I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Fer plej u porodici Gligić iz Česterega – u dečijoj sobi i grb Partizana i grb Crvene zvezde

Porodica Gligić iz Česterega pravi je primer kako se još od detinjstva uči i neguje fer plej. Marko i Almira imaju tri sina – Uroša, Novaka i Mladena. Svi Gligići, sem Novaka navijaju za Partizan. Novak je skoro počeo da podržava Crvenu zvezdu. Od nedavno u sobi ovih momaka jedan zid krasi grb kluba iz Humske, a drugi grb kluba iz Ljutice Bogdana. O tome kako se navija u ovoj porodici kada je derbi, a kako kada su neke druge važne evropske i svetske utakmice pričali smo sa Gligićima.

Novak, Uroš, Mladen, Almira i Marko Gligić

Obično u jednoj porodici svi navijaju za isti klub. U familiji Gligić iz Česterega to nije slučaj. Srednji sin Novak nedavno je rešio da promeni klub koji će podržavati, pa je počeo da navija za Crvenu zvezdu. Ostali članovi fanovi su Partizana.

“U moje navijanje se mama nekad malo uključuje. Jednog dana smo bili na moru i ja sam razmišljao da promenim klub za koji navijam. I eto desilo se da sam ipak promenio. Bilo mi je dosadno da navijam za Partizan. U čudu su bili svi što sam prešao za Zvezdu. Nije bilo pokušaja da me odgovore od toga. Ok su odreagovali“, iskren je Novak Gligić koji ima osam godina.

PerSu marketi

Porodica podržala Novakovu ideju da promeni klub za koji navija

„Zvezda se plasirala u Ligu šampina i mislim da je to presudilo. Nije nam baš izrazito drago zbog njegove odluke, ali podržali smo ga, kao što podržavamo i svaku drugu odluku. Mislim da je Zvezda igrala revanš sa Salcburgom i Novak me je pitao da li bih se ja ljutio i šta bih radio ako bi on navijao za Zvezdu. Ja sam mu rekao „zašto bih se ljutio“ i onako naši bliski prijatelji i kumovi navijaju za Zvezdu. Često su čeprkali po toj temi i pokušali su da načnu nekog od njih. I evo Novak je počeo da navija za Zvezdu. Rekao sam mu da navija za koga želi. Ako ništa bude interesantnije kada gledamo utakmice. Neko je uvek pobednik u kući“, kaže Marko Gligić, otac dečaka.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Bila nam je čudna Novakova odluka, jer je on navijao sa nama. Jedini ko baš prati fudbal od nas trojice je on. Čudan je utisak bio, jer smo svi navijali za Partizan, a onda je on kao izabrao Zvezdu. Mislim da su se kumovi najviše iznenadili  što je prešao da navija za Zvezdu. Solidarnost je na nivou i dalje. Nema svađe, nema tuče… Samo je nekao drugačije nego što je bilo ranije. Kad je Novak prešao da navija za Zvezdu, mislim da je to bio prvi poraz Zvezde od Paritzana. Kup su izgubili“, priseća se trinaestogodišnji Uroš.

„Bol zbog gubitka utakmice za Kup je trajala nekoliko sati… Legao je na krevet i bio je okrenut prema zidu jedno tri sata sigurno“, kaže Novakov otac.

Novak Gligić prati fudbalsku scenu nekoliko godina unazad

Zbog toga što već nekoliko godina pomno prati fudbalsku scenu, ukućani su Novaku nadenuli poseban nadimak.

„Aca informacija u porodici je Novak. On prati većinu sportova, a fudbalski je fan 3-4 godine. Prati utakmice Lige šampiona, Lige Evrope, domaće prvenstvo… Sve što se emituje na Arenama i drugim sportskim kanalima“, kaže Marko.

„Neverovatno je koliko on podataka ima u svojoj glavi. Vraća stalno utakmice unazad i gleda. Marko pusti da gleda neku utakmicu, a on kaže sad će biti ta i ta situacija i opiše je kompletno. On zna kad je pas, kad je duga lopta, ko vraća povratnu… Ne možemo da verujemo kao je on sve zapamtio. Imena igrača, trenera – sve. Statističar je pravi. Baš voli to“, objašnjava Almira Gligić, majka trojice dečaka.

„Ja sam stvarno bio optimista da će Zvezda pobediti Olimpijakos. Ali, eto napravili su u 90-om minutu taj penal… Na žalost“, kaže Novak.

Almira ima jedinstveni zadatak kad se gledaju utakmice omiljenih klubova u porodici. Posebno kada je derbi.

„Moje je samo da spremim kokice i da napravim atmosferu baš ako bi se zahuktalo jako, da malo to smirim. A ne dešava se, za sad. Nadam se da se neće ni dešavati“, kaže Almira.

„Niko me ne tera da navijam za Partizan. Kad je Liga Evrope navijam za Partizan. Kad je derbi svako navija za sebe“, objašnjava Novak.

Braća Gligić pokazala šta je fer plej, u istoj sobi na dva različita zida grbovi Partizana i Zvezde

Da je fer plej prisutan u porodici Gligić svedoče i grbovi oba fudbalska kluba koji su se našli na zidovima dečije sobe.

„Moj šestogodišnji brat Mladen i ja smo predložili da soba bude cela crno-bela. Ali da bismo ispali korektni dozvolili smo da jedan deo bude crveno-beli“, kaže Uroš.

„Suprug i ja se stvarno trudimo da im ispunimo želje koliko god smo u mogućnosti. Materijalno ne toliko, koliko one u kojima njihova kreativnost dolazi do izražaja. Marko je bio za ovo, da se soba okreči. Ja sam rekla „da li si normalan, januar je, ko sad kreči“. Za nedelju dana smo okrečili celu kuću, a samo njihovu sobu smo radili 4 dana. Ali, svako je dobio grb kluba za koji navija. Pošto igraju za FK Napredak jedan zid će biti u tim bojama. Čekamo sad da nam jave da su napravili grb, pa će jedan zid biti plavo-beli jer su to boje lokalnog kluba“, objašnjava Almira.

Novak je, kao navijač Zvezde, već išao na derbi.

„Njega je kum vodio na derbi. Zbog navijačkih strasti na stadionima ja nisam bio pristalica da idemo. Ali, definitivno ćemo morati nekako porodično da idemo. Videćemo da li ćemo svi biti na jednoj strani ili ćemo se podeliti. Možda bi najbolje bilo da idemo na istok ili na zapad pa da svi sedimo zajedno. Naravno, svako u svojim bojama“, kaže otac Marko.

„Može da se desi da idemo svi na utakmicu Partizana, kada ne igra protiv Zvezde. Može da se desi da svi odemo i na Zvezdinu utakmicu kada bude sa nekim drugim igrala“, dodaje Novak.

Ako se igra neka evropska utakmica svi Gligići navijaju za klub iz Srbije, nebitno je da li igra Partizan ili Zvezda

U fer plej u ovoj porodici uverila se i naša ekipa. Kada smo došli na snimanje, porodica Gligić je gledala utakmicu u kojoj je igrao Partizan. I svi su zajedno navijali za klub iz Srbije.

„Stvarno bude fer navijanje. Ako je derbi mi mu kažemo će Zvezda izgubiti. On tvrdi da će Partizan da izgubi. I tako prođe cela utakmica u navijanju i podržavanju omiljenog kluba“, kaže Uroš.

„Navijamo svi uvek za klub iz Srbije. Nebitno da li je to Zvezda ili Partizan. Kad je Liga Evrope ja navijam za Partizan“, objašnjava Novak.

„Mi smo svi ceo život u sportu, naučili smo šta je to sportski fer plej. Pokušavamo da napravimo tolerantni momenat. Da svi nalazimo zajedničko rešenje i time se vodimo“, kaže Marko.

I Novak i Uroš i Mladen slikali su se sa golmanom Zvezde

„Kad smo bili u Dino parku na Zlatiboru videla sam da neke cure hoće sa nekim da se slikaju. Pitala sam sa kim se slikaju, one su rekle da je to jedan sportista. Ja sam videla tog čoveka, ali nisam prepoznala ko je to, jer sam što se tiče fudbala isključena skroz. Nemam pojma ko su igrači. Dok smo obilazili park naišli smo na opet na njega i dečaci su me pitali da li mogu da se slikaju sa Borjanom. Ni tad mi ništa nije bilo jasno, ali sam im dozvolila. Kad smo se razišli posle slikanja, ja sam pitala ko je to? Oni su mi ponovili da je to Borjan, a ja sam im rekla da mi prezime ništa ne znači. Onda su mi objasnili da je to golman Zvezde. Ja sam mislila da je neki košarkaš. Čovek ima 2 metra, nije mi palo na pamet da bi mogao da bude fudbaler. Dva-tri dana pre toga Zvezda je izgubila utakmicu“, priseća se Almira.

„I moji drugari iz razreda su podeljeni. Neko navija za Partizan, neko za Zvezdu. Koškanja koji će tim da pobedi ima, ali ne mnogo. Moj najbolji drug navija za Zvezdu. Uvek je tu prepiranje ko je bolji. Ali, sve je u granicama fer pleja“, zaključuje na kraju razgovora Uroš Gligić.

Kako sada stvari stoje u porodici Gligić iz Česterega će se i dalje navijati za dva različita kluba. Otac Marko, sinovi Uroš i Mladen ostaju verni Partizanu. Novak obećava da više neće menjati klub za koji navija i da ostaje pri odluci da je Zvezda njegov omiljeni klub. Mama Almira podržava odluke svih ukućana.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh