Ovom prilikom bih se zahvalila svim mladim pijanistima koji večeras izvode svoje viđenje i svoja tumačenja najpoznatijih dela Franca Lista, izjavila je Jovanka Višekruna Janković.

Predstavljanje mladih talenata završeno je pojedinačnim nastupima Dušana Sretovića i Pavla Krstića, koji su izveli dva vrhunska Listova dela „Sonata u H- molu“ i „Španska rapsodija“.

Meni je izuzetno drago, i posebno značajno, što sam svirao na mestu na kojem je svirao Franc List. Ovo donosi određeni nivo inspiracije, ali i veliku odgovornost, jer ovakvi događaji nisu veoma česti.  Listove kompozicije nisam često imao prilike da interpretiram, zahtevi repertoara su različiti, ali sam želeo da sviram ovu kompoziciju. „Špansku rapsodiju“ jako volim, jer je puna različitih temperamenata, koji se, kako kompozicija odmiče, prožimaju i nadgrađuju, izjavio je mladi pijanista Pavle Krstić.

-Studiram Osnovne studije u Salzburgu, kod vrhunskog profesora Pavela Gililova. Moja velika želja je bila, da budem u klasi profesora Gililova, i on je bio razlog koji je doprineo mojoj odluci, da studiram u Austriji. Poručio bih svima, da slede svoje snove, dodao je mladi pijanista.

Na samom završteku kao iznenađenje za publiku čije oduševljenje nije prestajalo tokom celog dana, nastupila je italijanska pijanistkinja Elise Tomelini.

Organizatori festivala su HBO Color Media Events, Udruženje poslovnih žena “Sofia” i Color Media Communications.

DEO NASTUPA MLADIH UMETNIKA

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh