I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Fototeka – novo odeljenje u Narodnom muzeju Zrenjanin

Narodni muzej Zrenjanin bogatiji je za još jedno odeljenje, pa se tako postojećim odeljenjima (Umetničko, Istorijsko, Prirodnjačko, Arheološko i Etnološko odeljenje) pridružuje i zbirka foto negativa i pozitiva – Fototeka. O zbirci će se starati viši kustos Dušan Marinković.

-Naš muzej poseduje zavidan broj negativa koji čuvaju istoriju i kulturu našeg podneblja od početka XX veka do danas. Scene i porteti znamenitih ličnosti kao i građanskih porodica, izgled našeg grada koji se vremenom menjao, industrija, scene iz svakodnevnog života – samo su neke od sadržaja na fotomaterijalima. Zahvaljujući očima fotografa koji su zabeležili navedeno, ove fotografije su postale bitan dokument koji je svedok jednog vremena, kaže Dušan Marinković, viši kustos – akademski fotograf  i grafički dizajner u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Dušan Marinković, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin

Datoteka negativa

I Taxi Zrenjanin

Zbirku čini oko 8000 negativa i pozitiva. Negativi su podeljeni u nekoliko vrsta i kategorija: Lajka format 35mm, srednji format 6x6cm, stakleni negativi različitih formata i slajdovi. Poslagani su i čuvaju se na adekvatan način, označeni su inventarnim brojevima, i razvrstani po oblastima: arheologija (snimci sa terena još iz pedesetih godina prošlog veka, fotografije predmeta iz zbirke), etnologija, istorija, primenjena umetnost i likovna umetnost kao i fotografije sa otvaranja izložbi iz sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Materijal koji se nalazi u novoj zbirci će se voditi kao kulturno dobro. U narednom periodu takođe je planirana revizija i inventarisanje sadržaja Fototeke, kao i digitalizacija kompletne zbirke.

– Ozvaničena zbirka fototeke predstavlja doprinos kako muzeju tako i samom gradu i okolini, zaključio je Dušan Marinković.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Skenirani negativi

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh