I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Edukativnom tribinom obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima

Pod sloganom „Zaštitimo se od duvana“, članovi i volonteri Crvenog krsta Zrenjanin su i ove godine na primeren način obeležili Nacionalni dan bez duvanskog dima.

Oni su u prostorijama srednje Medicinske škole za sve zainteresovane učenike održali edukativnu tribinu, sa ciljem da upozore javnost na štetne posledice upotrebe duvana i izlaganju duvanskom dimu, naročito po zdravlje dece i mladih.

Na tribini pod nazivom „Nikotinizam“, govorili su edukativni volonter Crvenog krsta Zrenjanin, Mile Jokić, specijalista socijalne medicine Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov”, dr Bojana Vještica i specijalista socijalne medicine Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, dr Jelena Medić Simovljević.

Fordomanija

Dr Medić Simovljević je u svom obraćanju istakla, da iako je štetnost duvana opšte poznata stvar, zbog velike zavisnosti koju nikotin izaziva, veliki broj pušača teško uspeva da prestane sa pušenjem. Osim navike i fizičke zavisnosti, kod pušača se razvija i psihološka zavisnost.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

-U poslednje vreme, na žalost, imamo sve više primera gde su u svojim domovima deca i mladi svakodnevno izloženi štetnim supstancama prouzrokovanim duvanskim dimom. Ovim putem želimo da skrenemo pažnju pre svega roditeljima, da zajedno pokušamo da promenimo svest i da našoj deci omogućimo udisaj čistog vazduha – istakla je specijalista socijalne medicine.

Ona je tom prilikom podsetila, da je u aprilu prošle godine u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin otvoreno Savetovalište za odvikavanje od pušenja, na kojoj je do sada prisustvovalo blizu stotinu građana, a od njih je čak 70% ostavilo pušenje.

-Program odvikavanja od pušenja traje pet dana. Rad u savetovalištu je usmeren i prema svakom pojedincu, od uočavanja motivacije pojedinca za prestanak pušenja, preko određivanja tipa pušača, do analize dosadašnjih neuspeha i pronalaženja novih motiva. Grupe se formiraju jednom mesečno, a zakazivanje se može izvršiti putem brojeva: 023/ 566-345 (lokal 140) ili na 062/ 8082-199. Usluge u savetovalištu su besplatne – navela je na kraju dr Jelena Medić Simovljević.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh