I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Kako se Elemir predstavio Zrenjanincima u Gradskoj bašti

Nova gradska manifestacija „Banatska bajka“ otvorena je 6. juna u Gradskoj bašti i trajaće sve do 20. avgusta. Za svaki dan, osim ponedeljka predviđena su predavanja, pomocije, priredbe kako za decu, tako i za starije sugrađane. Plan je i da se svakog vikenda prikažu stvaralaštvo, kulturno-istorijske činjenice, tradicija u jednom ili dva naseljena mesta u opštini Zrenjanin. Sinoć se Zrenjanincima i njihovim gostima predstavio Elemir.

Turistička organizacija grada Zrenjanina ima za cilj da sve manifestacije koje su lokalnog karaktera podigne na viši nivo. Da ih učini privlačnijim turistima i da ih uvrsti u jedinstvenu ponudu grada. Iz tog razloga pokrenuta je i manifestacija Banatska bajka – leto u gradskoj bašti. U okviru ove manifestacije svakog vikenda predstaviće se po jedno ili dva naseljena mesta.

PerSu marketi

-„Ujedini selo i grad“ je izreka koja odlično opisuje ono što želimo da postignemo predstavljanjem naseljenih mesta u Gradskoj bašti. Manifestacije ovog tipa su prilika da se predstave tradicionalni vidovi umetnosti, zanatstva i bogatog kulturnog nasleđa Banata. To je šansa za veću saradnju naseljenih mesta i grada Zrenjanina. Lepota je upravo u različitosti. A naših 25 etničkih grupa će svima koji budu došli u Gradsku baštu, s ponosom pokazati svoje proizvode u cilju promocije lokalne zajednice”, kaže Jaroslav Stevanov, saradnik Turističke organizacije Zrenjanina.

Jaroslav Stevanov

Elemir je drugo po veličini selo na teritoriji grada Zrenjanina

Prvog vikenda održavanja Banatske bajke Zrenjanincima i njihovim gostima predstavili su se Melenci i Elemir.

“Elemir je drugo po veličini mesto na teritoriji Zrenjanina. Ima oko 4300 stanovnika. Bogati smo naftom, imamo petrohemijsku industriju i rafineriju gasa. Imamo KUD-ove, mislim da imamo najveća seoska sportska društva, koja su vrlo uspešna. Imamo specijalni rezervat prirode – Okanj baru, koji se prostire na 5480 hektara. Selo je jedno od najuređenijih u opštini. Sve ulice su asfaltirane. Više od 70 posto kanalizacione mreže je urađeno. Završetak tog posla nam je primarni zadatak u budućem periodu. Čim se to završi, preći ćemo na neke druge stvari za koje mislimo da su takođe važne za opstanak i razvoj sela. Elemir je blizu Zrenjanina. Trudimo se da na sve načine ubedimo ljude da ostanu tu da žive. Planiramo uređenje centra. Predškolska ustanova bi trebala uskoro da počne s radom”, objašnjva Veselin Lakatuš, zamenik predsednika Saveta MZ Elemir.

Veselin Lakatuš

Đaci osnovne škole u Elemiru beleže zapažene uspehe na takmičenjima

Budućnost i opstanak svakog sela zavisi od dece i omladine. Zato su se i najmlađi stanovnici Elemira predstavili svojim programom.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“U školi u Elemiru imamo 347 učenika i 62. zaposlenih. Tu je i vrtić sa dve grupe pripremno predškolskog programa i jednim mešovitim odeljenjem. Nama pripada i izdvojeno odeljenje u Tarašu. Predstavljamo se na ovoj manifestaciji s onim što je deci najspecifičnije, a to je njihova kreativnost. Tu su nagrade koje su oni osvojili ove godine u oblasti lutkarstva. Osim toga imamo da se pohvalimo i time da su učenici jedne učiteljice 4. razeda osvojili 3 prva mesta iz matematike. Oni su odneli prvo, drugo i treće mesto na opštinskom takmičenju, a to nije uobičajeno. Imamo decu koja su bila na republičkim takmičenjima. Naš đak generacije Senka Daruši plasirala se na dva republička takmičenja. Mislim da kao i svaka škola idemo u korak s vremenom naše dece. Pratimo njihove zahteve, ali se trudimo da ih naučimo i onim tradicionalnim vrednostima”, kaže Svetlana Subotić, direktor Osnovne škole iz Elemira.

Svetlana Subotić, učiteljica i đaci Osnovne škole u Elemiru

“Kao i svi, suočavamo se sa smanjenjem broja dece, naročito naše odeljenje u Tarašu. U prilog tome da se više izlazi u susret mladim roditeljima, kako bi im se olakšao život je i činjenica da ćemo verovatno od početka sledeće školske godine imati celodnevni boravak dece od 4 godine. Ulažemo sve napore i mi lokalna samouprava da otvorimo to malo odeljenje”, dodaje naša sagovornica.

Članovi Tekvondo kluba i KUD-a Mladost pokazali svoje veštine

Posetioci Gradske bašte mogli su da vide i majstorije članova Tekvondo kluba iz Elemira.

David Cukić i polaznici Tekvondo kluba Elemir

“Tekvondo klub Elemir je osnovan 1990. kada smo radili pod sekcijom Šabac. 1991. klub postaje samostalan. Prvi trener je bio Slaviša Perić. Od ovog kluba izrodili su se klubovi u Melencima i Zrenjaninu. Klub je aktivan već 26 godina, dana jednog nije prestajao s radom. Trenutno brojimo 80-ak članova. Samo u prvom delu ove sezone osvojili smo 4 pehara na državnim i privatnim turnirima. Uskoro nas očekuje polaganje za pojaseve. Interesovanje za tekvondo je veliko. Imamo decu od 5 godina, pa sve do 27-28 godina. Neko se bavi rekreativno, a neko profesionalno. Trudimo se da pokrenemo i zadržimo decu da treniraju, jer je sport jako bitan za njihov razvoj. Dosta majstora tekvondoa je poteklo iz našeg kluba. Pre tri meseca smo aktivirali salu u Kumanima. Večeras smo predstavili udarce koji se koriste u borbama na takmičenjima”, objašnjava David Cukić, trener Tekvodno kluba Elemir.

KUD Mladost

Kulturno-umetnička društva zasigurno čuvaju tradiciju jednog mesta. Tako je i sa KUD-om Mladost iz Elemira koji je osnovan 1992. godine od strane bivših igrača i zaljubljenika u folklor. Cilj postojanja je da mladima pruži druženje i zabavu i da ih usmeri na put ispunjen pesmom, igrom i radošću. Istovremeno, želja je da se od zaborava ukrade folklorno nasleđe predaka. Kulturno-umetničko društvo Mladost je nastalo s puno truda i ljubavi koju su pružila deca iz Elemira, njihovi roditelji, stručni kadar i ljubitelji folklora, ističu u ovom KUD-u.

Istorija Dobrovoljno vatrogasnog društva i gastronomska ponuda Elemira

Tradiciju dugu dva veka ima Dobrovoljno vatrogasno društvo Elemir.

“Dobrovoljno vatrogasno društvo Elemir osnovao je baron Erne Eleven pre 200 godina. Naša delatnost je gašenje požara, širenje vatrogasne kuture i edukacija stanovništva. Trenutno imamo 120 članova. 30-oro su juniori i seniori, imamo 3 viša vatrogasna oficira, 25 vatrogasnih oficira, 30 podoficira, a ostali su ispitani vatrogasci. Večeras prikazujemo istoriju našeg društva. Poslednjih godina raste interesovanje za članstvo, ranije nije bilo tako. Oprema jeste stara. Naš auto-tenk ima 40-ak godina, ali mi ga održavamo. Drugi nemamo i radimo s tim što imamo. Naš najmlađi član ima 2 godine, a najstariji 92”, s ponosom ističe Darko Lakatuš, predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Elemir.

Darko Lakatuš i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Elemir

Gastronomija je nešto što turistima i te kako znači. Srbija, kao i Banat na daleko su poznati po domaćoj, a iznad svega ukusnoj hrani.

“Naša ideja je da se danas predstavimo i da promovišemo naše tradicionalne specijalitete. Pršutu, kulen, domaći feta sir… Ljudi kod nas najčešće poručuju riblju čorbu. Specifični smo po tome što smo pored reke. Što je to lep i drugačiji ambijent od ostalih restorana u Zrenjaninu. Tradicija sadašnjeg Babatova je duga nekih 10-ak godina”, kaže Boris Lukić, kuvar restorana Babatovo.

Boris Lukić

Udruženja žena se brinu o starim zanatima

Udruženja žena čuvaju tradiciju starih zanata i ručnih radova i prenose znanja na mlađe generacije. Elemir ima dve organizacije žena koje se o tome brinu.

“Naše udruženje je osnovano prošle godine i već možemo da se pohvalimo postignutim rezultatima. Posećujemo razne manifestacije. Imamo šta da pokažemo, a osvojili smo i neke nagrade. Naš zaštitni znak su unikatni magneti, bez kojih nigde ne idemo. Bavimo se štrikanjem, heklanjem, tkanjem, vezom, ali i pletenjem korpica od papira, dekupažom… Od novembra prošle godine počela je sa radom naša etno radionica. Prva grupa mališana koja je savladala tehniku štrikanja, bila je na takmičenju u brzom štrikanju. Osvojili su dva prva mesta. To im je dobar podsticaj za dalje aktivnosti. Redovno posećuju radionice i uče i druge veštine. Pripremaju se za predstojeća takmičenja. Za nas nema raspusta, samo ćemo imati više vremena za kreativnost”, kaže Anđelka Davidovac, predsednica AŽS „Tradicija“.

Anđelka Davidovac

“Kako sva udruženja imaju svoju manifestaciju i mi imamo našu. Da bismo sačuvali nešto od običaja prošle godine smo  prvi put organizovali Elemirsko prelo. Trudićemo se da ova manifestacija postane tradicionalna”, dodaje naša sagovornica.

Banatska bajka za leto u Zrenjaninu

“Asocijacija žena Elemir postoji od 2001. godine. Imamo petnaestak članica. Kada smo počinjali sa radom imali smo 80 članova. Međutim, vreme prolazi, žene stare… Mi radimo ručne radove, pravimo suvenire. Vezemo, heklamo, štrikamo… To smo danas i izložile u Gradskoj bašti na manifestaciji Banatska bajka. Umesile smo i malo kolača… Najstarija članica ima 77 godina, a najmlađa 54. Mlade žene nisu zainteresovane za ove stare zanate i ručne radove. Ne žele da dolaze i da rade. Ali, mi se, ipak, držimo i radimo koliko možemo. Učestvujemo na različitim manifestacijama i nama dolaze ljudi”, objašnjava Dara Aćimov, predsednik Asocijacije žena Srednjebanatskog okruga Elemir.

Dara Aćimov

“Naša manifestacija je Rolatijada koja se održava na jesen, u oktobru. Bavimo se i humanitarnim radom. Sarađujemo i sa drugim udruženjem žena iz sela”, dodaje naša sagovornica.

Ukoliko ste propustili predstavljanje Elemira, a čini vam se da biste mogli da naučite nešto o naseljenim mestima u okolini, već naredne nedelje možete da dođete u gradsku baštu i da pogledate kako će se prikazati Perlez. Nakon toga sledi predstavljanje i ostalih okolnih sela. Raspored predstavljanja naseljenih mesta možete pogledati ovde.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh