I love Zrenjanin

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Formira se podružnica Nemačkog narodnog saveza za Srednjobanatski okrug

U okviru radne posete predsednika Nemačkog narodnog saveza i člana Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine u Srbiji, Rudolfa Vajsa Zrenjaninu, u Gradskoj kući je održana konferencija o formiranju podružnice Nemačkog narodnog saveza u Srednjobanatskom okrugu.

Pored formiranja ove organizacije, teme današnje posete bile su i pokretanje postupaka za isplatu odšteta koju država Nemačka isplaćuje građanima, potomcima nastradalih u logorima na teritoriji Republike Srbije, kao i podrška projektima iz oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa u gradu Zrenjaninu.

Predsednik Nemačkog narodnog saveza Rudolf Vajs izjavio je da je njihova organizacija, kao nepolitička, nevladina, verski neutralna, osnovana pre više od dvadeset godina u Subotici s ciljem očuvanja i negovanja nemačkog jezika, kulture i običaja njihovog naroda, kao i saradnje sa svim narodima sa kojima žive na ovim prostorima.

PerSu marketi

– Podružnica našeg saveza, koja će uskoro biti formirana u vašem gradu, obuhvatiće teritoriju srednjeg Banata, jer je Zrenjanin bio i treba da bude jedan od kulturnih centara Nemaca u Banatu. Aktivnosti naše organizacije pre svega će se ogledati u održavanju besplatnih kurseva nemačkog jezika, a u planu je i otvaranje biblioteke u sklopu budućih prostorija, odakle će svi zainteresovani sugrađani moći besplatno da iznajmljuju knjige.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Predsednik Nemačkog narodnog saveza je istakao i da je nedavno počela isplata odšteta koju država Nemačka u iznosu od 2500 evra isplaćuje građanima, potomcima nastradalih u logorima posle Drugog svetskog rata na teritoriji Republike Srbije.

– Upravo će jedna od najvažnijih uloga našeg saveza u Zrenjaninu biti pružanje adekvatne i blagovremene pomoći pri ispunjavanju potrebnih papira i slanju formulara na odgovarajuću adresu – dodao je Vajs.

Član inicijativnog Odbora za formiranje podružnice Nemačkog narodnog saveza u Zrenjaninu Robert Sabo, rekao je da će osnivačka skupština saveza biti održana na jesen kada će pored izbora svih organa svečano biti otvorene prostorije ove organizacije.

– Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Zrenjaninu živi nekoliko stotina Nemaca, međutim broj stanovnika je sigurno veći, jer se mnogi od njih izjašnjavaju kao Mađari ili Srbi. Pored besplatnih kurseva i izložbi, glavni motiv za formiranje Nemačkog narodnog saveza u Zrenjaninu jeste ideja da se ozbiljnije poradi na projektima očuvanja istorijskog nasleđa u našem gradu. To ćemo uspeti zahvaljujući budućoj saradnji između grada Zrenjanina i Nemačkog narodnog saveza i apliciranju pri fondovima u Nemačkoj – rekao je na kraju Sabo.

Današnjoj konferenciji su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh