I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Električni bicikli za gerontodomaćice u opštini Sečanj

Dvanaest gerontodomaćica koje obilaze stara lica u opštini Sečanj dobilo je na korišćenje električne bicikle. Oni treba da im olakšaju posao i omoguće da u što kraćem vremenu stignu do svih korisnika o kojima brinu. U Komisiji za populacionu politiku objašnjavaju da su električni bicikli nabavljeni zato što su naseljena mesta u kojima gerontodomaćice rade razuđena. Neke od njih moraju u toku dana da obiđu čak 13 korisnika.

Opština Sečanj ne spada u velike opštine, ali su naseljena mesta koja je čine veoma razuđena. Uz to, reč je o opštini koja je po razvijenosti svrstana u kategoriju najnerazvijenijih opština. Među stanovnicima dominiraju starija lica. Zato je i velika potreba za postojanjem i radom gerontodomaćica.

„Zbog velike razuđenosti naseljenih mesta u opštini Sečanj, zbog velikog broja ljudi i potreba starije populacije gerontodomaćice moraju da obilaze mnogo korisnika. Samo gerontodomaćica u Jarkovcu obilazi 13 domaćinstava. Jedan od osnovnih razloga zbog kojeg smo konkurisali sa ovim projektom bio je da im pomognemo da mogu da dođu do svih korisnika na vreme. Korisnicima je potrebno nabaviti lekove, hranu, ima i nekih manjih previjanja. Odlučili smo da im pomognemo da brže i lakše obave svoje obaveze. Mesta u našoj opštini nisu nešto velika, ali kada morate i po nekoliko korisnika da obiđete svakoga dana u tačno određeno vreme onda to može da bude problem da se vremenski postigne. Gerontodomaćice su oduševljene ovim potezom. Jedva su čekale da se zakonska procedura završi i da dobiju da koriste električne bicikle“, kaže Nataša Rađenović, predsednica Komisije za populacionu politiku opštne Sečanj.

I Taxi Zrenjanin

Nataša Rađenović

Gerontodomaćice će pomoću električnih bicikala brže završavati svoje obaveze

Za potrebe gerontodomaćica nabaljeno je 12 električnih bicikala.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Vrednost investicije je 840.000 dinara. Novac je delom obebeđen preko projekta Ministarstva za populacionu politiku i demografiju, a delom iz lokalnog budžeta. Kada smo pisali projekat gledali smo da nabavimo električne bicikle koji će biti kvalitetni i koji će moći duže vremena da traju. Gerontodomaćice su potpisale revers da se kod njih nalazi električni bicikl. U slučaju ako se neka od njih odluči da prestane da se bavi ovim poslom ona će biti u obavezi da električni bicikl koji je kod nje vrati i mi ćemo ga opet dati na revers nekoj drugoj gerontodomaćici koja bude počela da radi taj posao. Naravno da ćemo pratiti čitavu priču kada su u pitanju gerontodomaćice i da ćemo gledati da u nekom narednom periodu možda poručimo još ovakvih bicikala“, objašnjava naša sagovornica.

„Na žalost, mislim da će biti za tim još potrebe i da će se angažovati još gerontodomaćica, jer smo mi opština sa starim stanovništvom. Prosek godina u opštini Sečanj je oko 50. Ovo sa gerontodomaćicama je produžetak projekta koji smo radili a odnosi se na dnevni boravak za starije osobe. Sa dnevnim boravkom nismo prošli na konkursu, ali jesmo sa ovim delom vezano za gerontodomaćice. Nastavićemo da se borimo i za dnevni boravak. Mi imamo prostor za to i tražićemo rešenje za taj projekat“, dodaje Rađenović.

Projekti za poboljšavanje uslova života u opštini Sečanj

Gerontodomaćice iz opštine Sečanj nisu skirvale da ih je ovaj potez lokalne samouprave obradovao.

„Ja moram u ime svih gerontodomaćica iz opštine Sečanj da se zahvalim na električnim biciklima koje smo dobile. Oni će nam omogućiti da lakše i brže dolazimo do korisnika. Sa našim starim biciklima koje imamo to nismo mogle na način na koji ćemo sada moći. Ja obilazim 13 korisnika. Reč je o starim ljudima kojima je pomoć zaista potrebna“, kaže Ljubica Radosavac iz Jarkovca.

Ljubica Radosavac

Komisija za populacionu politiku opštine Sečanj pokrenula je još nekolio projekata koji imaju za cilj da poboljšaju uslove života za sve sugrađane. Pre svega, reč je o projektu podrške vantelesne oplodnje, otvaranja jaslica, dodele ličnih pratioca deci sa smetnjama u razvoju, otvaranje savetovališta za omladinu i porodicu…

Foto: Spaso Mladenovski

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh