I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

„Elemirsko prelo“: Druženje uz takmičenje u brzom heklanju

Četvrta manifestacija „Elemirsko prelo“ razlikovala se od prethodne tri po tome što su se učesnici ovoga puta takmičili u brzom heklanju, a ne u štirkanju. Cilj održavanja ove manifestacije jeste da se sačuvaju običaji i tradicija sa prostora Elemira i okolnih mesta. Zato su organizatori iz Asocijacije žena „Tradicija“ rešili da omoguće takmičarima da se iz godine u godinu nadmeću u izradi različitih vrsti ručnih radova.

Asocijaciju žena „Tradicija“ iz Elemira osnovale su Anđelka Davidovac, Slavka Boijć, Đurđevka Gladić i Eržebet Petkanić 3. marta 2016. godine. Cilj formiranja udruženja jeste očuvanje tradicije, starih zanata, zaštite životne sredine, edukacija, kao i poboljšanje statusa žena u društvu i pružanje humanitarne pomoći.

PerSu marketi

„Kao prioritetni cilj smo odabrale očuvanje tradicije, običaja, starih zanata i ručnih radova. Tim povodom smo pokrenule rad etno radionice gde deca uče da rade razne ručne radove uz veliku pomoć i podršku roditelja, baka, učitelja i naravno, naših članova. Članice Asocijacije žena „Tradicija“ se bave svim vrstama ručnih radova. Od tkanja, štrikanja, šarenog veza, belog veza, heklanja… Takođe, pravimo jela i kolače po starim, tradicionalnim receptima. Uporedo sa ovim radimo i dekupaž, pletemo korpice i razne predmete od papira. Naš zaštitini znak su unikatni heklani magnetići. Ove naše veštine su nam omogućile da sa ponosom učestvujemo na raznim manifestacijama i da dobijamo nagrade“, kaže Anđelka Davidovac, predsednica Asocijacije žena „Tradicija“ iz Elemira.

„Elemirsko prelo“ je prvi put održano 2016. godine

„Sva okolna mesta imaju neke svoje manifestacije. Mi smo, kao deo aktivnosti Asocijacije žena „Tradicija“ osmislile da to bude „Elemirsko prelo“. Ova manifestacija je održana prvi put 2016. godine, a nadamo se da će preći u tradicionalnu manifestaciju u selu. Ne smemo da zaboravimo sve kako je nekada izgledao život na selu i zato hoćemo da čuvamo i negujemo narodno stvaralaštvo i običaje na prostru Elemira i okoline“, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Manifestacijom „Elemirsko prelo“ članice Asocijacije žena „Tradicija“ iz Elemira žele da otrgnu od zaborava sve ono što je nekada krasilo život na selu.

„Tu mislimo na poslove kako na jednom seoskom domaćinstvu, tako i u celom selu. Takođe, tu se prikazuje i društveni život seoskog stanovništva kroz razna druženja nakon obavljenih poslova. Jednom rečju – prela. Na prelima su se okupljali mladi i stari. Stari su razmenjivali iskustva iz raznih oblasti  bitnih za život na selu. Dogovarali se oko zajedničkih veći poslova, moba, radili ručne radove… Mladi su igrali i pevali. Slušajući priče i gledajući razne veštine odraslih upijali su dragocene bisere narodnog stvaralaštva i tako polako ulazili u svet odraslih. Takođe, mladi su se okupljali na prelima i zbog još jedne bitne stvari a to je sretanje momaka i devojaka. Prela i crkveni sabori bili su jedina mesta gde su oni mogli međusobno da se vide, a možda i upoznaju“, objašnjava Davidovac.

Takmičenje u brzom heklanju

Tokom prethodne tri godine učesnici na manifestaciji „Elemirsko prelo“ takmičili su se u brzom štirkanju.

„Da bismo odmerili snage u različitim ručnim radovima, ove godine smo rešile da to bude takmičenje u brzom heklanju. Zadatak je bio da se od vunice uradi kvadratna stoličarka. To nije ništa teško. Žene su bile jako raspoložene. Trudile su se čak i one koje nisu heklale nekoliko godina unazad. A to je i cilj ove manifestacije. Da podstaknemo žene da nastave da se bave ručnim radovima kako se to ne bi zaboravilo. Uz priču i šalu bilo je tu naheklano kapa, kapa za lutkice… Takmičenje je trajalo sat vremena, nakon čega je usledilo ocenjivanje radova“, kaže naša sagovornica.

Nagrađeni na takmičenju u brzom heklanju u Elemiru:

  1. mesto Dušanka Vukadinović iz Krajišnika
  2. mesto Dragica Zokić iz Kumana
  3. mesto Mara Stojkov iz Jarkovca

„Pored prva tri mesta, odlučili smo se da dodelimo i specijalnu nagradu. Ona je pripala Olgi Njemec iz Jarkovca za štrikanog lutka kojem je odgovarala naheklana kapica. Darodavci koji su pomogli održavanje manifestacije Elemirsko prelo su Lovačko društvo „Jedinstvo“, Elemir, grad Zrenjanin, pekara Jefta. U ime članova udruženja „Tradicija“ želim da se zahvalim svima njima, kao i volonterima koji su uvek uz nas kada nam zatreba pomoć“, ističe Davidovac.

Osvojene nagrade su proslavljene uz muziku i večeru.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh