I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Fasada stigla na red posle sedam meseci

Sporedan ulaz u gradsku kuću konačno se sređuje s obzirom da je još početkom marta to mesto obeležen kao „opasno za prolaz“, jer je fasada još tada počela da se obrušava. Tokom  sedam meseci koliko se rizikovalo da se delovi fasade obruše na nekog od prolaznika, sporno mesto „čuvale“ su dve đubrijere i povremeno upozoravajuća traka obmotana oko njih. Prizor je bio više nego neozbiljan i nije smelo da se dozvoli da fasada bude u stanju potencijalne opasnosti više od pola godine.

Konačno, postavljene su skele i zaštitna mreža da se „lice“ tog dela zgrade Gradske uprave dovede u bezbedno stanje. Kako saznajemo u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin koji vrši nadzor nad radovima, uzrok problema je bio oluk koji je propao zbog čega se voda direktno slivala na jedan deo fasade. Vremenom, ona je se osipala i otpadala direktno na ulicu.

Poslednji konzervatorsko-restauratorski radovi na fasadi Županijske palate rađeni su pre deset godina, a kako kažu u Zavodu, takve zahvate bi trebalo raditi na svakih deset godina, što znači da bi već sada trebalo otpočeti izradu projekta za restauraciju krova i uređivanje kompletne fasade. Od toga da li će se zgrada sređivati, zavisi isključivo od odluke gradskih vlasti i finansijskog momenta.

PerSu marketi

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh