I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Za prvi Festival rakije u Žitištu pristiglo 148 uzoraka

Aleksandar Tucić iz Žitišta takmiči se na festivalima rakije u zemlji i inostranstvu duže od pet godina. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i medalja, a omiljena mu je rakija od kruške kojom je osvojio svoju prvu nagradu, a kasnije i najviše zlatnih medalja.

Godišnje proizvede preko hiljadu litara rakije. Ove godine organizuje i prvi festival rakije u Žitištu na koji se prijavilo 148 učesnika iz zemlje i inostranstva. Kako kaže, za tu priliku je angažovao stručan i nepristasan žiri.

„Ljubav prema proizvodnji rakije prenosi se u našoj porodici generacijama. Naši stari su doduše više gledali kvantitet nego kvalitet, a sada je to drugačije. Uz suprugine rođake iz Bajmoka, i ja sam pre više od pet godina rešio da se takmičim. Tada sam predao samo jedan uzorak i dobio medalju. To mi je bio podstrek da nastavim da se krećem na takmičenjima, čak i na međunarodnim, i da nosim i više različitih uzoraka. Ovo je period kada se najviše radi i peče rakija, iako se neke vrste poput šljive mogu zapečatiti i peći zimi. Dunja je voće koje zahteva najviše posla prilikom pečenja rakije. Dosta je tvrda, zahteva detaljno čišćenje, i treba imati dobre mašine koje je mogu samleti u kašu. Treba joj i toplote“ – pojasnio je Tucić.

I Taxi Zrenjanin

Prema njegovim rečima, za bavljenje ovim poslom potrebno je dosta truda i ulaganja, a najviše ljubavi, jer ne donosi preveliku ekonomsku dobit. Aleksandar je registrovao poljoprivredno gazdinstvo, koje mu omogućuje proizvodnju i distribuciju rakije. Često ide i na seminare i dodatna obučavanja, vezana za proizvodnju, a uči i iz stručne literature, najviše od Miroslava Nikićevića, koji je doktorirao na temu „Pravljenje rakije šljivovice“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pristigli uzorci za prvi Festival rakije u Žitištu

„Ovo je mali posao, za neku ozbiljniju destileriju potrebno je puno ulaganja. Ja imam mali voćnjak od jutro i po, a ostalu količinu voća kupujem. Proizvedem nešto preko hiljadu litara godišnje, od svih vrsta. Najviše proizvedem rakije od jabuke, pošto je to voće najjeftinije. Kupim po par tona jabuka. Pored jabuke, proizvodim i rakiju od kruške, dinje, šljive i kajsije, a najekskluzivnija mi je rakija od višnje. Oko višnje se sve radi ručno, počevši od branja, i proces zahteva dosta vremena. Najviše se isplati prodavati je u Nemačkoj, gde je zovu „kirš“. Flaša „kirša“ košta 100 eura“, pojašnjava nam ovaj Žitištanin.

Ove godine se odlučio, da po ugledu na takmičenja na kojima je učestvovao, organizuje prvi „Festival rakije“ u Žitištu. Za učešće na festivalu, koji će biti održan 11. avgusta, prijavilo se 138 takmičara iz zemlje i 10 iz inostranstva. Za ovu priliku angažovao je stručni žiri koji čine Miroslav Nikićević i njegovi saradnici. Festival će biti održan u parku kod osnovne škole, u periodu od 16 do 19 časova.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh