I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Najnovije vesti

Festival kukuruza u Tordi u znaku očuvanja običaja

Ni velika vrućina, a ni činjenica da je zbog ovogodišnje suše prinos kukuruza u atarima Torde značajno umanjen, nije sprečila meštane ovog naselja da po sedmi put uspešno organizuju dvodnevni, tradicionalni Festival kukuruza.

festival-kukuruza

Članovi Udruženja negovatelja starih običaja „Orgonavirág“, civilnih organizacija, Saveta mesne zajednice, škole i vrtića, dočekali su goste i takmičare bogatim i raznovrsnim programom.

Prvog dana manifestacije posetioci su mogli da prate predavanje o razvoju seoskog turizma i izložbe ručnih radova, starih alata i zanata.

I Taxi Zrenjanin

Drugog dana festivala prisutne goste iz bratskih i okolnih naselja, predstavnike Nacionalnog saveta Mađara i Vlade AP Vojvodine, u ime Saveta Mesne zajednice pozdravio je predsednik Janoš Dobai, nakon čega je Elvira Kovač, narodna poslanica SVM u Skupštini Srbije svečano otvorila manifestaciju. U okviru događaja organizovana su i takmičenja u seči stabala i branju kukuruza, kao i u pripremi raznih domaćih specijaliteta. Takmičari iz Mađarske, Rumunije i Vojvodine, na fijakerima i traktorima krenuli su ka njivama, gde su posle doručka počeli marljivo da rade.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

festival-kukuruza2

Tročlani žiri je ocenjivao tradicionalni doručak, narodne nošnje i alate, kojima su naši preci nekada radili na njivama.

Kao najuspešniji proglašeni su članovi „Zajedničke ekipe“ – koja se sastojala od gradonačelnika i predstavnika nekoliko bratskih i okolnih naselja, drugo mesto su osvojili takmičari iz Kule, dok je treće mesto pripalo ekipi Udruženja negovatelja starih običaja i ručnih radova iz Torde. U isto vreme u dvorištu Doma kulture odvijalo se takmičenje u kuvanju tradicionalnih jela. Prvo mesto je pripalo kulinarima iz Novog Kneževca, drugo mesto su osvojili Senćani, dok su treći bili takmičari iz Čoke.

Nakon dodele diploma, prisutni su mogli da uživaju u Kulturno-umetničkom programu, da pogledaju ručne radove od povrća i voća Lajoša Raca iz Mađarske i da prisustvuju prezentaciji knjige oca Čabe Paškoa iz Kelebije.

Sedmi Festival kukuruza je završen svečanom misom u Katoličkoj crkvi i vatrometom u centru sela.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh