I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Firme koje su nastale subvencijom države

Subvencije Nacionalne službe za zapošljavanje, od po 160.000 dinara, namenjene za pokretanje sopstvenog biznisa, od početka godine dobilo je 59 nezaposlenih u srednjem Banatu, potvrdila je „Dnevniku” portparolka zrenjaninske filijale NSZ Aleksandra Štrbac.

Ona kaže da je po republičkom konkursu za samozapošljavanje ugovor potpisalo 31 nezaposleno lice, a po pokrajinskom njih 28.

– Na ovaj način u Srednjobanatskom okrugu osnovano je 59 malih firmi. Najčešće se osnivaju firme čija su delatnost usluge, zatim zanatstvo  i proizvodnja – ističe Štrbac.

Jedan od onih koji je iskoristio subvencije NSZ Matija Uglješin iz Zrenjanina, otvorio je u maju firmu „Vertigo tek” koja se bavi izradom ribolovačkog pribora, pre svega varalica za pecanje. Od dobijenog novca kupio je alat i materijal za proizvodnju varalica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi– Izradom varalica bavio sam se i ranije, ali iz hobija. Potom sam manje količine prodavao pijačarima. Subvencija mi je omogućila da započnem sopstveni biznis, jer bez te finansijske podrške ne bih ni otvorio firmu – priča Uglješin, po struci diplomirani inženjer za upravljanje tehničkim sistemima.

On sada snabdeva domaće prodavnice ribolovačke opreme, a planira da proširi plasman preko veleprodaje i na područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da tamo, kako tvrdi, nema jaku konkurenciju.

– Nastojim da se izborim na našem tržištu i smatram da je cena jedini način da budem konkurentan drugima. U stalnom sam kontaktu sa prodavcima ribolovačkog pribora, a glavna i najisplativija reklama mi je fejsbuk – kazuje Uglješin.

Dušan Marinković iz Lukićeva odlučio je da šansu za zaradu potraži u lovstvu. Po struci menadžer lovnog turizma, on je lane iskoristio subvenciju od 200.000 dinara, u okviru programa samozapošljavanja, i u julu 2012. godine registrovao firmu „Balkan autdor”.

– Ljubav prema lovu i ribolovu opredelila me je da završim Prirodno – matematički fakultet u Novom Sadu, smer lovni turizam. Po završetku studija, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, bio sam nepunih godinu dana, pokušavajući da nađem posao. Onda sam se odlučio za pokretanje sopstvenog biznisa – govori Marinković.

Registrovao je privredno društvo za razvoj lovstva i do sada je vodio grupe domaćih i stranih lovaca u lov na ptice, ali i na vepra i jelena na Đerdapu. Do klijenata, kaže, dolazi po preporuci onih koji su već koristili njegove usluge.

Izvor : Dnevnik.rs, Ž. Balaban  Foto : ribolov.net

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh