I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Formira se podružnica Nemačkog narodnog saveza za Srednjobanatski okrug

U okviru radne posete predsednika Nemačkog narodnog saveza i člana Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine u Srbiji, Rudolfa Vajsa Zrenjaninu, u Gradskoj kući je održana konferencija o formiranju podružnice Nemačkog narodnog saveza u Srednjobanatskom okrugu.

Pored formiranja ove organizacije, teme današnje posete bile su i pokretanje postupaka za isplatu odšteta koju država Nemačka isplaćuje građanima, potomcima nastradalih u logorima na teritoriji Republike Srbije, kao i podrška projektima iz oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa u gradu Zrenjaninu.

Predsednik Nemačkog narodnog saveza Rudolf Vajs izjavio je da je njihova organizacija, kao nepolitička, nevladina, verski neutralna, osnovana pre više od dvadeset godina u Subotici s ciljem očuvanja i negovanja nemačkog jezika, kulture i običaja njihovog naroda, kao i saradnje sa svim narodima sa kojima žive na ovim prostorima.

I Taxi Zrenjanin

– Podružnica našeg saveza, koja će uskoro biti formirana u vašem gradu, obuhvatiće teritoriju srednjeg Banata, jer je Zrenjanin bio i treba da bude jedan od kulturnih centara Nemaca u Banatu. Aktivnosti naše organizacije pre svega će se ogledati u održavanju besplatnih kurseva nemačkog jezika, a u planu je i otvaranje biblioteke u sklopu budućih prostorija, odakle će svi zainteresovani sugrađani moći besplatno da iznajmljuju knjige.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Predsednik Nemačkog narodnog saveza je istakao i da je nedavno počela isplata odšteta koju država Nemačka u iznosu od 2500 evra isplaćuje građanima, potomcima nastradalih u logorima posle Drugog svetskog rata na teritoriji Republike Srbije.

– Upravo će jedna od najvažnijih uloga našeg saveza u Zrenjaninu biti pružanje adekvatne i blagovremene pomoći pri ispunjavanju potrebnih papira i slanju formulara na odgovarajuću adresu – dodao je Vajs.

Član inicijativnog Odbora za formiranje podružnice Nemačkog narodnog saveza u Zrenjaninu Robert Sabo, rekao je da će osnivačka skupština saveza biti održana na jesen kada će pored izbora svih organa svečano biti otvorene prostorije ove organizacije.

– Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Zrenjaninu živi nekoliko stotina Nemaca, međutim broj stanovnika je sigurno veći, jer se mnogi od njih izjašnjavaju kao Mađari ili Srbi. Pored besplatnih kurseva i izložbi, glavni motiv za formiranje Nemačkog narodnog saveza u Zrenjaninu jeste ideja da se ozbiljnije poradi na projektima očuvanja istorijskog nasleđa u našem gradu. To ćemo uspeti zahvaljujući budućoj saradnji između grada Zrenjanina i Nemačkog narodnog saveza i apliciranju pri fondovima u Nemačkoj – rekao je na kraju Sabo.

Današnjoj konferenciji su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh