I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Festival „Stripolis“ slavi deceniju postojanja

U našem gradu se do 21. septembra u Kulturnom centru, održava festival stripa   „Stripolis“, koji je sinoć svečano otvoren. Festival ove godine obeležava prvu deceniju održavanja. U okviru sinoćnjeg programa, izdavači su predstavili su najnovija strip izdanja, otvorena je izložba posvećena Yu-strip magazinu. Na otvaranju je najviše simpatija prisutnih pobrao defile kostimiranih mališana iz vrtića „Vila“.

Direktor Kulturnog centra je naglasio da su ponosni na ovaj jubilej, i složio se sa urednikom časopisa Đukićem , da je teško održati štampani časopis u eri internet tehnologije. Kao posebna dešavanja, istakao je „kosplej“, defile kostimiranih mališana, izložbu u malom salonu muzeja, kao i radionicu o početnim koracima za crtanje stripa.

PerSu marketi

„Kao klinac uživao sam u mnogobrojnim strip izdanjima. Pre deset godina u saradnji sa Kulturnim centrom iz Zrenajnina, pokrenuli smo časopis autorskog stripa. Časopis izlazi jednom godišnje, i donosi najzanimljivije radove autora iz celog sveta. Ove godine imamo jedanaesto izdanje. Obilazeći festivale u svetu znao sam da nešto slično može da nikne i u Zrenjaninu. Za deset godina postojanja, festival je uspeo da privuče ogroman broj posetilaca raznih generacija. Mladima je  pružio perspektivu, a stariji mogu da uživaju u nostalgičnim osećanjima. Mislim da smo za sve ovo vreme uspeli da stavimo grad Zrenjanin na značajno mesto u mapi svetskih strip dešavanja „. Istakao bih izložbu reditelja Milana – Pece Nikolića, jednim od kreatora serijala „Stripomanija“ , koji se  emitovao na programu televizije Beograd. Posebno zadovoljstvo je što ćemo poslednjeg dana festivala imati zložbu originalnih radova gostiju prethodnih festivala.  Oni suvremenom  postali i bardovi domaćeg stripa. Poslednjeg dana festivala (subota, 21. septembar) sa početkom u 19.30h u Kulturnom centru Zrenjanina, sa njima će biti upriličen i razgovor, a nakon toga publika će imati zadovoljstvo da dobije na poklon crtež od svakog gosta.“ – istakao je autor projekta i urednik časopisa „Stripolis“ mr Branko Đukić

Apciklaža

U okviru otvaranja, pored stripova i akcionih figurica, bilo je i štandova sa zanimljivim predmetima. Veliku pažnju privukao je štand sa predmetima nastalim tehnikom apciklaže.

„Apciklaža se razlikuje od reciklaže, jer se ovde vrši prenamena postojećih predmeta. Od starih predmeta, uz neku vrstu obrade, dolazimo do novih predmeta. To podrazumeva umetničku i kreativnu obradu. Može se svašta apciklirati, ja konkretno apcikliram tetrapakove i stare stripove. Sa druge strane, može se proizvesti i nakit, pa i ukrasno posuđe, kao i žardinjere za cveće. Moj glavni proizvod su novčanici, a večeras su u znaku stripova. Za izradu jednog novčanika, potrebno je oko tri sata. Novčanici postaju sve popularniji, pogotovo kod ljudi koji se trude da ekološki deluje. U ponudi imam razne dimenzije i modele novčanika, namenjene i muškarcima i ženama. Ovaj zanat sam razvila, jer me je vodila želja da imam novčanik sa omiljenim strip junakom, tako sam i naučila. Moji novčanici su jedinstveni, i niko ih ne radi ovako.“ – naglasila je kreatorka Nina Blažević

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh