I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Festival „Stripolis“ ove godine u izmenjenom režimu

Festival se ove godine odvija u skladu sa aktuelnom situacijom, pa se deo programa realizuje onlajn. Na svečanom otvaranju festivala „Stripolis“ glavni gosti su bili umetnici iz Zrenjanina.

„Pompezno otvaranje, kakvo je bilo ranije, ove godine je moralo izostati. I pored toga, ipak smo rešili da održimo festival i uveselimo naše redovne goste. Program smo podelili na deo koji će ići uživo, i na deo koji će se odvijati onlajn. Prve večeri gosti su crtači iz Zrenjanina, iz razloga što se na ovom mestu odigrala prva izložba stripa. Imamo goste koji su i tada zajedno sa mnom bili akteri, kao i one koji su to nasledili. Od tada se broj autora koji crtaju stripove povećao više puta. Neki od njih su zaista profesionalci, i rade za poznate kuće kao što su „Marvel“ i „Serđo Boneli“. Druge večeri, gost će nam biti poznati karikaturista Mića Mijatović koji je svojevremeno radio u izdavačkoj kući „Dnevnik“. Pričaće nam o ranijim vremenima, uz paralelu sa današnjim vremenom. Poslednje večeri ugostićemo Jugoslava Vlahovića, koji je naš najeminentniji ilustrator. On je radio omote za albume „Riblje čorbe“, kao i njihov logo, a bio je i učesnik mjuzikla „Kosa“. Izložba „Flower power“ koju je priredio ovde, prikazuje tu njegovu hipi stranu, pa ćemo i o tome razgovarati“, izjavio je direktor festivala Stripolis Branko Đukić.

I Taxi Zrenjanin

U ovogodišnjem izdanju časopisa „Stripolis“ biće predstavljen argentinski autor Osvaldo Viola sa scenaristom Enrikeom Sančezom Mabuliem. Enrike je poznat po serijalu „Torpedo“.  Pored njih svoj prostor ima i Vido Krepoks, koji je bio eminentni autor sedamdesetih godina i čija je umetnost neosporna. Značajan je i autor Rubin Peljiro koji danas radi strip“Korto Malteze“. Ranije je radio u nekom drugom maniru i te svoje radove će predstaviti.

Nova nada strip crtanja Teodora Lucić

„Stripolis je svake godine sve bolji i bolji. Branko se stvarno trudi da to dovede do višeg nivoa. Ja sam odrastala uz strip, i nekako me je sve to oblikovalo. Sada sam na Akademiji Umetnosti i studiram ilustraciju, a strip je deo toga, tako da radim ono što volim. Moje lično mišljenje je da tek ponovo dolazi generacija stripa i da ima perspektivu. Bilo je dosta stripova koji su uticali na mene. Prvo je to bio „Dilan dog“, a posle mi se kao najomiljeniji izdvojio „Bleksad“. Strip daje mnogo mogućnosti. Imate priliku da upoznate lik o kojem se radi, kao da je to zaista stvarna osoba. meni je to jako zanimljivo. Čak i ja kada crtam, trudim se da mi glavni aspekt bude da ugradim sebe u likove. Svaki lik ima ili deo mene, ili nekog koga poznajem. Veoma sam počastvovana što mogu da budem ovde, nisam očekivala, ali eto imam priliku da sedim sa ljudima koji su profesionalci u ovoj oblasti“ – naglasila je Teodora Lucić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kao deo festivala uvrštena je i izložba printova umetnika Petra Meseldžije. Izložba nosi naziv „Od strip kvadrata do slike“ a možete je pogledati u galeriji „Aluz“ do 17. oktobra. Po završetku izložbe, printovi će biti podeljeni zainteresovanim ljubiteljima njegove umetnosti. Izložbu možete pogledati svakog radnog dana od 15 do 20 h.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh