I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Festival „Stripolis“ sve interesantniji publici – organizatori pripremili mnoštvo sadržaja

Deveti po redu „Stripolis“, festival stripa otvoren je sinoć u Kulturnom centru Zrenjanin. Na ovogodišnjem festivalu učestvuju poznata imena iz branše strip crtača, kao i slikarka Biserka Petrović. Festival su sinoć upotpunila i deca iz vrtića „Maslačak“, koja su izvela kostimirani defile.

„Ove godine obeležavamo i jubilej, deset godina od objavljivanja prvog broja časopisa internacionalnog i autorskog stripa „Stripolis“, koji je pokrenut u okviru izdavačke produkcije Kulturnog centra. „Stripolis“ je jedan od najznačajnijih gradskih brendova koji prevazilazi okvir lokalne kulture. Gosti festivala su Aleksandar Zolotić-  ilustrator i strip crtač iz  Beograda, Kosta Rakićević – grafički dizajner i kreativni producent, Biserka Petrović – slikar, Darko Perović –  strip crtač iz Beograda, i Aleksandar Saša – Zograf – strip crtač iz Beograda. Večeras crtаči crtаju zа publiku, i svaki posetilac festivala dobiće na poklon željeni crtež omiljenog strip junaka, a biće dostupna i besplatna sito-štampa na tekstilu, kao  i digitalna UV štampa – na  gedžetima“ – izjavila je PR Kulturnog centra Zrenjanin, Ankica Dostanić.

Fordomanija

Autor i pokretač časopisa Branko Đurić, s ponosom je izrazio oduševljenje povodom ovog malog desetogodišnjeg jubileja, kao i zadovoljstvo zbog brojnosti posetioca na festivalu.

„Još dok sam bio dete, želeo sam da postoji ovakvo nešto. Oduvek sam voleo stripove. Posle sam upisao akaemiju i postao slikar, ali je ostala prisutna želja da kreiram časopis. Bio je početak 2007. godine, kada smo izdali „Zrenjaninski strip almanah“, koji je bio lokalnog karaktera. Onda sam došao na ideju, pošto sam poznavao mnogo ljudi iz sveta stripa, da oformim časopis koji se tako zove. Pazio sam na ime, i da Zrenjanin postane grad stripa, jer je ovde osamdesetih godina održana prva izložba stripa, i nostalgično sam vezan za ovaj prostor. To sve je uslovilo, da se časopis i festival dese baš ovde. Trebalo je dosta vremena, truda i muke, i bilo je i teških trenutaka, ali ovi lepi su ih nadvladali. Mislim da smo za ovih deset godina zaista na nekom pravom putu, i časopis ima zaista zvučna imena iz sveta stripa. Časopisom širimo neke dobre vibracije. Kako vreme prolazi, nadam se da ćemo ga napraviti još boljim, još lepšim i masovnijim, i vidimo se sledeće godine“ – naglasio je autor časopisa „Stripolis“ Branko Đurić.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Program 9. Festivala stripa „Stripolis“ pogledajte OVDE

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh